HNK Ivana pl. Zajca: premijera

Ravelov Bolero spojio četiri koreografije i brojne plesače

Balet "4 bolera"

Premijera „4 bolera” u HNK-u Ivana pl. Zajca u Rijeci protekla je uspješno i praćena je velikim odazivom publike. Donosimo osvrt na izvedbu.

Zarazna melodija Bolera, skladbe francuskog kompozitora Mauricea Ravela, djelovala je na baletne umjetnike riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca tako da su stvorili balet u četiri dijela – kao što mu i samo ime govori – 4 bolera. Radi se o spoju četiriju koreografija, klasične i moderne glazbe te brojnih plesača.

U četirima dijelovima baleta pojavljuju se performeri različita izraza: od baletnih plesača, pijanista, opernih pjevačica do glumaca plesača. Vođeni su četirima koreografima različite nacionalnosti, čija je suradnja, sudeći po povezanosti koreografija u jedno umjetničko djelo, dala odličan ishod. Svaki od četiri bolera osebujni je dio baletne cjeline. Spaja ih Ravelova glazba koja na trenutke zamire pa veličanstveni pokreti ispunjavaju tišinu, a onda se iznova oglašava i postepenim pojačavanjem ispunjava prostor.

Blještava scenografija uz ljepotu skladnih tijela plesača doprinosi vizualnom dojmu, zbog čega je publika s užitkom pratila izvedbu. Posebnu vrijednost cijelom baletu daje posljednji dio: mladenački ples na Ravelovu skladbu Bolero djeluje ugodno, hipnotizirajuće na publiku, koja se osvijestila tek spuštanjem zastora, nakon čega je uslijedio dug i glasan pljesak.

Premijera baleta 4 bolera praćena je velikim odazivom riječke publike. Sljedeće izvedbe najavljene su za prosinac.

Komentari na članak

Vezani članci

Predstava "Turbofolk"

Izvedba kultne predstave u riječkom HNK

„Turbofolk je hrvatsko narodno kazalište 21. stoljeća.“

Od samog početka predstava „Turbofolk“ pokazuje potencijal dugovječne uspješnice te doista 10 godina nakon ne prestaje biti izazovna. U riječkom HNK okuplja prvotnu glumačku postavu u čast preminuloj glumici koja jedina nedostaje.

Predstava „Woyzeck”

Kazališni osvrt

Woyzeck smo svi mi – priča o malom čovjeku na pozornici HNK-a u Rijeci

Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca u Rijeci posljednjih je dana prepuno publike koja se bori za mjesto na predstavi „Woyzeck”. Priča o malom čovjeku, prisutnom u svim razdobljima ljudske povijesti, ispričana je na kazališni način. Donosimo osvrt na predstavu.

Balet Ivica i Marica

Osvrt na baletnu izvedbu

Bajka braće Grimm oživjela u novom obliku

Donosimo vam dojmove s baletne predstave za sve generacije – „Ivica i Marica” u riječkom HNK-u.

Najava nove sezone HNK Zajc

Kazališna umjetnost

„Vježbanje različitosti“: Predstavljen program nove sezone HNK-a Ivana pl. Zajca

Brojne koprodukcije i gostovanja obilježit će sezonu 2018/2019. riječkog HNK-a, a prema želji publike na repertoar stiže i jedan mjuzikl.

Naslovna

Osvrt i iskustvo

Usporedba: Samsung Galaxy S3 mini vs. Samsung Galaxy S4 mini

Samsung Galaxy S4 mini ugledao je svjetlo dana tek pola godine nakon S3 minija. Iako su oba zadovoljavajuća i kritike korisnika su više nego pozitivne, upoznat ćemo vas s njihovim razlikama.