Premijera u HKD-u

„Put oko svijeta u 80 dana“ u kazalište vraća sve generacije, posebno mlade

Predstava "Put oko svijeta u 80 dana"

– Nadam se da će ta energija dotaknuti i mlade koji su nam pobjegli u virtualni svijet, nadam se da će se vratiti u kazalište gdje je itekako moguće pobjeći iz stvarnosti na najljepši mogući način. – očekivanja su glumice Sabina Salamon.

Predstava redatelja Matjaža Pograjca prema pustolovnom romanu Put oko svijeta u osamdeset dana Julesa Vernea premijerno će zaigrati na pozornici HKD-a na Sušaku u subotu, 11. veljače 2017., u 19:30 sati Iako je to premijera kazališta za mlade Hrvatske drame, ona svojom kreativnošću, maštom i ljubavlju itekako prelazi i ukida granice godišta i generacija. Jednostavno – predstava za sve.

Intendant Marin Blažević istaknuo je kako se vrlo jasno sjeća rada Matjaža Pograjca, jednog od redatelja slovenske avangarde na Eurokazu devedestih. Napominje da je s dobrim razlogom upravo on izabran za ostvarivanje jedne od najzahtjevnijih produkcija u Kazalištu.

– Osim edukativnih funkcija, važno je ostvariti maksimalne standarde, predstaviti promišljenu, elaboriranu kazališnu estetiku, zbog čega je Matjaž Pograjc najbolji odabir za takav projekt. – rekao je Blažević.

Ravnateljica Hrvatske drame, Jelena Kovačić, istaknula je kako je konačno došlo vrijeme za premijeru predstave namijenjenu u prvom redu izuzetno važnoj publici, onoj mladoj, za koju se priželjkuje da bude sadašnja, ali i da postane i ostane buduća kazališna publika:

– Samim time odgovornost je veća, jer kako je Stanislavski rekao, između kazališta za djecu i mlade i kazališta za odrasle nema neke bitne razlike, osim što kazalište za djecu i mlade mora biti bolje. Pogotovo danas, kada u svijetu mladih kazalište ima prilično veliku konkurenciju u internetu, TV-u i kinu. –

Kovačić je također rekla kako su Pograjc i njegova izuzetna autorska ekipa idealan odabir jer će pokazati da kazalište može inkorporirati i prisvojiti nove medije i konstituirati ih kao vlastita sredstva, ali i da kazalište ne može postojati bez sjajne glumačke ekipe koja je u ovoj predstavi zaista spremna na sve.

– Pred njih su stavljeni vrlo zahtjevni i izvedbeni i glumački zadaci. Oni će nas povesti na sasvim specifično putovanje u kojem će podsjetiti na ljepotu putovanja, na vrijeme koje nam je potrebno i kilometre koje trebamo prijeći ako zaista želimo putovati. Podsjetit će nas i koliko je važno svaki dan prelaziti granice, kako one geografske, tako i one naše vlastite koje smo si tko zna kada i tko zna zašto sami postavili. – zaključila je ravnateljica Hrvatske drame.

Matjaž Pograjc istaknuti je slovenski redatelj koji prvi put režira u Hrvatskoj. S riječke se pozornice pamti gostovanje njegove nagrađivane predstave Fragile! prema drami Tene Štivičić. Pri prevođenju izazova romana u kazališni jezik, smatra da ništa nije nemoguće uz takve hrvatske glumce koji daju sve od sebe i rade srcem. Koreograf Branko Potočan nastavio je s pohvalama glumačkoj ekipi koja je prihvatila sve zadatke i izazove. Smatra da će se vidjeti koliko različitih pojedinaca zajedničkom energijom rade čuda.

Foto: HNK Ivana pl. Zajca

Glumica Sabina Salamon kao olakšavajuće je okolnosti rada na predstavi istaknula jasnu ideju spremnog redatelja i autorske ekipe, te mlade, višestruko talentirane i predane glumce uz koje je teško ne zaigrati se.

– Nadam se da će ta energija dotaknuti i mlade koji su nam pobjegli u virtualni svijet, nadam se da će se vratiti u kazalište gdje je itekako moguće pobjeći iz stvarnosti na najljepši mogući način. – dodala je.

Anastazija Balaž dotaknula se zanimljivih projekcija i animacija koje će se događati uživo pred publikom:

– Puno pustolovina iz romana preneseno je uz pomoć tehnologije na pozornicu, a mi svojom izvedbom obogaćujemo tehničku doslovnost. –

Jules Verne, autor romana, napisao je više od šezdeset knjiga, desetaka drama, kratkih priča i libreta. Stvorio je stotine nezaboravnih likova, ali i najavio bezbroj inovacija godinama prije, uključujući i podmornice, letove, putovanja u svemir, i istraživanja u dubokom moru. Ta su se djela iz mašte, s inovacijama i izumima, pojavila u brojnim izvedbenim oblicima, na filmovima i pozornicama. Unatoč tome što je tehnologija odavno ostvarila sve što je predvidio, ono što već 144 godine ostaje važno nisu novac, avantura, vjerne sluge ili pijuckanje s visokim društvom. Ljubav je ta koja čini ovo djelo važnim kroz prošla i buduća stoljeća. Prenose nam to sada u Rijeci Phileas Fogg, Jean Passepartout, detektivka Fix, Aouda i svi koji im se na putovanju pridružuju!

Na Putu oko svijeta u osamdeset dana, prema prijevodu Maje Ožegović, radili su redatelj Matjaž Pograjc, autorica adaptacije i dramaturginja Blažka Müller Pograjc, skladatelj Davor Herceg, autor songova Nikola Nedić, scenograf i oblikovatelj svjetla Tomaž Štrucl. Lutke i makete osmislile su Barbara Stupica i Barbara Bulatović. Kostimografkinja je Sandra Dekanić, koreograf Branko Potočan, oblikovatelj videa Luka Dekleva, asistent redatelja Edo Kalebić, a voditelj videa je Gregor Bogdanović. Igraju Jurica Marčec, Jerko Marčić, Anastazija Balaž, Nika Ivančić, Sabina Salamon i Jelena Lopatić u alternaciji, te Nikola Nedić.

Zahvaljujući partneru projekta, tvrtki Storck, publika će se moći počastiti bombonima Mamba poznatih okusa što ih vole i djeca i odrasli. Kako na premijeri, tako i na reprizama u HKD-u na Sušaku svakog dana od 13. do 18. veljače možete proputovati svijet, i to u manje od osamdeset dana.

Komentari na članak

Vezani članci

Dani održivog razvoja

Podržavajuće okruženje

DORM potiče razvoj koncepta održivog razvoja među mladima

Tijekom "Dana održivog razvoja za mlade" prezentirat će se rezultati projekta "Sustainability Challenge". Također, okupit će se mladi koji traže pozitivne promjene u životu.

U agoniji1

Krležijanska nedjelja

Scena Ribnjak predstavlja hvaljenu kazališnu predstavu prema Krležinoj drami „U agoniji"

Ove nedjelje Scena Ribnjak prisjeća se vrhunskog opusa Miroslava Krleže, stoga vas poziva u Park Ribnjak kako biste uživali u kazališnoj predstavi „U agoniji", dijelu Krležine trilogije o Glembajevima, koja je nastala kao izvanredni autorski projekt Nele Kocsis, Ozrena Grabarića i Darka Stazića.

Predstavljena nova sezona središnje nacionalne kazališne kuće

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu

Predstavljena nova sezona središnje nacionalne kazališne kuće

„HNK mora promovirati suvremeni dramski, baletni, operni izraz i kreaciju budući da živimo baš u ovom vremenu i prostoru“, ističe Dubravka Vrgoč.

Prvo izdanje projekta "Career Booster"

Prvo izdanje projekta "Career Booster"

Otvorene prijave za stjecanje vještina potrebnih za ulazak na tržište rada

Projekt Start-Up udruge "Career Booster" predstavlja jedinstven koncept u Hrvatskoj koji doprinosi stjecanju vještina potrebnih za brži i lakši ulazak na tržište rada. Održat će se od 15. do 17. prosinca na Fakultetu ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“. Prijave traju do 14. prosinca, a prijaviti se mogu studenti različitih struka i mladi do 30 godina s VŠS i VSS.

Gledanje letka

Anketa

Istraživanje o percepciji tržišta rada među mladima

Pitanja su jednostavna, pa ćete tako brzinski imati priliku dati svoje mišljenje o iseljavanju mladih, radu u državnoj firmi, koju brojku za prvu plaću očekujete, koliko ste sigurni da ćete se zaposliti i slično.