Festival u Zadru

Renomirani svjetski umjetnici na novom izdanju Monoplaya

Monoplay 2017 najava

Deveti Monoplay za kraj kolovoza opet u Zadar dovodi izabrane solo radove te tako još jednom taj grad postaje neizostavnom destinacijom za sve ljubitelje plesa, stručnjake, kritičare i svu zainteresiranu publiku.

Kraj ljeta već devetu godinu zaredom u Zadru obilježava Monoplay, festival čije umjetničke voditeljice Petra Hrašćanec i Sanja Petrovski u taj grad dovode sjajne solo radove suvremenih plesača iz Hrvatske i Europe. U ovogodišnjem programu, koji započinje 30. kolovoza, nalaze se tri večeri renomiranih svjetskih umjetnika u Kazalištu lutaka Zadar.

David Hernandez prvi će puta prikazati svoj novi rad Methods of remembering upravo na ovom festivalu, za koji ga je i pripremio. Ovaj renomirani svjetski poznati pedagog, koreograf i plesač sve više vremena posvećuje upravo suradnji s domaćim umjetnicima.

– Za festival Monoplay stvaram nešto jedinstveno i smatram to mogućnošću za istraživanje ideja za solo na kojemu radim. Na početku sam samo znao da želim pjevati, plesati i pričati.  Što sam stariji, shvaćam da se moja točka gledišta premješta s nostalgije na projekciju, i obrnuto. Tijekom svojega istraživanja počeo sam osjećati potrebu da kažem nešto o sebi, da prođem kroz vrijeme, od sadašnjosti do prošlosti, pa čak i do pretpostavki o budućnosti. Što znači sjećati se nečega što se još nije dogodilo? istaknuo je Hernandez.

Na festivalu nas očekuje i hrvatska premijera predstave Solo für Lea autorice Isabelle Schad, ostvarene u suradnji s našim poznatim dramaturgom Sašom Božićem. Druge večeri festivala prikazat će se film Nomadovizija.

U off programu publika se ponovno vraća popularnom MONOstageu, koji poziva publiku, kritiku, ali i izvođače da se okušaju u solo nastupu neformalnijeg tipa, na maloj pozornici dvorišta Kazališta lutaka Zadar. Dimenzije pozornice su 1x1 metar, a jedino pravilo ponašanja jest jedan izvođač na sceni, u vremenskom trajanju koje odabire sam autor. Sredstvo je izražavanja slobodno i uključuje sve, od pokreta, govora, čitanja, pjevanja, slušanja, crtanja, pa čak i kuhanja. Na ovom se stageu nizom performansa tematizira preživljavanje u kulturi i umjetnosti u Zadru. Tako je ovoga puta prva večer MONOstagea posvećena nedavno prerano preminulom Zadraninu Anti Perkoviću, čovjeku osebujna umjetničkog stvaralaštva u glazbi, kazalištu, književnosti, ali i radijskoj umjetnosti. Lana Hosni, svestrana plesna umjetnica drugu će večer uljepšati ojkalicama, dok će manifestaciju pozdraviti na koncertu u društvu glazbenika, dramskog pisca i scenarista Mate Matišića.

Nadograđujući događaje tijekom godina održavanja festivala, organizacijski tim odlučio je oformiti svojevrsnu platformu na kojoj javno djeluju ne samo plesni umjetnici, već i brojni drugi suradnici koji su aktivni u području umjetnosti. Tako je ove godine svoj doprinos samom festivalu dala i zadarska slikarica Ana Kolega koja je festivalski dizajn upotpunila ilustracijom posvećenom Monoplayu.

Više informacija potražite na poveznici.

Komentari na članak

Vezani članci

Bachata Inspire

Društveni plesovi

VIDEO: Zagrebačka senzualna verzija bachate

Roberto i Kristina iz plesnog studija Bachata Inspire snimili su prvi video kojim žele predstaviti Zagreb na međunarodnoj plesnoj sceni.

Bečki bal

Lions u humanitarnoj misiji

Plesna čarolija prvog Bečkog bala u Hrvatskoj pomaže slabovidnima

Prvi originalni Bečki bal u Zagrebu, plesna čarolija, uskoro nas prvi put očekuje u Zagrebu, i humanitarnog je karaktera. Dio prihoda namijenjen je Udruzi slijepih i slabovidnih osoba.

solo predstava Stošije Zrinski - "Iz dječjeg crteža"

Zagrebački plesni centar

„Iz dječjeg crteža“

Poveznica različitih tema sola i videa očituje se u autoričinu nadahnuću u vedrim motivima koji se mogu pronaći u dječjim crtežima.

Matematika

Festival znanosti

Očekuje se preko 12 000 posjetitelja na manifestaciji „Dan i noć na PMF-u"

Najveći festival znanosti u organizaciji jednog visokog učilišta i ove će godine posjetiti oko 12 tisuća posjetitelja. U petak, 7. travnja na PMF-u će se održati više od 100 popularizacijskih predavanja, interaktivnih radionica, izložbi i vođenih obilazaka.

Kazaliste

9. DeSADU revija

ADU pita studente je li kazališna publika ikad pasivna

DeSADU pruža priliku mladim autorima da javno prezentiraju svoje nove dramske radove pred publikom i tako izravno ispitaju funkcioniranje svojih radova u sučeljavanju s reakcijama publike, za što nemaju prilike u redovnom nastavnom procesu.