HNK Ivana pl. Zajca: premijera

Ravelov Bolero spojio četiri koreografije i brojne plesače

Balet "4 bolera"

Premijera „4 bolera” u HNK-u Ivana pl. Zajca u Rijeci protekla je uspješno i praćena je velikim odazivom publike. Donosimo osvrt na izvedbu.

Zarazna melodija Bolera, skladbe francuskog kompozitora Mauricea Ravela, djelovala je na baletne umjetnike riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca tako da su stvorili balet u četiri dijela – kao što mu i samo ime govori – 4 bolera. Radi se o spoju četiriju koreografija, klasične i moderne glazbe te brojnih plesača.

U četirima dijelovima baleta pojavljuju se performeri različita izraza: od baletnih plesača, pijanista, opernih pjevačica do glumaca plesača. Vođeni su četirima koreografima različite nacionalnosti, čija je suradnja, sudeći po povezanosti koreografija u jedno umjetničko djelo, dala odličan ishod. Svaki od četiri bolera osebujni je dio baletne cjeline. Spaja ih Ravelova glazba koja na trenutke zamire pa veličanstveni pokreti ispunjavaju tišinu, a onda se iznova oglašava i postepenim pojačavanjem ispunjava prostor.

Blještava scenografija uz ljepotu skladnih tijela plesača doprinosi vizualnom dojmu, zbog čega je publika s užitkom pratila izvedbu. Posebnu vrijednost cijelom baletu daje posljednji dio: mladenački ples na Ravelovu skladbu Bolero djeluje ugodno, hipnotizirajuće na publiku, koja se osvijestila tek spuštanjem zastora, nakon čega je uslijedio dug i glasan pljesak.

Premijera baleta 4 bolera praćena je velikim odazivom riječke publike. Sljedeće izvedbe najavljene su za prosinac.

Komentari na članak

Vezani članci

Drama "Predsjednice"

Premijera Hrvatske drame

„Predsjednice” najvećeg „punkera” među piscima na pozornici Zajca

– Erna, Greta i Mariedl su, najjednostavnije rečeno, predsjednice malih građanskih života, društvenog licemjerja i potisnutih nagona. – kaže redateljica predstave Bojana Lazić.

Naše nasilje i vaše nasilje 2

HNK Ivana pl. Zajca

"Kazališni teroristi" gostuju u Rijeci s najkontroverznijom europskom predstavom

O "Našem nasilju i vašem nasilju" ste slušali i čitali, a sada ga i pogledajte na vlastitu odgovornost. Evo i zašto.

Šest lica traži autora Split slider

Stari favorit u začudnom novom ruhu

Neuspješni povratak „Šest lica traži autora“

Povratak Pirandellova komada „Šest lica traži autora“ na repertoar HNK-a u Splitu nije izazvao oduševljenje kakvo se moglo priželjkivati. Usprkos jako dobroj glumi, inače dobrodošlo mijenjanje izvornika u ovom je slučaju dovelo do gubljenja poante.

Predstava "Didona i Eneja"

Kazališni osvrt

Riječani opravdano oduševljeni baroknom operom „Didona i Eneja”

Opera u tri čina, utemeljena na Vergilijevom epu „Eneida”, oduševila je publiku na posljednjoj premijeri u HNK Ivana pl. Zajca.

ThL W100

Korisničko iskustvo

Osvrt na mobitel: ThL W100

Dual SIM mobitel s četverojezgrenim procesorom i kamerom od 8 megapiksela po cijeni od 800 kuna.