Osvrt na premijeru u HNK-u Ivana pl. Zajca

Što je prava komedija?

Predstava "Prava komedija"

U HNK-u Ivana pl. Zajca održana je prva predstava ove sezone koja je svečano otvorena komedijom. U formi omnibusa deset različitih redatelja pokušalo je odgovoriti na pitanje kakva je to prava komedija.

Na 134. obljetnicu svečanog otvorenja Kazališta, tadašnjeg Teatra Comunale, 3. listopada, u riječkom je HNK-u održana prva ovosezonska premijera. Radi se o omnibusu Prava komedija, koja je nastala u suradnji Hrvatske i Talijanske drame HNK-a.

Predstava je nastala kao reakcija na kritički osvrt novinarke Kim Cuculić pod naslovom Hrvatska drama kao najslabija karika, u kojemu piše kako na repertoaru Zajca kronično nedostaje pravih komedija. Polemika se nastavila odgovorima članova ansambla Hrvatske drame, a rezultat je koncept koji su osmislili Marin Blažević i Renata Carola Gatica.

Riječ je, dakle, o spomenutom omnibusu, odnosno formi koja sadrži deset različitih komedija, režiranih od deset različitih redatelja, a svaka traje po deset minuta. Predstave će, svaka na svoj način, pokušati dati odgovor na pitanje što je to prava komedija, potiče li ona na razmišljanje ili je banalnog karaktera.

Uz autore koncepta spomenimo i ostale redatelje. Oni su Olja Lozica, Jelena Lopatić, Natalija Manojlović, Saša Anočić, Zijah Sokolović, Miran Kurspahić, Matija Ferlin, Edvin Liverić i Ivan Penović.

Još jedna zanimljivost ovog projekta jest sudjelovanje spomenute kritičarke i njezinog teksta u predstavi. Ovime je HNK Ivana pl. Zajca pokazalo kako se radi o kazalištu koje prihvaća kritiku i vrlo vješto na nju odgovara. 

Izaberite svoj dan za 100 minuta smijeha, jer reprize predstave na rasporedu su 5. listopada u 18:00 te 16, 18. i 19. listopada u 19:30.

Također, nakon subotnje izvedbe, održat će se Kritički glas kada će publika moći iznijeti svoje dojmove o predstavi. Sudeći po dugim ovacijama nakon premijere, ne sumnjamo kako će biti pozitivni.

Komentari na članak

Vezani članci

Kazalište Kerempuh

Izvedbe u Kerempuhu

Premijerno: Cabaret „Preko veze” komentira društveno-politički aktualitet

Kao što i sam naslov implicira, nova predstava u Kerempuhu kabaretskom formom, tarantinovskim bizarnim i almodovarovskim melodramatičnim stand-up monolozima te prošaranim burlesqe točkama komentira hrvatski i globalni društveno-politički aktualitet

Naslovna, "Pepeljuga"

Izvedba mjuzikla u Domu sportova

FOTO: Bajkovita premijera "Pepeljuge" oduševila brojne javne ličnosti

– Sjajna glumačka postava. Uživali smo u njihovoj izvedbi i zabavljali se. Želimo puno sreće i dalje! – oduševljeno je rekla Bojana Gregorić Vejzović.

Balet "U svakom slučaju"

Premijera u HNK Ivana pl. Zajca

Publika na radnoj matineji baleta „U svakom slučaju", a najsretnije očekuju besplatne ulaznice

Posjetitelji će imati priliku zaviriti u radni dan baletnog ansambla. Nakon toga sljedi otvoreni razgovor s članovima autorskog tima i izvođačima predstave. Na kraju druženja najsretnije posjetitelje nagradit će ulaznicama za jednu repriznu izvedbu.

Predstava "Doma je najbolje"

Kazališna premijera

Nesvakidašnja komedija koja je doživjela velik uspjeh u svijetu uskoro i u Kerempuhu

Rene Medvešek svojim senzibilnim redateljskim rukopisom gradi ovaj čudesni svijet koji vječno balansira na rubu potpune eksplozije i samouništenja. Unutar bogatih slojeva teksta pronalazimo posvećenost socijalnoj tematici, bridak crni humor, elemente bajke, fantastike, ironije i groteske.

Leslie Nielsen

Na današnji dan

VIDEO: Rođen legendarni komičar čiji nas filmovi i danas mogu nasmijati do suza

– Ništa ne raditi je jako teško. Nikada ne znaš kada si završio – jedna je od poznatijih izjava komičara Leslieja Nielsena koji je rođen na današnji dan prije točno 90 godina.