Promišljanje umjetnosti

Riječki "Biennale Mozaika" otvara se prema novim umjetničkim formama

 Biennale Mozaik Rijeka

Udruga A.na.nas je pripremila novo izdanje projekta "Biennale Mozaika Rijeka". Ono uključuje grupnu izložbu, zvučno-mozaični performans te različite intervencije u javnom prostoru.

Nakon uspješna dva izdanja, Biennale Mozaika Rijeka nastavlja s iskušanom praksom dovođenja najboljeg od recentne umjetničke produkcije koja promišlja umjetnost na mozaičan način. Zastupljeni radovi već tradicionalno nisu nužno u formi mozaika, već su često mozaične kompozicije izvedene u različitim tehnikama.

Organiziranjem pozivne izložbe, organizatori su željeli dodatno ukazati na nužnost otvorenosti prema drugim tehnikama i autorima ne-mozaičarima te na potrebu za promišljanjem izvan forme i discipline kako bi se ukazalo na prisutnost uzorka razmišljanja kroz strukturu mozaika u stvaranju suvremenih djela.

– Tema BMR2016 je mozaik, dok je koncept Biennale-a otvorenost prema drugim umjetničkim formama i tehnikama te pronalazak poveznica koje mozaiku kao umjetničkoj formi omogućuju daljnji razvoj u umjetničkom smislu, čime se napušta ideja o mozaiku kao isključivo dekorativnoj umjetničkoj formi. – istaknuo je Matko Kezele, predsjednik udruge A.na.nas, koja organizira Biennale Mozaika Rijeka 2016.

Raznovrsnost autora, tehnika i formi, događaj čini posebnim izložbenim konceptom na temu mozaika u ovom dijelu Europe. Treće izdanje uključuje grupnu izložbu, zvučno-mozaični performans te različite intervencije u javnom prostoru. Događaj započinje otvaranjem grupne izložbe 8. prosinca u galeriji Garbas, galerijskom prostoru Konzervatorskog odjela u Rijeci, u Užarskoj 26. Zastupljeni autori, Damir Sobota, Đanino Božić, Emilija Duparova, Lucija Polonijo, Marta Živičnjak, Matko Kezele, Robert Maloić, Sanjin Vinković i Vanda Jurković, izlažu radove izrađene u različitim tehnikama kojima je zajednički pristup mozaična kompozicija. Izložba je otvorena do subote, 17. prosinca 2016.

U sklopu programa bit će organiziran zvučno-mozaični performans naziva 80 Mesh – La Forma del Suono kojeg izvodi Marte, umjetnička platforma sa sjedištem u Ravenni (Italija) koju čine umjetnici, kritičari, kustosi i stručnjaci čije je polje interesa razvoj projekata u kulturi izvan ustaljenih granica i definicija žanrova i disciplina. Marte preuzima metodološke, analitičke i praktične procedure derivirane iz jezika mozaika s fokusom na mozaičnost jezika, fragmentaciju, rekonstrukciju, shematizaciju, repeticiju i modularnost. Performansom prikazuje mogućnosti zvučnih valova u modeliranju pijeska.

Ulaz na sve programe u sklopu Biennalea Mozaika Rijeka je slobodan. Projekt je sufinanciran sredstvima Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Komentari na članak

Vezani članci

Ne znam što želim

Crteži, ilustracije, stripovi

Nakon angažmana za Reebok Mihaela Erceg postavlja izložbu u Info zoni

– Ovo je moja prva samostalna izložba i drago mi je da se održava u prostoru u kojem sam rasla i razvijala se kao umjetnik. – rekla je Mihaela.

Ljetno kino KSET

Ljetno kino

KSET priprema odmor od stvarnosti – niz besplatnih filmskih projekcija

Kako bi se proširilo znanje akademske javnosti, čitav će se niz zanimljivih filmova prikazati od 23. do 27. rujna na zagrebačkoj adresi Unska 3, u Ljetnom kinu KSET.

Isto

„Sveučilišni ponedjeljak u GISKO-u”

Predavanje za studente o širenju lažnih vijesti na internetskim platformama

Besplatno predavanje „Društvene mreže i komunikacijske platforme u funkciji lažnih vijesti (fake news)” održat će se u ponedjeljak, 12. svibnja s početkom u 19 sati u prostorima Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek. Na njega su pozvani svi studenti, profesori, kulturna javnost i ostali zainteresirani građani.

FSK2016

Festival svjetske književnosti

Zagreb i Split postaju glavna središta svjetske književne scene

Festival svjetske književnosti održava se od 4. do 11. rujna u Zagrebu i Splitu. Ove je godine u središtu Festivala talijanska književnosti, a gosti su svjetski poznati autori iz 15 zemalja. Ulaz je na sve programe besplatan.

uniri

Mlade nade

Udruga mladih kreativaca u kontejneru oslobađaju maštu

Skupina mladih obrazovanih ljudi se uz potporu Lučke kapetanije u Rijeci okrenula umjetničkom i kulturnom stvaralaštvu.