Festival u Zadru

Renomirani svjetski umjetnici na novom izdanju Monoplaya

Monoplay 2017 najava

Deveti Monoplay za kraj kolovoza opet u Zadar dovodi izabrane solo radove te tako još jednom taj grad postaje neizostavnom destinacijom za sve ljubitelje plesa, stručnjake, kritičare i svu zainteresiranu publiku.

Kraj ljeta već devetu godinu zaredom u Zadru obilježava Monoplay, festival čije umjetničke voditeljice Petra Hrašćanec i Sanja Petrovski u taj grad dovode sjajne solo radove suvremenih plesača iz Hrvatske i Europe. U ovogodišnjem programu, koji započinje 30. kolovoza, nalaze se tri večeri renomiranih svjetskih umjetnika u Kazalištu lutaka Zadar.

David Hernandez prvi će puta prikazati svoj novi rad Methods of remembering upravo na ovom festivalu, za koji ga je i pripremio. Ovaj renomirani svjetski poznati pedagog, koreograf i plesač sve više vremena posvećuje upravo suradnji s domaćim umjetnicima.

– Za festival Monoplay stvaram nešto jedinstveno i smatram to mogućnošću za istraživanje ideja za solo na kojemu radim. Na početku sam samo znao da želim pjevati, plesati i pričati.  Što sam stariji, shvaćam da se moja točka gledišta premješta s nostalgije na projekciju, i obrnuto. Tijekom svojega istraživanja počeo sam osjećati potrebu da kažem nešto o sebi, da prođem kroz vrijeme, od sadašnjosti do prošlosti, pa čak i do pretpostavki o budućnosti. Što znači sjećati se nečega što se još nije dogodilo? istaknuo je Hernandez.

Na festivalu nas očekuje i hrvatska premijera predstave Solo für Lea autorice Isabelle Schad, ostvarene u suradnji s našim poznatim dramaturgom Sašom Božićem. Druge večeri festivala prikazat će se film Nomadovizija.

U off programu publika se ponovno vraća popularnom MONOstageu, koji poziva publiku, kritiku, ali i izvođače da se okušaju u solo nastupu neformalnijeg tipa, na maloj pozornici dvorišta Kazališta lutaka Zadar. Dimenzije pozornice su 1x1 metar, a jedino pravilo ponašanja jest jedan izvođač na sceni, u vremenskom trajanju koje odabire sam autor. Sredstvo je izražavanja slobodno i uključuje sve, od pokreta, govora, čitanja, pjevanja, slušanja, crtanja, pa čak i kuhanja. Na ovom se stageu nizom performansa tematizira preživljavanje u kulturi i umjetnosti u Zadru. Tako je ovoga puta prva večer MONOstagea posvećena nedavno prerano preminulom Zadraninu Anti Perkoviću, čovjeku osebujna umjetničkog stvaralaštva u glazbi, kazalištu, književnosti, ali i radijskoj umjetnosti. Lana Hosni, svestrana plesna umjetnica drugu će večer uljepšati ojkalicama, dok će manifestaciju pozdraviti na koncertu u društvu glazbenika, dramskog pisca i scenarista Mate Matišića.

Nadograđujući događaje tijekom godina održavanja festivala, organizacijski tim odlučio je oformiti svojevrsnu platformu na kojoj javno djeluju ne samo plesni umjetnici, već i brojni drugi suradnici koji su aktivni u području umjetnosti. Tako je ove godine svoj doprinos samom festivalu dala i zadarska slikarica Ana Kolega koja je festivalski dizajn upotpunila ilustracijom posvećenom Monoplayu.

Više informacija potražite na poveznici.

Komentari na članak

Vezani članci

Zadarski studenti dobili svoju prvu malu besplatnu knjižnicu

Projekt „Knjiga na faksu"

Zadarski studenti dobili svoju prvu malu besplatnu knjižnicu

Predstavljanje projekta „Knjiga na faksu: besplatna mala knjižnica" u organizaciji Kluba studenata informacijskih znanosti Ex libris održano je u srijedu 2. studenoga. Besplatna mala knjižnica postavljena je ispred zgrade Sveučilišta na novom kampusu.

Proteinska pizza

Ponuda pizzerije Gušti

Pizza svrstana u kategoriju zdrave hrane

Niskokalorična pizza postala je stvarnost u Hrvatskoj. Iako bogat zdravim proteinskim vrijednostima, proizvod ne gubi na bogatom okusu te će zasigurno postati traženi gurmanski proizvod.

Ferragosto Flyer 2017

Deseto izdanje velikog glazbenog festivala

Ferragosto najavio nove izvođače, karte puštene u prodaju

Prva tri potvrđena nova imena koja će nastupiti od 3. do 6. kolovoza su kantautorica fantastičnog vokala Luce te dva beogradska predstavnika – Sajsi MC, žena zbog koje se uskomešao glazbeni Balkan, i Repetitor, nove regionalne zvijezde alternativnog rocka.

Sea Star 2018

Svjetske zvijezde poharale Umag

Drugi „Sea Star” oduševio više tisuća posjetitelja umaške Stelle Maris

Drugo izdanje festivala „Sea Star” – projekta globalno poznatog EXIT-a, i ove je godine oduševilo više desetaka ljubitelja elektroničke glazbe.

Dubrovački krovovi

Studentski smještaj

Dubrovnik, Pula, Zadar – potraga za stanom

U preostala tri velika sveučilišna grada, najveći je problem što studentski domovi još nisu izgrađeni. Iako je akademska godina na početku, još uvijek postoji nada da ćete pronaći svoj savršeni smještaj!