Promišljanje umjetnosti

Riječki "Biennale Mozaika" otvara se prema novim umjetničkim formama

 Biennale Mozaik Rijeka

Udruga A.na.nas je pripremila novo izdanje projekta "Biennale Mozaika Rijeka". Ono uključuje grupnu izložbu, zvučno-mozaični performans te različite intervencije u javnom prostoru.

Nakon uspješna dva izdanja, Biennale Mozaika Rijeka nastavlja s iskušanom praksom dovođenja najboljeg od recentne umjetničke produkcije koja promišlja umjetnost na mozaičan način. Zastupljeni radovi već tradicionalno nisu nužno u formi mozaika, već su često mozaične kompozicije izvedene u različitim tehnikama.

Organiziranjem pozivne izložbe, organizatori su željeli dodatno ukazati na nužnost otvorenosti prema drugim tehnikama i autorima ne-mozaičarima te na potrebu za promišljanjem izvan forme i discipline kako bi se ukazalo na prisutnost uzorka razmišljanja kroz strukturu mozaika u stvaranju suvremenih djela.

– Tema BMR2016 je mozaik, dok je koncept Biennale-a otvorenost prema drugim umjetničkim formama i tehnikama te pronalazak poveznica koje mozaiku kao umjetničkoj formi omogućuju daljnji razvoj u umjetničkom smislu, čime se napušta ideja o mozaiku kao isključivo dekorativnoj umjetničkoj formi. – istaknuo je Matko Kezele, predsjednik udruge A.na.nas, koja organizira Biennale Mozaika Rijeka 2016.

Raznovrsnost autora, tehnika i formi, događaj čini posebnim izložbenim konceptom na temu mozaika u ovom dijelu Europe. Treće izdanje uključuje grupnu izložbu, zvučno-mozaični performans te različite intervencije u javnom prostoru. Događaj započinje otvaranjem grupne izložbe 8. prosinca u galeriji Garbas, galerijskom prostoru Konzervatorskog odjela u Rijeci, u Užarskoj 26. Zastupljeni autori, Damir Sobota, Đanino Božić, Emilija Duparova, Lucija Polonijo, Marta Živičnjak, Matko Kezele, Robert Maloić, Sanjin Vinković i Vanda Jurković, izlažu radove izrađene u različitim tehnikama kojima je zajednički pristup mozaična kompozicija. Izložba je otvorena do subote, 17. prosinca 2016.

U sklopu programa bit će organiziran zvučno-mozaični performans naziva 80 Mesh – La Forma del Suono kojeg izvodi Marte, umjetnička platforma sa sjedištem u Ravenni (Italija) koju čine umjetnici, kritičari, kustosi i stručnjaci čije je polje interesa razvoj projekata u kulturi izvan ustaljenih granica i definicija žanrova i disciplina. Marte preuzima metodološke, analitičke i praktične procedure derivirane iz jezika mozaika s fokusom na mozaičnost jezika, fragmentaciju, rekonstrukciju, shematizaciju, repeticiju i modularnost. Performansom prikazuje mogućnosti zvučnih valova u modeliranju pijeska.

Ulaz na sve programe u sklopu Biennalea Mozaika Rijeka je slobodan. Projekt je sufinanciran sredstvima Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Komentari na članak

Vezani članci

Umjetnost - kistovi

Galerija umjetnina u Splitu

U tijeku je natječaj A4 za studente umjetničkih smjerova

Natječaj Galerije umjetnina u Splitu namjenjen je studentima umjetničkih usmjerenja, a cilj mu je izložbom povezati buduće umjetnike i povjesničare umjetnosti iz cijele Hrvatske.

ISTO

Financijska podrška

Stipendije za obavljanje studentske prakse u Drvnoj industriji Klana d.d.

Na mjesečnu stipendiju, uz zaposlenje i stjecanje stručne prakse, imaju pravo studenti drvne tehnologije, elektrotehnike, dizajna i strojarstva u Rijeci.

Psihomodo Pop

Koncert u Vintageu

Psihomodo Pop „Godinu Zmaja“ ponovno izvodi u godini majmuna

U Vintage Industrial Baru 25. studenoga Psihomodo Pop svirat će svoje stare hitove. Prije same svirke u Kavezu će biti postavljena izložba memorablija s početka karijere.

Filozofski fakultet

Nesreća na Trsatu

Djevojku ozlijedila staklena vrata na riječkom kampusu

Nekvalitetna gradnja čitavog kompleksa na Kampusu uzrokovala je nesreću u kantini Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Lička noć u Inbaru

Lička noć

Zapjevajte s Ličkim drvosječama u INBaru

Još jedna Lička noć održat će se 7. svibnja u zagrebačkom INBaru. Za dobru zabavu pobrinut će se Studentski zbor Gacke i Ličke drvosječe.