Promišljanje umjetnosti

Riječki "Biennale Mozaika" otvara se prema novim umjetničkim formama

 Biennale Mozaik Rijeka

Udruga A.na.nas je pripremila novo izdanje projekta "Biennale Mozaika Rijeka". Ono uključuje grupnu izložbu, zvučno-mozaični performans te različite intervencije u javnom prostoru.

Nakon uspješna dva izdanja, Biennale Mozaika Rijeka nastavlja s iskušanom praksom dovođenja najboljeg od recentne umjetničke produkcije koja promišlja umjetnost na mozaičan način. Zastupljeni radovi već tradicionalno nisu nužno u formi mozaika, već su često mozaične kompozicije izvedene u različitim tehnikama.

Organiziranjem pozivne izložbe, organizatori su željeli dodatno ukazati na nužnost otvorenosti prema drugim tehnikama i autorima ne-mozaičarima te na potrebu za promišljanjem izvan forme i discipline kako bi se ukazalo na prisutnost uzorka razmišljanja kroz strukturu mozaika u stvaranju suvremenih djela.

– Tema BMR2016 je mozaik, dok je koncept Biennale-a otvorenost prema drugim umjetničkim formama i tehnikama te pronalazak poveznica koje mozaiku kao umjetničkoj formi omogućuju daljnji razvoj u umjetničkom smislu, čime se napušta ideja o mozaiku kao isključivo dekorativnoj umjetničkoj formi. – istaknuo je Matko Kezele, predsjednik udruge A.na.nas, koja organizira Biennale Mozaika Rijeka 2016.

Raznovrsnost autora, tehnika i formi, događaj čini posebnim izložbenim konceptom na temu mozaika u ovom dijelu Europe. Treće izdanje uključuje grupnu izložbu, zvučno-mozaični performans te različite intervencije u javnom prostoru. Događaj započinje otvaranjem grupne izložbe 8. prosinca u galeriji Garbas, galerijskom prostoru Konzervatorskog odjela u Rijeci, u Užarskoj 26. Zastupljeni autori, Damir Sobota, Đanino Božić, Emilija Duparova, Lucija Polonijo, Marta Živičnjak, Matko Kezele, Robert Maloić, Sanjin Vinković i Vanda Jurković, izlažu radove izrađene u različitim tehnikama kojima je zajednički pristup mozaična kompozicija. Izložba je otvorena do subote, 17. prosinca 2016.

U sklopu programa bit će organiziran zvučno-mozaični performans naziva 80 Mesh – La Forma del Suono kojeg izvodi Marte, umjetnička platforma sa sjedištem u Ravenni (Italija) koju čine umjetnici, kritičari, kustosi i stručnjaci čije je polje interesa razvoj projekata u kulturi izvan ustaljenih granica i definicija žanrova i disciplina. Marte preuzima metodološke, analitičke i praktične procedure derivirane iz jezika mozaika s fokusom na mozaičnost jezika, fragmentaciju, rekonstrukciju, shematizaciju, repeticiju i modularnost. Performansom prikazuje mogućnosti zvučnih valova u modeliranju pijeska.

Ulaz na sve programe u sklopu Biennalea Mozaika Rijeka je slobodan. Projekt je sufinanciran sredstvima Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Komentari na članak

Vezani članci

Izložba "Recikliraj, ideje iz prošlosti"

Izložba u Arheološkom muzeju

Prikazuje se aktivna uloga recikliranih materijala u društvu

Jacqueline Balen, Andreja Kudelić i Ina Miloglav odabrale su predmete iz bogate arheološke kulturne baštine napravljene od različitih materijala te ih postavile u okvire nekoliko tema za izložbu „Recikliraj, ideje iz prošlosti" koja će se moći pogledati u Arheološkom muzeju do 10. prosinca.

Najveća maketa željeznice jugoistočne Europe

Najveća maketa željeznice jugoistočne Europe

Besplatan ulaz u Backo Mini Express i izbor za lokomotivu godine

Backo Mini Express, najveća maketa željeznice jugoistočne Europe, na radost domaćih i stranih, malih i velikih ljubitelja željeznice poklanja jedinstveni sadržaj i ugođaj – besplatni posjet i razgled makete te provodi izbore za najlokomotivu godine.

Izložba Marije Havaić

Izložba „Čari i vizije Pariza“

KSET na dva tjedna postaje skrovište svih pariških čari

Večeras se u KSET-u otvara izložba fotografija Marije Havaić koja prikazuje Pariz iz dosad neviđene perspektive.

321 Dizajniraj!

Izložba u Klubu mladih Split

Miš za pobjednika natjecanja „3,2,1 – Dizajniraj!”, a torta posjetiteljima

Otvorenje izložbe radova nastalih na natjecanju u grafičkom dizajnu koje je organizirao Klub mladih Split zakazano je za 23. siječnja u 18 sati. Proglasit će se pobjednik te će mu se dodijeliti nagrada, a pridružiti se mogu svi zainteresirani.

Upis kazališne pretplate u HNK Rijeka

HNK Ivana pl. Zajca Rijeka

Počeo upis kazališne pretplate u „Zajcu“

HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci za novu kazališnu sezonu priprema vrhunske pretplatničke cikluse te zanimljive programe izvan Rijeke. Upis studentske pretplate počinje 28. rujna i traje do 20. listopada.