Festival u Zadru

Renomirani svjetski umjetnici na novom izdanju Monoplaya

Monoplay 2017 najava

Deveti Monoplay za kraj kolovoza opet u Zadar dovodi izabrane solo radove te tako još jednom taj grad postaje neizostavnom destinacijom za sve ljubitelje plesa, stručnjake, kritičare i svu zainteresiranu publiku.

Kraj ljeta već devetu godinu zaredom u Zadru obilježava Monoplay, festival čije umjetničke voditeljice Petra Hrašćanec i Sanja Petrovski u taj grad dovode sjajne solo radove suvremenih plesača iz Hrvatske i Europe. U ovogodišnjem programu, koji započinje 30. kolovoza, nalaze se tri večeri renomiranih svjetskih umjetnika u Kazalištu lutaka Zadar.

David Hernandez prvi će puta prikazati svoj novi rad Methods of remembering upravo na ovom festivalu, za koji ga je i pripremio. Ovaj renomirani svjetski poznati pedagog, koreograf i plesač sve više vremena posvećuje upravo suradnji s domaćim umjetnicima.

– Za festival Monoplay stvaram nešto jedinstveno i smatram to mogućnošću za istraživanje ideja za solo na kojemu radim. Na početku sam samo znao da želim pjevati, plesati i pričati.  Što sam stariji, shvaćam da se moja točka gledišta premješta s nostalgije na projekciju, i obrnuto. Tijekom svojega istraživanja počeo sam osjećati potrebu da kažem nešto o sebi, da prođem kroz vrijeme, od sadašnjosti do prošlosti, pa čak i do pretpostavki o budućnosti. Što znači sjećati se nečega što se još nije dogodilo? istaknuo je Hernandez.

Na festivalu nas očekuje i hrvatska premijera predstave Solo für Lea autorice Isabelle Schad, ostvarene u suradnji s našim poznatim dramaturgom Sašom Božićem. Druge večeri festivala prikazat će se film Nomadovizija.

U off programu publika se ponovno vraća popularnom MONOstageu, koji poziva publiku, kritiku, ali i izvođače da se okušaju u solo nastupu neformalnijeg tipa, na maloj pozornici dvorišta Kazališta lutaka Zadar. Dimenzije pozornice su 1x1 metar, a jedino pravilo ponašanja jest jedan izvođač na sceni, u vremenskom trajanju koje odabire sam autor. Sredstvo je izražavanja slobodno i uključuje sve, od pokreta, govora, čitanja, pjevanja, slušanja, crtanja, pa čak i kuhanja. Na ovom se stageu nizom performansa tematizira preživljavanje u kulturi i umjetnosti u Zadru. Tako je ovoga puta prva večer MONOstagea posvećena nedavno prerano preminulom Zadraninu Anti Perkoviću, čovjeku osebujna umjetničkog stvaralaštva u glazbi, kazalištu, književnosti, ali i radijskoj umjetnosti. Lana Hosni, svestrana plesna umjetnica drugu će večer uljepšati ojkalicama, dok će manifestaciju pozdraviti na koncertu u društvu glazbenika, dramskog pisca i scenarista Mate Matišića.

Nadograđujući događaje tijekom godina održavanja festivala, organizacijski tim odlučio je oformiti svojevrsnu platformu na kojoj javno djeluju ne samo plesni umjetnici, već i brojni drugi suradnici koji su aktivni u području umjetnosti. Tako je ove godine svoj doprinos samom festivalu dala i zadarska slikarica Ana Kolega koja je festivalski dizajn upotpunila ilustracijom posvećenom Monoplayu.

Više informacija potražite na poveznici.

Komentari na članak

Vezani članci

11. Hartera festival

Povrat ulaznica za festival Hartera

Ne zaboravite tražiti povrat novca za svoje karte za Harteru!

Nakon ovih datuma, povrat novca za kupljene karte festivala Hartera neće bit moguć.

FFZG izvana

Filozofski fakultet u Zagrebu

PsihoFest 2015.: upoznajte svijet psihologije

Ove godine održat će se treći PsihoFest - festival popularne psihologije. Ulaz na sve aktivnosti je besplatan, a u sklopu Festivala organizirat će se i tura za sve buduće brucoše.

sus

POZIV NA PRVI SASTANAK FOLKLORA

SUS poziva na folklor: Snaše i bećari vidimo se!

Pod geslom "Slavonijo dok ti ime traje, čuvat ćemo tvoje običaje" Slavonska udruga studenata poziva sve studente koje zanimaju slavonski običaji, tradicija i plesovi da se priključe prvom sastanku i osnivanju folklorne sekcije udruge. 

11

To go or not to go?

IZVJEŠTAJ: Je li Croatia Rocks položio ultimate festivalski test?

Trebalo nam je sedam dana da napišemo osvrt na posljednja dva dana festivala Croatia Rocks, prvijenca na dalmatinskoj obali koji je stasao zahvaljujući činjenici da Ibiza Rocks slavi čak deset godina.

Plakat za festival Blind in theatre

Intervju: Vojin Perić

Počinje 8. BIT (Blind in Theatre) festival

U petak 11. listopada počinje osmo po redu izdanje festivala BIT (Blind in Theatre) kojemu je glavni organizator najstarije kazalište slijepih na svijetu – Novi život.