Festival u Zadru

Renomirani svjetski umjetnici na novom izdanju Monoplaya

Monoplay 2017 najava

Deveti Monoplay za kraj kolovoza opet u Zadar dovodi izabrane solo radove te tako još jednom taj grad postaje neizostavnom destinacijom za sve ljubitelje plesa, stručnjake, kritičare i svu zainteresiranu publiku.

Kraj ljeta već devetu godinu zaredom u Zadru obilježava Monoplay, festival čije umjetničke voditeljice Petra Hrašćanec i Sanja Petrovski u taj grad dovode sjajne solo radove suvremenih plesača iz Hrvatske i Europe. U ovogodišnjem programu, koji započinje 30. kolovoza, nalaze se tri večeri renomiranih svjetskih umjetnika u Kazalištu lutaka Zadar.

David Hernandez prvi će puta prikazati svoj novi rad Methods of remembering upravo na ovom festivalu, za koji ga je i pripremio. Ovaj renomirani svjetski poznati pedagog, koreograf i plesač sve više vremena posvećuje upravo suradnji s domaćim umjetnicima.

– Za festival Monoplay stvaram nešto jedinstveno i smatram to mogućnošću za istraživanje ideja za solo na kojemu radim. Na početku sam samo znao da želim pjevati, plesati i pričati.  Što sam stariji, shvaćam da se moja točka gledišta premješta s nostalgije na projekciju, i obrnuto. Tijekom svojega istraživanja počeo sam osjećati potrebu da kažem nešto o sebi, da prođem kroz vrijeme, od sadašnjosti do prošlosti, pa čak i do pretpostavki o budućnosti. Što znači sjećati se nečega što se još nije dogodilo? istaknuo je Hernandez.

Na festivalu nas očekuje i hrvatska premijera predstave Solo für Lea autorice Isabelle Schad, ostvarene u suradnji s našim poznatim dramaturgom Sašom Božićem. Druge večeri festivala prikazat će se film Nomadovizija.

U off programu publika se ponovno vraća popularnom MONOstageu, koji poziva publiku, kritiku, ali i izvođače da se okušaju u solo nastupu neformalnijeg tipa, na maloj pozornici dvorišta Kazališta lutaka Zadar. Dimenzije pozornice su 1x1 metar, a jedino pravilo ponašanja jest jedan izvođač na sceni, u vremenskom trajanju koje odabire sam autor. Sredstvo je izražavanja slobodno i uključuje sve, od pokreta, govora, čitanja, pjevanja, slušanja, crtanja, pa čak i kuhanja. Na ovom se stageu nizom performansa tematizira preživljavanje u kulturi i umjetnosti u Zadru. Tako je ovoga puta prva večer MONOstagea posvećena nedavno prerano preminulom Zadraninu Anti Perkoviću, čovjeku osebujna umjetničkog stvaralaštva u glazbi, kazalištu, književnosti, ali i radijskoj umjetnosti. Lana Hosni, svestrana plesna umjetnica drugu će večer uljepšati ojkalicama, dok će manifestaciju pozdraviti na koncertu u društvu glazbenika, dramskog pisca i scenarista Mate Matišića.

Nadograđujući događaje tijekom godina održavanja festivala, organizacijski tim odlučio je oformiti svojevrsnu platformu na kojoj javno djeluju ne samo plesni umjetnici, već i brojni drugi suradnici koji su aktivni u području umjetnosti. Tako je ove godine svoj doprinos samom festivalu dala i zadarska slikarica Ana Kolega koja je festivalski dizajn upotpunila ilustracijom posvećenom Monoplayu.

Više informacija potražite na poveznici.

Komentari na članak

Vezani članci

Fotografije Barija Goddarda

Izložba u palači Sponza

Bari Goddard dubrovačkim povijesnim lokacijama dodao novi sjaj

Zanimljive fotografije izložbe Barija Goddarda koja će se postaviti u palači Sponza svjedoče o povezanosti ovog umjetnika s ljepotama Dubrovnika.

Glavni kolodvor i ljudi

Projekt na 20 zagrebačkih lokacija

„OKOLO“: Kreće projekt posvećen umjetničkom istraživanju grada

U suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba počinje novi projekt „OKOLO“ koji predstavlja niz malih umjetničkih instalacija i urbanih intervencija, a u Zagrebu će svoj trag ostaviti i francuski umjetnici Oak Oak, Levalet i Scenocosme.

solo predstava Stošije Zrinski - "Iz dječjeg crteža"

Zagrebački plesni centar

„Iz dječjeg crteža“

Poveznica različitih tema sola i videa očituje se u autoričinu nadahnuću u vedrim motivima koji se mogu pronaći u dječjim crtežima.

Predstavljanje Olive Classic Festivala

Festival klasične glazbe

Dvadesetogodišnja umjetnička direktorica predstavila Olive Classic, brend koji uspoređuju sa Zrćem

Koliko god je Zrće poznato i predstavlja brend, Lunjski maslinici imaju gotovo istu snagu i privlačnost, objasnio je gradonačelnik Novalje dok je s vrlo mladim ljudima predstavljao novo izdanje inovativnog projekta klasične glazbe koji mu stoje na čelu.

f

Oaza za ljubitelje sporta u Zadru

Na High 5 festivalu prikazat će se 176 filmova o sportu

U Zadru će se premijerno predstaviti festival sportskih dokumentaraca koji će trajati od 25. do 30. travnja.