Novi animirani film Berina Tuzlića

„Requiem for Pinocchio“ nominiran u Cannesu

cannes1

Promocija uratka održat će se u ožujku u Podgorici u Kulturno-informativnom centru Budo Tomović, a mjesec dana kasnije u Zagrebu i Skopju te ostatku regije.

Najnoviji animirani film Requiem for Pinocchio poznatog bosanskohercegovačkog animatora i strip crtača Berina Tuzlića nominiran je na prestižnom Filmskom festivalu u Cannesu. Nastao u koprodukciji Via Medije iz Sarajeva i Taurus produkcije iz Podgorice, ovaj filmski uradak na kompleksan način progovara o Tuzlićevom čestom motivu djeteta koje uvijek pronalazi načina da kroz strip izađe iz ukalupljenih stereotipa. Indoktrinacija u odgoju tema je ovog filma u kojem igračka Pinokija ima glavnu okosnicu.

– Ovo je molitva za sve duše odraslih ljudi koji čekaju 'sudnji dan'. Kada budu uzdignute glave ispred vrata raja gdje će im svijetliti vječna svjetlost, ili će pasti u tminu pakla. A u ovom filmu to će im reći djeca!

Requiem for Pinocchio je emotivna priča koja me podsjetila na početak rata i moj osjećaj djeteta kojem se svijet odjednom promijenio preko noći – simbolika Pinokija koji je preživio bosanski kaos, da bi poginuo u Parizu.

– To tumačim kao sudbinu koja sve nas prati – preživjeli smo rat, ali smo na neki način 'umrli', tj. dio nas jeste ipak ubijen i toga ćemo postati svjesni kad se najmanje nadamo – možda baš u miru i tišini jedne evropske metropole. – izjavio je Tuzlić.

Promocija uratka održat će se u ožujku u Podgorici u Kulturno-informativnom centru Budo Tomović, a mjesec dana kasnije u Zagrebu i Skopju te ostatku regije.

U kategoriji kratkog filma, zajedno s Requiem for Pinocchio koji predstavlja Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, nominirani su i filmovi iz Francuske, SAD-a, Grčke, Kanade, Rusije, Kostarike, Finske, Švicarske, UK...

Glazbu filma potpisuje Haris Ljumanović, scenarij Naida Lindov prema priči Berina Tuzlića, a animaciju Adnan Halvadžija, Dženana Haračić, Velid Agović, Darko Dacović, Esmir Prlja i Berin Tuzlić. 

Komentari na članak

Vezani članci

Film "Hladni rat"

Filmska manifestacija

Kino Europa domaćin Noći europske kinematografije; obilježava je besplatnom projekcijom „Hladnog rata”

Između 3. i 7. prosinca ove godine 34 odabrana kina u 27 država članica EU-a sudjeluju u manifestaciji Noć europske kinematografije, a kino Europa jedino je kino koje predstavlja Hrvatsku. U sklopu zagrebačke proslave besplatno će prikazati „Hladni rat”.

Dragutin Tadijanović

Kako dobiti stipendiju iz Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Dodijeljene stipendije i „Nagrada Dragutina Tadijanovića“ iz Zaklade HAZU

Dodijeljene su dvije stipendije iz fonda Dragutina Tadijanovića pa nam je jedna od dobitnica ispričala što valja učiniti kako bi se takva stipendija dobila.

Fantastic beasts

Premijera novog filma J. K. Rowling

Povratak magičnog svijeta i čudesnih zvijeri na velike ekrane

Prije desetak dana premijerno se prikazao film „Čudesne zvijeri i gdje ih pronaći”. Unatoč povezanosti s originalnim serijalom, film mogu pogledati i oni koji dosada nisu gledali Harryja Pottera.

Glavni glumac Egsy

Recenzija: Kingsman: Tajna služba

Kingsman: kombinacija humora i akcije koju definitivno vrijedi pogledati

Kingsman nije klasični akcijski film o superagentu koji spašava svijet. On je i više od toga. Pije kao Bond, ima manje djevojaka od njega, a glavnog negativca rješava bez muke.

nagradni natječaj

Nagradni natječaj

Više od 4000 mladih učilo o osobnim financijama

Nagradni natječaj “Pametno sa svojim novcem”, koji organizira udruga Štedopis, ulazi u treći krug. Više od 4000 mladih iz cijele Hrvatske u desetak dana je učilo kako voditi osobni proračun, štedjeti, kako biti odgovoran sa svojim novcem te brojne druge praktične savjete važne za svakoga građanina.