Kazališna premijera

Predstava koja otkriva kako se priprema predstava – „Nora – trenutak pobune”

Predstava "Nora - trenutak pobune"

Predstava „Nora – trenutak pobune” odvija se po principu kazališta u kazalištu, prateći proces proba predstave prema originalnom dramskom djelu Henrika Ibsena. Premijerno će se izvesti 14. listopada.

O jednoj od najpoznatijih kazališnih predstava Nora – lutkina kuća svi barem nešto znaju. Otkad je prvi put postavljena krajem 19. stoljeća izaziva rasprave vezane uz žensku emancipaciju koje možemo čuti i u današnje vrijeme. Međutim, kako postaviti takvu predstavu? Odgovor na to pitanje donose zagrebačko kazalište TRAGAČI i Centar KNAP koji ove jeseni najavljuju posebnu kazališnu poslasticu, predstavu NORA – trenutak pobune, u režiji nagrađivane mlade redateljice Frane Marije Vranković. Premijerna izvedba predstave održat će se u subotu, 14. listopada 2017. godine u 20 sati, a probe su već u punom jeku.

Predstava Nora – trenutak pobune odvija se po principu kazališta u kazalištu, prateći proces proba predstave prema originalnom dramskom djelu Henrika Ibsena. Na probama sudjeluju mladi redatelj Mladen Kovačić s vrlo nadobudnim konceptom, neiskusna glumica zaposlena samo radi uloge Nore te njezin stariji kolega, dugogodišnji član ansambla koji igra Norinog muža Torvalda. Uz to što će gledatelje podsjetiti na Ibsenovu Noru kao jedno od najvažnijih djela u povijesti dramske književnosti, prikazat će tijek kazališnih proba te postaviti važna pitanja o mjestu Nore i o mjestu kazališta u današnjem društvu.

Zijad Gračić, koji će utjeloviti Glumca, odnosno Torvalda Helmera, ljubiteljima hrvatskog kazališta i televizije poznat je po ulogama u serijama Ponos Ratkajevih, Dolina sunca, Počivali u miru i drugima, mnogim filmovima i kazališnim predstavama među kojima se ističu Hamlet, San ljetne noći i Građanin plemić. godine 2009. dobio je nagradu Mila Dimitrijević za najbolju mušku ulogu u sezoni 2008/2009 kad je odigrao Georgesa Dantona u predstavi Dantonova smrt Georgea Büchnera u izvedbi ansambla Drame Hrvatskog narodnog kazališta.

Jeleni Hadži-Manev pripala je je uloga neiskusne mlade glumice. Međutim, u stvarnom životu sve je osim toga – voditeljica je umjetničkog udruženja Tragači te autorica teksta i glavna ženska uloga u predstavi Nora – trenutak pobune. Javnosti je poznata po epizodnim ulogama u serijama hrvatske produkcije te brojnim kazališnim predstavama za djecu i odrasle u kazalištu Mala scena, Smješko, Ludens teatar, Scena Gorica i drugim, a 2015. godine dobila je Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju žensku ulogu u predstavama za djecu i mlade.

Mladen Kovačić prve je uloge ostvario u Hrvatskom narodnom kazalištu, a nakon toga ih je mnoštvo nanizao u Kazalištu Virovitica. Godine 2009. osvojio je nagradu za najbolje glumačko ostvarenje na 12. Susretu profesionalnih kazališta za djecu i mlade, dvije godine kasnije dobio je nagradu Ivo Fici na 18. Festivalu glumaca, a 2012. godine nagradu za najboljeg glumca na 12. Naj, naj, naj Festivalu.

Predstavu je po tekstu Jelene Hadži-Manev režirala mlada redateljica Frana Marija Vranković, za scenografiju i kostimografiju zaslužna je Zdravka Ivandija Kirigin, dok je glazba u predstavi djelo Željke Veverec i Tonija Starešinića poznatijih nam kao kreativni duo iz benda Mangroove. Više informacija o kazališnoj skupini Tragači i predstavi nalazi se na Facebook stranici.

Komentari na članak

Vezani članci

Predstava "Konstelacije"

Kazališna premijera

Exit postavlja „Konstelacije”, proglašene najboljom dramom na Evening Standard Theatre Awardsu 2012.

Nakon ovoljetne praizvedbe u Osijeku, u Teatru „Exit” održat će se premijera romantične drame koja istražuje granice slobodne volje, ali i velike uloge koje slučajnost igra u našim životima.

Teatar K. (1)

Studentska kazališna sekcija

„Ovo je najbolje što smo mogli smisliti” – premijera autorskog projekta Teatra K.

Ovogodišnji autorski projekt studentske kazališne sekcije premijerno će se prikazati 23. veljače u Kinu Forum.

Umjetnički projekt "Pogledajme"

Premijera umjetničkog projekta

Arterarijev „Pogledajme” razbija staklene stropove

Novi umjetnički projekt udruge Arterarij progovara o identitetu, društvenim odnosima temeljenima na percepciji identiteta te utjecaju kojeg uska percepcija identiteta uokvirena u predrasude ostavlja na društvene subjekte. Premijerno će se prikazati 18. siječnja.

Smizle-zenski band

Humanitarna kazališna predstava

Posjetite humanitarnu predstavu „Šmizle – ženski band”

Forum mladih UBH Prsten pripremio je gostovanje vrhunskog Gradskog kazališta mladih Vitez, koji će svojom predstavom „Šmizle“ pridonijeti tradicionalnoj humanitarnoj akciji Foruma mladih UBH Prsten „Mladi mladima”. Predstava će se održati 11. prosinca u kinodvorani Forum u studentskom domu Stjepan Radić.

Predstava "Kralj Lear"

Kazališne izvedbe

Rade Šerbedžija donosi kralja Leara na Mali Brijun

Već 18. godina kazalište Ulysses prikazuje priču o kralju Learu, koja je postala njegov svojevrsni zaštitni znak. U glavnoj ulozi s Radom Šerbedžijom na repertoaru je narednih dana na Malom Brijunu.