Promišljanje umjetnosti

Riječki "Biennale Mozaika" otvara se prema novim umjetničkim formama

 Biennale Mozaik Rijeka

Udruga A.na.nas je pripremila novo izdanje projekta "Biennale Mozaika Rijeka". Ono uključuje grupnu izložbu, zvučno-mozaični performans te različite intervencije u javnom prostoru.

Nakon uspješna dva izdanja, Biennale Mozaika Rijeka nastavlja s iskušanom praksom dovođenja najboljeg od recentne umjetničke produkcije koja promišlja umjetnost na mozaičan način. Zastupljeni radovi već tradicionalno nisu nužno u formi mozaika, već su često mozaične kompozicije izvedene u različitim tehnikama.

Organiziranjem pozivne izložbe, organizatori su željeli dodatno ukazati na nužnost otvorenosti prema drugim tehnikama i autorima ne-mozaičarima te na potrebu za promišljanjem izvan forme i discipline kako bi se ukazalo na prisutnost uzorka razmišljanja kroz strukturu mozaika u stvaranju suvremenih djela.

– Tema BMR2016 je mozaik, dok je koncept Biennale-a otvorenost prema drugim umjetničkim formama i tehnikama te pronalazak poveznica koje mozaiku kao umjetničkoj formi omogućuju daljnji razvoj u umjetničkom smislu, čime se napušta ideja o mozaiku kao isključivo dekorativnoj umjetničkoj formi. – istaknuo je Matko Kezele, predsjednik udruge A.na.nas, koja organizira Biennale Mozaika Rijeka 2016.

Raznovrsnost autora, tehnika i formi, događaj čini posebnim izložbenim konceptom na temu mozaika u ovom dijelu Europe. Treće izdanje uključuje grupnu izložbu, zvučno-mozaični performans te različite intervencije u javnom prostoru. Događaj započinje otvaranjem grupne izložbe 8. prosinca u galeriji Garbas, galerijskom prostoru Konzervatorskog odjela u Rijeci, u Užarskoj 26. Zastupljeni autori, Damir Sobota, Đanino Božić, Emilija Duparova, Lucija Polonijo, Marta Živičnjak, Matko Kezele, Robert Maloić, Sanjin Vinković i Vanda Jurković, izlažu radove izrađene u različitim tehnikama kojima je zajednički pristup mozaična kompozicija. Izložba je otvorena do subote, 17. prosinca 2016.

U sklopu programa bit će organiziran zvučno-mozaični performans naziva 80 Mesh – La Forma del Suono kojeg izvodi Marte, umjetnička platforma sa sjedištem u Ravenni (Italija) koju čine umjetnici, kritičari, kustosi i stručnjaci čije je polje interesa razvoj projekata u kulturi izvan ustaljenih granica i definicija žanrova i disciplina. Marte preuzima metodološke, analitičke i praktične procedure derivirane iz jezika mozaika s fokusom na mozaičnost jezika, fragmentaciju, rekonstrukciju, shematizaciju, repeticiju i modularnost. Performansom prikazuje mogućnosti zvučnih valova u modeliranju pijeska.

Ulaz na sve programe u sklopu Biennalea Mozaika Rijeka je slobodan. Projekt je sufinanciran sredstvima Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Komentari na članak

Vezani članci

Studiranje u inozemstvu

Top Education Tour

Najbolja europska sveučilišta dolaze u tvoj grad

Odaberite najbolji obrazovni program u inozemstvu. Tvrtka Integral Edukacijski Programi objasnit će vam kako.

uniri

Izravan kontakt s poslodavcima

Sajam poslova na Građevinskom fakultetu u Rijeci

Nudi se mogućnost upoznavanja s potrebama tržišta rada i informiranje o poticajima za zapošljavanje.

krv

Humanitarna akcija „Kapi života”

Riječki Medicinski fakultet podiže svijest građana o prevenciji kardiovaskularnih bolesti

Medicinski fakultet u Rijeci poziva sve zainteresirane na humanitarnu akciju „Kapi života” koja će se održavati na više lokacija u Rijeci od 11. do 15. prosinca.

Impulse festival 2017. izložba ploča

Festival glazbe i urbane klupske kulture

Završilo četvrto izdanje Impulse festivala u Rijeci

Program festivala je u šest dana posjetilo više od 1500 posjetitelj(ic)a.

Izložba završnih radova studentica Umjetničke akademije u Splitu

Obilježavanje jedanaeste Noći muzeja

Izložba završnih radova studentica Umjetničke akademije u Splitu

Noć muzeja obilježava se i u splitskoj Info zoni. Svoje radove i njihov proces nastanka, predstavit će pet studentica Odsjeka za likovnu kulturu i likovnu umjetnost.