Cikus tribina „Politički leksikon"

Poticanje politizacije aktualnih društvenih problema na Akademiji dramske umjetnosti

Akademija dramske umjetnosti

Ciklus javnih tribina „Politički leksikon" započinje 14. travnja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Zadatak im je osvijetliti sistemsku logiku koja stoji u podlozi reformskih paketa.

Na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu ovoga se tjedna počinje održavati ciklus javnih tribina pod naslovom Politički leksikon koji organiziraju sadašnji i bivši studenti s profesorima. Tribine su zamišljene kao otvaranje novog foruma za raspravu o aktualnim društvenim problemima s jasnom namjerom njihove politizacije.

Naziv je prve tribine Širenje područja borbe: Kultura, a održat će se u četvrtak 14. travnja, u 20 sati u Kazališnoj dvorani Akademije (Trg maršala Tita 5). Raspravi, u kojoj će kao govornici nastupiti Katarina Luketić, Dean Duda i Marko Pogačar, a koju će moderirati akademski glumac i donedavni student Adrian Pezdirc, prethodit će projekcija norveškog dokumentarno-igranog filma Anne Hjort Guttu Tidengår.

Uzimajući u obzir kulturni, znanstveni i obrazovni profil Akademije dramske umjetnosti, kreće se s temama koje se tih aspekata najdirektnije tiču pa je sljedeća tribina, 21. travnja, posvećena obrazovanju, a 28. travnja raspravlja se o medijima. Svaka će tribina započeti projekcijom filma o odabranoj temi, nakon koje će sugovornici, uz studentsko moderiranje, održati kraće izlaganje, a potom je predviđena rasprava s publikom.

Nasuprot čestoj praksi svođenja društvenih problema na korumpiranog obnašatelja vlasti ili zagovaranje transparentnosti kao lijeka za sve tegobe, na tribinama će se ključni problemi sagledavati iz sistemske perspektive. Drugim riječima, zadatak je osvijetliti sistemsku logiku koja stoji u podlozi svih reformskih paketa bilo koje vlade i čije se posljedice najdirektnije osjećaju i trpe u svakodnevnom umjetničkom i znanstvenom radu.

Takvim zahvatom mnoštvo naizgled nepovezanih fenomena – kontinuirano zagovaranje mjera štednje, povećana birokratizacija akademskog i umjetničkog rada, pogoršavanje radnih uvjeta u svim sferama društvene proizvodnje, sve intenzivnije banaliziranje medijskog diskursa, progresivno smanjivanje opsega javnih dobara – dobiva svoje strukturno značenje. Odnosno, prepoznati problemi prestaju biti eksces nesavjesnih i nemoralnih političara i postaju dio šire logike funkcioniranja neoliberalnog kapitalizma.

Kako bi problemu prišli iz raznih perspektiva, ne fingirajući pritom neutralnost i objektivnost kojima su sve opcije načelno jednake, organizatori nastoje odabrati sugovornike i sugovornice s iskustvom i prepoznatljivim angažmanom u području svog djelovanja: teoriji, sveučilišnoj nastavi, kulturnom, umjetničkom i medijskom djelovanju te aktivizmu.

Komentari na članak

Vezani članci

Zatvaranje Kreativne riznice 2018

Popularizacijski simpozij

Rizničari dokazali da kreativnost i inovativnost žive u Osijeku, posebice među učenicima i studentima

Na službenom zatvaranju ovogodišnje Kreativne riznice zaokružena je priča o velikom događaju koji je četvrti put pokazao kako kreativnost i inovativnost žive u gradu Osijeku, a posebice među učenicima i studentima.

budget, novac, štednja

Učinkovita raspodjela novca

Financijska metoda vrčeva olakšava one dane u mjesecu

Trebaš pomoć s financijama? Donosimo ti metodu koja olakšava organizaciju troškova.

Grafit: how long could you..

Josip Maslov

Studenti su budući nosioci društva, ali su neki od njih idioti

Sarma i student. Hmmmmm. Mogao bih reći da je prosječan hrvatski student poput sarme, poput trudbeničke sarme stare majke poslane autobusom u Zagreb. Čim je malo jače podgriješ ona se lako raspada. Tako i student,  čim ga malo jače pogurneš, čim mu staviš i najmanji pritisak na leđa on ima tendenciju da se raspadne.

Kolumna: Leona i krave

„Sorbus Aucuparia”

Akademik u akciji promatranja divlje seoske flore i faune

Uzbudljivo je bilo prvi dan natjerivati purane po dvorištu, voziti se na traktoru, skompati se sa 70-godišnjim susjedom i svakodnevno s njim voditi krave na ispašu. A onda...

Matica hrvatska

Poziv svim studentima

Učlanite se u Maticu hrvatsku i ostvarite pogodnosti!

Ako se učlanite u Maticu hrvatsku, za 50 kuna članarine dobivate godišnju pretplatu na jednu od Matičinih publikacija – dvotjednik Vijenac (26 brojeva), časopis Hrvatska revija ili Kolo. Ali, to nije sve!