Cikus tribina „Politički leksikon"

Poticanje politizacije aktualnih društvenih problema na Akademiji dramske umjetnosti

Akademija dramske umjetnosti

Ciklus javnih tribina „Politički leksikon" započinje 14. travnja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Zadatak im je osvijetliti sistemsku logiku koja stoji u podlozi reformskih paketa.

Na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu ovoga se tjedna počinje održavati ciklus javnih tribina pod naslovom Politički leksikon koji organiziraju sadašnji i bivši studenti s profesorima. Tribine su zamišljene kao otvaranje novog foruma za raspravu o aktualnim društvenim problemima s jasnom namjerom njihove politizacije.

Naziv je prve tribine Širenje područja borbe: Kultura, a održat će se u četvrtak 14. travnja, u 20 sati u Kazališnoj dvorani Akademije (Trg maršala Tita 5). Raspravi, u kojoj će kao govornici nastupiti Katarina Luketić, Dean Duda i Marko Pogačar, a koju će moderirati akademski glumac i donedavni student Adrian Pezdirc, prethodit će projekcija norveškog dokumentarno-igranog filma Anne Hjort Guttu Tidengår.

Uzimajući u obzir kulturni, znanstveni i obrazovni profil Akademije dramske umjetnosti, kreće se s temama koje se tih aspekata najdirektnije tiču pa je sljedeća tribina, 21. travnja, posvećena obrazovanju, a 28. travnja raspravlja se o medijima. Svaka će tribina započeti projekcijom filma o odabranoj temi, nakon koje će sugovornici, uz studentsko moderiranje, održati kraće izlaganje, a potom je predviđena rasprava s publikom.

Nasuprot čestoj praksi svođenja društvenih problema na korumpiranog obnašatelja vlasti ili zagovaranje transparentnosti kao lijeka za sve tegobe, na tribinama će se ključni problemi sagledavati iz sistemske perspektive. Drugim riječima, zadatak je osvijetliti sistemsku logiku koja stoji u podlozi svih reformskih paketa bilo koje vlade i čije se posljedice najdirektnije osjećaju i trpe u svakodnevnom umjetničkom i znanstvenom radu.

Takvim zahvatom mnoštvo naizgled nepovezanih fenomena – kontinuirano zagovaranje mjera štednje, povećana birokratizacija akademskog i umjetničkog rada, pogoršavanje radnih uvjeta u svim sferama društvene proizvodnje, sve intenzivnije banaliziranje medijskog diskursa, progresivno smanjivanje opsega javnih dobara – dobiva svoje strukturno značenje. Odnosno, prepoznati problemi prestaju biti eksces nesavjesnih i nemoralnih političara i postaju dio šire logike funkcioniranja neoliberalnog kapitalizma.

Kako bi problemu prišli iz raznih perspektiva, ne fingirajući pritom neutralnost i objektivnost kojima su sve opcije načelno jednake, organizatori nastoje odabrati sugovornike i sugovornice s iskustvom i prepoznatljivim angažmanom u području svog djelovanja: teoriji, sveučilišnoj nastavi, kulturnom, umjetničkom i medijskom djelovanju te aktivizmu.

Komentari na članak

Vezani članci

Ultra Europe

Ultra Europe: Split

5000 ulaznica po nižoj cijeni za Ultru!

Prije nekoliko dana, organizatori Ultra Europe festivala u Splitu najavili su prvih 12 DJ-eva za ovaj spektakl koji će se odvijati u razdoblju od 11. do 13. srpnja.

skripte učenje

Obrazovna ponuda

Sveučilište Sjever gradi prepoznatljivost kroz međunarodne projekte; u tijeku „ISD Uni”

Aktualni projekt u kojem kao partner sudjeluje Sveučilište Sjever potiče jačanje komunikacije među visokoškolskim institucijama poboljšanjem uloge obrazovnih institucija kao intelektualnih centara za povećanje specifične baze znanja u regiji.

Odijelo

Erasmus+ projekt

Saznajte više o korporativnom volontiranju!

U veljači su Hi4CSR partneri objavljivali članke s posebnim fokusom na pojavama koje imaju izrazito pozitivan utjecaj na lokalnu zajednicu i društvo u cjelini, kao što su korporativno volontiranje i osnivanje društvenih poduzeća s ciljem rješavanja društvenih problema.

worried1

Pomoć pri donošenju važnih odluka

Kratki vodič za odabir zanimanja

Prije nego odabreš zanimanje, potrebno je učiniti nekoliko važnih koraka. Za početak, važno je definirati svoje interese i dobro se informirati.

Ministar Mornar

Štrajk prosvjetara

NSZ: "Novaca ima za izborna darivanja, opet nema za obrazovanje!"

Prema najavama sindikata, štrajk prosvjetnih radnika trebao bi početi u petak, a trajat će sve dok se ne postigne dogovor s resornim Ministarstvom ili sindikati ne odluče drugačije. Glavni razlog štrajka jest nemogućnost postizanja dogovora s Vladom oko povećanja plaća.