Obiteljska saga u Gavelli

Pregršt alkohola i histerije u jubilarnom „Kolovozu u okrugu Osage"

Kolovoz u okrugu Osage

Crna komedija „Kolovoz u okrugu Osage" premijerno je izvedena 27. veljače 2015. godine. Tijekom proteklih 49 izvedbi pogledalo ju je 17 tisuća gledatelja.

Pedeseta izvedba predstave Kolovoz u okrugu Osage održat će se u subotu, 28. siječnja 2017., u kazalištu Gavella. Riječ je o djelu Tracyja Lettsa, u režiji Slađane Kilibarde i Gavellinoj produkciji.

Kolovoz u okrugu Osage crna je komedija koja donosi priču o tipično disfunkcionalnoj obitelji, o trima generacijama klana iz Oklahome čije mnoštvo problema naguranih pod tepih izlazi na površinu. Nakon što je praizvedena 2007., ova je obiteljska saga pomela sve pred sobom i osvojila sve kazališne nagrade.

Nježnost i okrutnost kod Lettsa lice su i naličje prisnosti, a nezaboravni karakteri nižu se pred nama, okupani neurozama, alkoholom, tabletama, histerijom, izgubljenošću, željom za bijegom. Predstavu koja je premijerno izvedena 27. veljače 2015. do sada je pogledalo više do 17 000 gledatelja, a osim na matičnoj sceni, vidjela ju je publika u Beogradu, Zadru, Rijeci, Slavonskom Brodu i Vinkovcima.

U predstavi igraju: Anja Šovagović Despot, Zoran Gogić, Bojana Gregorić Vejzović, Janko Rakoš, Anja Đurinović, Antonija Stanišić Šperanda, Nela Kocsis, Jelena Miholjević, Darko Milas, Hrvoje Klobučar, Lukrecija Tudor, Ranko Zidarić i Đorđe Kukuljica, scenografkinja je Valentina Crnković, a kostimografkinja Marita Ćopo.

Anja Šovagović Despot za ulogu Violet Weston nagrađena je Nagradom hrvatskog glumišta 2015. za najbolju žensku ulogu. Dobitnica je nagrade publike na Gavella fairu 2015., nagrade za najbolju žensku ulogu na 30. Gavellinim večerima, nagrade Fabijan Šovagović na 23. Festivalu glumca te je za lik manipulativne majke nagrađna godišnjom nagradom Vladimir Nazor za kazališnu umjetnost za 2015. godinu.

Komentari na članak

Vezani članci

nasilje nad ženama

Predstava i panel u Gavelli

Kazalište otvara pitanje što bi institucije trebale napraviti po pitanju obiteljskoga nasilja, a što pojedinci

– Nakon serije tragičnih događaja konačno smo se kao društvo dovoljno senzibilizirali da promijenimo tragičnu praksu u vezi obiteljskog nasilja jer se prečesto događalo da žrtve nisu bile adekvatno zaštićene. – poručuju iz Gavelle.

Proba

Advent u Gavelli

Izmicanje klasičnom poimanju moralnog s „Filumenom Marturano” u Frankopanskoj

Dramska komedija Eduarda De Filippa u svoje središte postavlja lik žene čija dvojnost karaktera zbunjuje i opčinjava. Grešnica i pokajnica, divlja i nježna, strastvena i ranjiva, očarat će adventsku Gavellinu publiku.

Predstava "Priča o Rašidu"

Kazališna izvedba

Nagrađivana studentska predstava „Priča o Rašidu” u &TD-u; ulaz besplatan

Predstava koja je na 23. FZKA-u nagrađena kao najbolja predstava Festivala prikazat će se u &TD-u. Ulaz je na ovo 45-minutno kazališno ostvarenje besplatan.

https://z-upload.facebook.com/events/535809286918606/

Kazališni osvrt

Riječka publika oduševljena gostovanjem ZKM-a s predstavom „Črna mati zemla”

Žamor tijekom pauze i ispunjeno kazalište za vrijeme izvedbe „Črne mati zemle” pokazatelji su kako riječka publika žudi za novim sadržajima i različitošću.

k

(Zagrebačke) daske koje život znače

Ne propustite vrhunske predstave u zagrebačkim kazalištima

Ako dugo niste bili u nekom od zagrebačkih kazališta, nudimo vam popis predstava sljedećeg mjeseca u nekim od gradskih kazališta!