Krležijanska nedjelja

Scena Ribnjak predstavlja hvaljenu kazališnu predstavu prema Krležinoj drami „U agoniji"

U agoniji1

Ove nedjelje Scena Ribnjak prisjeća se vrhunskog opusa Miroslava Krleže, stoga vas poziva u Park Ribnjak kako biste uživali u kazališnoj predstavi „U agoniji", dijelu Krležine trilogije o Glembajevima, koja je nastala kao izvanredni autorski projekt Nele Kocsis, Ozrena Grabarića i Darka Stazića.

Umjetnost je jedna od najljepših tvorevina čovječanstva koja nas svakodnevno duhovno obogaćuje i hrani. Ovdje pažnju pridodajemo jednoj od najznačajnijih vrsti umjetnosti ­– kazalištu, jer ono kroz kazališnu predstavu s jedne strane čini ono lijepo još ljepšim, a s druge strane nastoji nas potaknuti da prigrlimo i svoju mračnu stranu. Nadalje, od prošle je godine Zagreb dobio nezavisnu scenu više koja unosi dašak noviteta u hrvatsko kazalište – Scenu Ribnjak.

Tako se ove nedjelje Scena Ribnjak prisjeća vrhunskog opusa Miroslava Krleže, stoga vas poziva u Park Ribnjak 13. ožujka, s početkom u 20 h kako biste uživali u predstavi U agoniji, dijelu Krležine trilogije o Glembajevima, koja je nastala kao izvanredni autorski projekt Nele Kocsis, Ozrena Grabarića i Darka Stazića. Izvedba ove drame dosad je dobila brojne pozitivne kritike i odlične reakcije publike, a autorski trio potrudio se prilagoditi Krležino djelo kako bi ono bilo što razumljivije, a u isto vrijeme i zanimljivo.

– Krleža je klasik i U agoniji je igrala na svim pozornicama u Hrvatskoj pa je naš izazov i odgovornost time bila još veća – stvoriti nešto novo i drugačije od predloška koji je toliko puta režiran. Krleža je uvijek imao svoju publiku i imat će je i dalje. (…) Eksperimentirali smo, istraživali, nastojali smo stvoriti predstavu koja neće biti samo lijepo intonirane i savršeno izgovorene krležijanske rečenice bez emotivnog pokrića. Cilj nam je bio stvoriti uzbudljivu, živu, dramatičnu predstavu koja će biti drugačija, a ipak ostati krležijanska. – objašnjava Nela Koscis, autorica projekta i glavna glumica.

 

Predstava U agoniji, FOTO: Scena Ribnjak
 

Ova drama bavi se problematikom ljudskih odnosa, političkih promjena i nesretnih sudbina, s čime se suočava bračni par Lenbachovih. Njih dvoje unesrećuju jedno drugo, no ostaju u monotoniji i kolotečini svoga odnosa, koji djeluje destruktivno za oboje. Djelo dobiva dodatnu dramatičnu stranu kada otkrivamo fatalne, ljubavne trokute i četverokute koji će ljudske odnose dovesti do ekstrema. Nadalje, predstava se bavi i problematikom položaja žena u njihovu nastojanju i borbi za samoostvarenjem i identitetom.

– …glumci kroz postupno skidanje, deintimiziranje sudbine i života pokazuju sve ono što se čovjeku dogodi kad ostane gol. – piše Ivo Štivičić, hrvatski dramaturg i scenarist.

Dođite i kulturno se uzdignite uz odličnu kazališnu predstavu koja oživljuje djelo Miroslava Krleže.

Komentari na članak

Vezani članci

Kolovoz u okrugu Osage

„Kolovoz u okrugu Osage“

Provedite sjajnu večer u Gavelli za samo 20 kuna

Kazalište Gavella pripremilo je posebnu ponudu za sve obožavatelje – ulaznice za izvedbe kultnog „Kolovoza u okrugu Osage“ 24. i 25. veljače možete kupiti po cijeni od 20 kuna.

Predstava "Tri sestre"

Premijera u Teatru &TD

Nepomičnost u mjestu i vremenu inspiracija je baletu „Tri sestre“

– Ta nemogućnost pokretanja, nepomičnost (u mjestu i vremenu), patos stasisa i njegova translatacija u neverbalno, polazišna je točka ovog baleta. – ističe redateljica.

Junak sa Save glumci

Kazališna predstava stanara studentskog doma

Junak sa Save se vraća na pozornicu nakon uspješne premijere

Predstava je utemeljena na događajima i likovima koji su poznati stanovnicima stundentskog doma na Savi. Od „tajnih" šifri pomoću kojih se preprodaje laka droga i guranja preko reda u menzi pa sve do ozbiljnih problema kao što su otvaranje vina ili pudinga.

naslovna

Moderna bajka za odrasle

Krenite na putovanje prema promjeni s "Malenom" u Gavelli

U zagrebačkom kazalištu Gavella već mjesec dana igra melodrama "Malena" autora Mislava Brečića. Saznajte zašto ne smijete propustiti ovu predstavu.

Gričevanje

Posljednja dva dana slijede

Zbogom Gričevanju - poznati zagrebački festival više se neće održavati

Do kraja ovogodišnjeg izdanja festivala ostala su još dva dana. Tako večeras posjetitelje očekuju Them Moose Rush i Plastic Knives, dok će sutra moći uživati u rimama Mikija Solusa. Osječki reper Kandžija s Golim Ženama nastupit će u nedjelju.