Cikus tribina „Politički leksikon"

Poticanje politizacije aktualnih društvenih problema na Akademiji dramske umjetnosti

Akademija dramske umjetnosti

Ciklus javnih tribina „Politički leksikon" započinje 14. travnja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Zadatak im je osvijetliti sistemsku logiku koja stoji u podlozi reformskih paketa.

Na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu ovoga se tjedna počinje održavati ciklus javnih tribina pod naslovom Politički leksikon koji organiziraju sadašnji i bivši studenti s profesorima. Tribine su zamišljene kao otvaranje novog foruma za raspravu o aktualnim društvenim problemima s jasnom namjerom njihove politizacije.

Naziv je prve tribine Širenje područja borbe: Kultura, a održat će se u četvrtak 14. travnja, u 20 sati u Kazališnoj dvorani Akademije (Trg maršala Tita 5). Raspravi, u kojoj će kao govornici nastupiti Katarina Luketić, Dean Duda i Marko Pogačar, a koju će moderirati akademski glumac i donedavni student Adrian Pezdirc, prethodit će projekcija norveškog dokumentarno-igranog filma Anne Hjort Guttu Tidengår.

Uzimajući u obzir kulturni, znanstveni i obrazovni profil Akademije dramske umjetnosti, kreće se s temama koje se tih aspekata najdirektnije tiču pa je sljedeća tribina, 21. travnja, posvećena obrazovanju, a 28. travnja raspravlja se o medijima. Svaka će tribina započeti projekcijom filma o odabranoj temi, nakon koje će sugovornici, uz studentsko moderiranje, održati kraće izlaganje, a potom je predviđena rasprava s publikom.

Nasuprot čestoj praksi svođenja društvenih problema na korumpiranog obnašatelja vlasti ili zagovaranje transparentnosti kao lijeka za sve tegobe, na tribinama će se ključni problemi sagledavati iz sistemske perspektive. Drugim riječima, zadatak je osvijetliti sistemsku logiku koja stoji u podlozi svih reformskih paketa bilo koje vlade i čije se posljedice najdirektnije osjećaju i trpe u svakodnevnom umjetničkom i znanstvenom radu.

Takvim zahvatom mnoštvo naizgled nepovezanih fenomena – kontinuirano zagovaranje mjera štednje, povećana birokratizacija akademskog i umjetničkog rada, pogoršavanje radnih uvjeta u svim sferama društvene proizvodnje, sve intenzivnije banaliziranje medijskog diskursa, progresivno smanjivanje opsega javnih dobara – dobiva svoje strukturno značenje. Odnosno, prepoznati problemi prestaju biti eksces nesavjesnih i nemoralnih političara i postaju dio šire logike funkcioniranja neoliberalnog kapitalizma.

Kako bi problemu prišli iz raznih perspektiva, ne fingirajući pritom neutralnost i objektivnost kojima su sve opcije načelno jednake, organizatori nastoje odabrati sugovornike i sugovornice s iskustvom i prepoznatljivim angažmanom u području svog djelovanja: teoriji, sveučilišnoj nastavi, kulturnom, umjetničkom i medijskom djelovanju te aktivizmu.

Komentari na članak

Vezani članci

https://pixabay.com/en/train-station-transportation-people-2593687/

Inozemna iskustva studenata

Od Makedonije do Portugala: studenti otkrili kako izgleda studiranje izvan Hrvatske

Nerijetko se studenti odlučuju na studiranje izvan Hrvatske, a koliko se studentski život razlikuje od onoga u Hrvatskoj ispričali su nam studenti koji su skupili hrabrosti i spakirali kofere kako bi započeli svoju inozemnu avanturu.

Izvanredna konferencija Hrvatskog studentskog zbora

Planovi za obrazovni sustav

ORaH prvi odgovorio Hrvatskom studentskom zboru!

Održivi razvoj Hrvatske, odnosno stranka ORaH, prva je politička stranka koja je javno odgovorila na pitanja Hrvatskoga studentskog zbora, postavljena svim strankama na jučerašnjoj konferenciji.

Dio volontera EFOS-a, FOTO: Krešimir Strahonja

Volonterski centar Osijek

EFOS dobio nagradu za doprinos razvoju volontiranja u obrazovanju

Volonteri Ekonomskog fakulteta ističu kako su volontiranje prepoznali kao vlastitu društveno odgovornu ulogu kroz koju mogu razvijati praktične sposobnosti i vještine za vrijeme studiranja te se osnaživati za nove prilike za zapošljavanje.

Studenti

Provedba cjelovite kurikularne reforme

Ostvarivanje Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije dovedeno u pitanje

„Umjesto da se vrši pritisak na ljude koji marljivo i savjesno rade na izradi novih kurikuluma, odgovorni bi trebali poduzeti mjere koje bi omogućile brže i djelotvornije provođenje svih ciljeva i mjera Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije“, stoji u priopćenju Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije.

U-Multirank logo

U-Multirank

U-Multirank: Pronađite sveučilište po Vašoj mjeri!

U-Multirank nudi studentima jedinstvenu perspektivu vršnjaka pokrivajući više od 850 visokih učilišta, 1 000 fakulteta i 5 000 studijskih programa iz čak 74 zemlje svijeta!