HNK Ivana pl. Zajca

Postoji li muški jezik ili samo jezik, raspravlja Kazališni sabor

Kazališni sabor

– Jezik, čiji je simbolizam važan, ne smije odobravati hegemoniju muškog modela. – stoji u Memorandumu Vijeća Europe.

U foyeru HNK Ivana pl. Zajca u srijedu, 8. ožujka, s početkom u 19:00 sati održat će se nova sjednica Kazališnog sabora na temu jezika i ženskog roda. Događaj je organiziran u suradnji s Centrom za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, a vodit će ga Brigita Miloš i Sanja Milutinović Bojanić iz Centra te intendant kazališta Marin Blažević.

Istraživanja pokazuju da jezik kao najefikasnije i najmoćnije sredstvo komunikacije nije (bio) rodno neutralan. Štoviše, u njegovim se slojevima kriju duboko usađene nejednakosti muškog i ženskog, sedimenti otvorene ili prikrivene mizoginije, seksizam. Jezik je, nadalje, učinkovito sredstvo društvenih intervencija, on je i medij u kojem se ogledaju društvene promjene. Možemo li u tom smislu govoriti danas o ženskom jeziku i na koji način? Postoji li muški jezik ili samo jezik?

Osim o jeziku, na saboru će se raspravljati i o ženskim likovima u projektima HNK Ivana pl. Zajca, poput onih u dramskoj predstavi Jesenja sonata i Gostioničarka Mirandolina ili onih u operi Giulio Cesare in Egitto i Otello. Također, govorit će se o zastupljenosti žena u umjetničkom radu.

Ovom će prilikom riječko kazalište pokrenuti i inicijativu promjene u svojim službenim dokumentima svih naziva radnih mjesta napisanih u muškom rodu u ženski rod, budući da je ustaljeno da je muški gramatički rod norma pod kojom se podrazumijeva muška i ženska (i treća) osoba. Iznimke su rijetke i kontekstualno specifične poput onih u nazivu pralja i spremačica.

U Memorandumu Vijeća Europe, u poglavlju A. Zakonodavne i administrativne mjere, navodi se sljedeće:

– Jezik, čiji je simbolizam važan, ne smije odobravati hegemoniju muškog modela. Jezik mora biti rodno neutralan (npr. „osoba”) ili se odnositi na oba spola („njegov/njezin”) – stoji u stavku 2 39.

Ulaz je na sjednicu slobodan. Podsjećamo aktivne članove da ne zaborave svoje članske iskaznice, a novi se pozivaju da se pridruže. Svakim dolaskom na Kazališni sabor dobivate pečat za tekući mjesec te predočenjem kartice s pečatom ostvarujete popust od 50 posto na kupovinu dvije ulaznice.

Komentari na članak

Vezani članci

Postani ambasador EU karijera

EPSO pokrenuo odabir kandidata

Postanite ambasador EU karijera za sljedeću akademsku godinu

Prvenstveno se pozivaju studenti sa studija čiji su programi vezani uz Europsku uniju, jezike i pravo.

oblak

Drugi dio

Najčešće jezične pogreške koje ste barem jednom napravili

Nastavljamo s educiranjem i isticanjem najčešćih jezičnih pogrešaka.

strani jezici

(Javne) tajne studijskih programa

Otkrivamo sve što trebaš znati o studijima stranih jezika na hrvatskim fakultetima

Na filozofskim fakultetima u Zagrebu, Zadru, Osijeku, Splitu i Rijeci moguće je studirati preko 20 različitih stranih jezika. Koje su prednosti studiranja stranih jezika, koje su razlike među pojedinim smjerovima, što uopće očekivati od studija jezika, je li pametno studirati jezik bez ikakvog predznanja i je li studiranje dvaju jezika nemoguća misija? Odgovori slijede u članku.

Predstava "Voda"

HNK Ivana pl. Zajca

Nakon „Vode“ riječka publika nije ostala žedna dobre predstave

Nazorova novela „Voda“ dobila je i kazališni oblik. Na sceni HNK-a Ivana pl. Zajca vjerno je prikazan život otočana za vrijeme dugotrajne suše.

Facebook logo

Utjecaj Facebooka na stvaranje novih termina

10 riječi koje su utjecale na engleski jezik

Upotrebom ove društvene mreže korisnici su razvili neke nove riječi, fraze i akronime koje koriste i u stvarnom životu.