Krležijanska nedjelja

Scena Ribnjak predstavlja hvaljenu kazališnu predstavu prema Krležinoj drami „U agoniji"

U agoniji1

Ove nedjelje Scena Ribnjak prisjeća se vrhunskog opusa Miroslava Krleže, stoga vas poziva u Park Ribnjak kako biste uživali u kazališnoj predstavi „U agoniji", dijelu Krležine trilogije o Glembajevima, koja je nastala kao izvanredni autorski projekt Nele Kocsis, Ozrena Grabarića i Darka Stazića.

Umjetnost je jedna od najljepših tvorevina čovječanstva koja nas svakodnevno duhovno obogaćuje i hrani. Ovdje pažnju pridodajemo jednoj od najznačajnijih vrsti umjetnosti ­– kazalištu, jer ono kroz kazališnu predstavu s jedne strane čini ono lijepo još ljepšim, a s druge strane nastoji nas potaknuti da prigrlimo i svoju mračnu stranu. Nadalje, od prošle je godine Zagreb dobio nezavisnu scenu više koja unosi dašak noviteta u hrvatsko kazalište – Scenu Ribnjak.

Tako se ove nedjelje Scena Ribnjak prisjeća vrhunskog opusa Miroslava Krleže, stoga vas poziva u Park Ribnjak 13. ožujka, s početkom u 20 h kako biste uživali u predstavi U agoniji, dijelu Krležine trilogije o Glembajevima, koja je nastala kao izvanredni autorski projekt Nele Kocsis, Ozrena Grabarića i Darka Stazića. Izvedba ove drame dosad je dobila brojne pozitivne kritike i odlične reakcije publike, a autorski trio potrudio se prilagoditi Krležino djelo kako bi ono bilo što razumljivije, a u isto vrijeme i zanimljivo.

– Krleža je klasik i U agoniji je igrala na svim pozornicama u Hrvatskoj pa je naš izazov i odgovornost time bila još veća – stvoriti nešto novo i drugačije od predloška koji je toliko puta režiran. Krleža je uvijek imao svoju publiku i imat će je i dalje. (…) Eksperimentirali smo, istraživali, nastojali smo stvoriti predstavu koja neće biti samo lijepo intonirane i savršeno izgovorene krležijanske rečenice bez emotivnog pokrića. Cilj nam je bio stvoriti uzbudljivu, živu, dramatičnu predstavu koja će biti drugačija, a ipak ostati krležijanska. – objašnjava Nela Koscis, autorica projekta i glavna glumica.

 

Predstava U agoniji, FOTO: Scena Ribnjak
 

Ova drama bavi se problematikom ljudskih odnosa, političkih promjena i nesretnih sudbina, s čime se suočava bračni par Lenbachovih. Njih dvoje unesrećuju jedno drugo, no ostaju u monotoniji i kolotečini svoga odnosa, koji djeluje destruktivno za oboje. Djelo dobiva dodatnu dramatičnu stranu kada otkrivamo fatalne, ljubavne trokute i četverokute koji će ljudske odnose dovesti do ekstrema. Nadalje, predstava se bavi i problematikom položaja žena u njihovu nastojanju i borbi za samoostvarenjem i identitetom.

– …glumci kroz postupno skidanje, deintimiziranje sudbine i života pokazuju sve ono što se čovjeku dogodi kad ostane gol. – piše Ivo Štivičić, hrvatski dramaturg i scenarist.

Dođite i kulturno se uzdignite uz odličnu kazališnu predstavu koja oživljuje djelo Miroslava Krleže.

Komentari na članak

Vezani članci

Knjige

Svjetski naslovi

Karta svijeta prema najpoznatijim knjigama

Uz mnoge poznate i nepoznate naslove, izbor knjiga za čitanje nakon ove karte postat će znatno bogatiji.

Predstava "Hamlet za svakoga"

Kazališne izvedbe

Na premijeru „Hamleta za svakoga” u &TD stiže i autor Sebastian Seidel

Na hrvatskoj premijeri glazbene komedije koja ispituje komercijalno prihvatljive kazališne formate, a koja je ujedno 20. jubilarna svjetska premijera teksta „Hamlet for you”, bit će i autor Sebastian Seidel.

Predstava "Antignona - 2000 godina nakon"

Kazalište Ulysses

„Antigonu –  2000 godina kasnije” donose slavni glumci uz pomoć studenata

Rade Šerbedžija, Maja Izetbegović, Damir Urban, studente iz Sarajeva i studenti iz Rijeke uz druge će glumce donijeti tri moderne izvedbe Antigone na Malom Brijunu.

Hamlet

Dubrovačka kazališna čarolija

Midsummer Scene Festival ove godine u znaku Shakespeareova „Hamleta“

Treće izdanje Festivala na kazališnim daskama predstavlja jedno od najpoznatijih Shakespeareovih djela – „Hamleta“. No, ove ga godine prvi put u Hrvatskoj igra žena.

Predstava "Demokracija"

Izvedbe na Sceni Ribnjak

Sokolovićeva "Demokracija" ovoga će vikenda dokazati svoju umjetničku neodoljivost

"Demokracija" je duhovito, kabaretski-poučno, uvjerljivo, nadareno i kreativno na sceni ispričana priča o raznim oblicima uspjele i neuspjele demokracije.