„Mladi glumci gradu Rijeci – MI SMO TU“

Riječki studenti pokazali svoje umijeće izvođenja komedije

Kazaliste

Predstavama „Medvjed“ i „Prosidba“ u sklopu festivala „Mladi glumci gradu Rijeci - MI SMO TU“ studenti Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci pokazali su svoje umijeće izvođenja komedija.

Dobro nam poznati Charlie Chaplin rekao je: „​Obični komičari rade smiješne stvari. Pravi komičari rade ozbiljne stvari smiješnima.“ Upravo se u njegovim riječima mogu prepoznati studenti treće godine Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci koji su svoje umijeće izvođenja komedije pokazali predstavama Medvjed i Prosidba. Riječ je o izvedbama u sklopu projekta Mladi glumci gradu Rijeci – MI SMO TU pokrenutog na njihovu inicijativu kako bi dokazali da nije potrebno čekati nekog da te pozove, već se dovoljno samostalno aktivirati, odnosno pozvati.

Te dvije jednočinke djela su ruskog dramatičara A.P. Čehova. Komedija Medvjed govori o odnosu udovice, koju utjelovljuju dvije glumice kao prikazi podvojene ličnosti, i poznanika njenog pokojnog muža koji mu je ostao dužan, pa sada od nje traži da mu isplati dug. Međutim, udovica je, za razliku od prosječne žene tog doba, odlučna i bez dlake na jeziku te mu ne želi isplatiti dug. Odnos završava – romansom.

Scena iz predstave Medvjed; Foto: Facebook

Prosidba se također bavi ljubavnim poslima. U ovoj je komediji muški protagonist suprotnost onomu iz Medvjeda. Sramežljiv i plašljiv, jedva uspijeva uspostaviti odnos s mladom susjedom koju je došao zaprositi. Fantastično je kako je glumica uz lik mlade susjede utjelovila i muške likove – lik susjeda i lik oca.

Scena iz predstave Prosidba, Foto: Facebook
 
Osim ovih dviju komedija, u sklopu projekta mogli ste pogledati predstave Bertcabaret, Zorom kad je sasvim tiho, Asanacija, Dobri čovjek iz Sečuana, Cabaret Valesca, Instrukcija, Medea redux, kao i izložbu radova studenata i film Govornica. Sudeći po mnogobrojnoj publici i velikim aplauzima, mladi su glumci pokazali da se ambicioznost itekako isplati. 

Komentari na članak

Vezani članci

nslovna

Situacije kad glumci ne žele više raditi svoj posao

Glumci koji su zahtijevali da se njihov lik ubije

Saznajte koji su glumci htjeli da ih scenaristi ubiju. Ne, ovo nije šala, stvarno su to htjeli. Razlozi njihovih želja za prekidom daljnjeg snimanja različiti su, a broj takvih glumaca poveći je.

Ljubavne odluke, kolumna

Ljubavne parole

"Desant" Gavellinih glumaca na zagrebačke fakultete

Parole ljubavne tematike izvikivat će glumački ansaml u vojničkim uniformama na šest zagrebačkih fakulteta.

Noć muzeja 2016

Noć muzeja 2016.

Studenti osmislili zanimljive programe za jedanaestu Noć muzeja

Ako još uvijek niste sigurni što posjetiti u ovogodišnjoj Noći muzeja, izdvojili smo nekoliko zanimljivih programa koje su vaši kolege pripremili u muzejima, fakultetima i akademijama.

Ponovno ujedinjenje dviju Koreja

Kazališne izvedbe

Uspješne predstave iz prošle sezone i nova ostvarenja ovog tjedna na Gavellinoj pozornici

Kazalište Gavella, u tjednu od 2. do 6. listopada, izvest će čak osam predstava sa svog repertoara.

Predstava "Sve četiri za jedno. Na rubu dodira i kaosa."

Kazališne izvedbe

Nova predstava Ane Kreitmeyer početkom ožujka u Teatru &TD

Predstava „Sve četiri za jedno. Na rubu dodira i kaosa“ bavi se idejom koreografije kao zajedničkog mjesta susreta 1. i 2. ožujka u &TD-u.