Sedma umjetnost na Impulse festivalu

Premijera dokumentarca o tjeskobnom, drogiranom i mamurnom Zapadnom Berlinu

Mark Reeder i Muriel Gray

Organizatori Impulse festivala ponosno predstavljaju hrvatsku premijeru filma B-movie: Lust & Sound in West Berlin, 1979-1989, dokumentarca o glazbi, umjetnosti i kaosu divljeg Zapadnog Berlina 80-ih godina prošlog stoljeća.

Impulse festival održava se od 6. do 14. lipnja u Rijeci. Treću godinu zaredom organiziraju ga DistunePromotion i Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci uz potporu Grada Rijeke – Odjela za kulturu, Sveučilišta u Rijeci i HDS ZAMP-a. Pod krilaticom glazba je posvuda odabire i svojoj publici predstavlja različite, glazbom objedinjene umjetničke forme. Uz do sada najavljene koncerte bendova Lee Ranaldo Trio (SAD) u Pogonu kulture i Liima (Danska) u OKC-u Palach, klupsku večer Impulse Trigon u Nemu, Tunelu i Životu, veliki sajam ploča u Kružnoj ulici te glazbeni osvrt na Can u Galeriji SKC, na red dolazi i sedma umjetnost.

Kako bi se posebno filmsko iskustvo pružilo filmoljupcima, u suradnji s Art-kinom Croatia, organizatori ponosno predstavljaju hrvatsku premijeru filma B-Movie: Lust & Sound in West Berlin, 1979-1989 u petak 10. lipnja u 21 sat. Ulaznice za premijeru u prodaji su po cijeni od 20 kuna na blagajni Art-kina Croatia ili online preko sustava Ulaznice.hr.

B-Movie je dokumentarac o glazbi, umjetnosti i kaosu divljeg Zapadnog Berlina 80-ih, film o zidom podijeljenome gradu koji je postao kreativni meltingpot posebne subkulturne i popkulturne scene, istovremeno privlačeći genijalne diletante i svjetski poznate zvijezde. Prije pada Željezne zavjese, umjetnici i članovi komuna, skvoteri i sve vrste hedonista bili su privučeni u Berlin kako bi se poigrali njegovom vatrom. Nisu bili potaknuti dugoročnim, komercijalnim uspjehom, već iskustvom života u trenutku – uzbuđenjem življenja ovdje i sada.

Prožet uglavnom neobjavljenim televizijskim i filmskim materijalima, fotografijama i originalnim intervjuima, film pripovijeda o životu u podijeljenom gradu, u kulturalnom međuprostoru u kojemu se sve doimalo mogućim, mjestu posve različitome od ostatka Europe. B-Movie je kolaž dinamičnih priča iz pomahnitalog, ali izrazito kreativnog desetljeća, sežući od punka do Love Paradea, smještenih u grad u kojemu su dani kratki, a noći beskonačne. Riječ je o vremenu kada je Berlin nalikovao filmu B-kategorije: šareno jeftin i kičast, ugrožen i sastavljen od nabacanih inspiracija, tjeskoban i ambiciozan, napušen, ovisan, pijan, drogiran, mamuran – i nevjerojatno poseban.

Mark Reeder, 22-godišnji engleski glazbenik iz Manchestera, 1979. godine napušta legendarnu glazbenu podlogu JoyDivisiona kako bi otišao u Zapadni Berlin. Isprva fasciniran njemačkom elektronskom glazbom, Reeder, probijajući se kroz urbanu džunglu podijeljenog grada, otkriva kako je snažna napetost između političkih i kulturnih strana Berlina savršen temelj za nastanak umjetničke avangarde te miješanje underground i popularne kulture. Reeder uskoro dospijeva u samu srž zbivanja, postaje predstavnik izdavačke kuće, roadie, izbacivač, glazbenik, menadžer, inženjer zvuka pa čak i glumac u kratkim filmovima. Uzbudljiva je berlinska scena vječito u pokretu, a u toj se isprepletenosti talenta javljaju novi bendovi koji će biti obožavani i nestati u promjenjivim konstelacijama.

Reeder ih ubrzo sve upoznaje – on je prolazni heroj dana kojega je jednom opjevao David Bowie. Među onima koji su se uspjeli probiti pronalazimo najuspješnije tadašnje redatelje, glazbenike, pisce i fotografe. Ipak, kada se usred 80-ih sve počne degenerirati u mainstream i kada se Reederov vlastiti bend raspadne, on preuzima bar kako bi mogao preživjeti, sinkronizira pornografske filmove i ne znajući producira prvi i posljednji indie-rock album DDR-a. No, javlja se i sljedeća neminovna kulturalna prekretnica – acidhouse i techno glazba – završna inovacija prošloga stoljeća spremno je čekala svoj trenutak. Ovaj glazbenik postaje jednim od stotinjak sudionika prvoga Love Paradea, pozitivne demonstracije popraćene glazbom smještene posred glavne gradske ulice, Kurfürstendamma. U sljedećih nekoliko mjeseci Zapadni Berlin postat će tek dio povijesti.

Komentari na članak

Vezani članci

Svjetski dan zaštite životinja, naslovna

Na današnji dan

Svjetski dan zaštite životinja

4. listopada obilježavamo Međunarodni dan životinja!

Stres

Nekonvencionalno rješenje za stres

Pobijedite u borbi protiv stresa

Stres soba jedna je od novih ideja za borbu protiv stresa koja zbog sve većeg interesa javnosti dobiva na važnosti.

Predstava "Doma je najbolje"

Kazališna premijera

Nesvakidašnja komedija koja je doživjela velik uspjeh u svijetu uskoro i u Kerempuhu

Rene Medvešek svojim senzibilnim redateljskim rukopisom gradi ovaj čudesni svijet koji vječno balansira na rubu potpune eksplozije i samouništenja. Unutar bogatih slojeva teksta pronalazimo posvećenost socijalnoj tematici, bridak crni humor, elemente bajke, fantastike, ironije i groteske.

Umjetnički projekt "Pogledajme"

Premijera umjetničkog projekta

Arterarijev „Pogledajme” razbija staklene stropove

Novi umjetnički projekt udruge Arterarij progovara o identitetu, društvenim odnosima temeljenima na percepciji identiteta te utjecaju kojeg uska percepcija identiteta uokvirena u predrasude ostavlja na društvene subjekte. Premijerno će se prikazati 18. siječnja.

Newman na Zagreb Callingu

Ljetna manifestacija na Šalati

John Newman nevjerojatnom energijom zatvorio drugo izdanje Zagreb Callinga

Stadion Šalata još se jednom pokazao jednim od najomiljnijih zagrebačkih koncertnih prostora. Newman je ostavio srce na pozornici i zatvorio odlično izdanje Zagreb Callinga.