Međunarodni festival komorne glazbe

Ponajbolji hrvatski vokalni ansambl Antiphonus zatvara osmi MAGfestival

Ansambl Antiphonus

MAGfestival završava glazbenom poslasticom pod nazivom „Claudio Monteverdi 450 godina na 465 Hz“ u izvedbi vokalnog ansambla Antiphonusa.

Novoosnovani ansambl ZOOV-COOL u petak je oduševio publiku MAGfestivala izvedbom Ratnih kvarteta hrvatskih skladatelja Anđelka Klobučara, Frane Paraća, Marka Ruždjaka i Željka Brkanovića. Ansambl ZOOV-COOL u sastavu Petromila Jakas (violina), Mia Grubišić (violončelo), Yaroslav Sadovyy (klarinet) i Sanja Vrsalović (klavir) premijerno je pred splitskom publikom izveo djela nastala u ratnom periodu 1991. godine koja su iznimne umjetničke vrijednosti, ali nepravedno zanemarena i rijetko izvođena.

Program ansambla inspiriran je projektom uglednih interpreta Milka Pravdića, Volodje Balžalorskog, Andreja Petrača i Tomaža Petrača ostvarenom u okrilju ratne 1991. godine Tad su na koncertu pod naslovom Za kontinuitet hrvatskog glazbenog stvaralaštva praizvedena djela nekih od nositelja hrvatske suvremene glazbe: Klobučara, Paraća, Ruždjaka i Brkanovića te je izveden Kvartet za kraj vremena Oliviera Messiaena, stožerno djelo glazbe 20. stoljeća. Upravo je Messiaenov Kvartet, skladan za klarinet, violinu, violončelo i glasovir te praizveden u zarobljeničkom logoru u Görlitzu 1941. godine, bio poticaj za skladanje novih skladbi na programu spomenutog koncerta, prikladno korespondirajući s trenutkom hrvatske ratne zbilje 90-ih godina prošlog stoljeća.

Ansambl ZOOV-COOL, FOTO: Igor Jakšić

MAGfestival završava u nedjelju, 3. rujna glazbenom poslasticom pod nazivom Claudio Monteverdi 450 godina na 465 Hz u izvedbi ponajboljeg hrvatskog vokalnog ansambla Antiphonusa. Od osnutka godine 2008. do danas, Ansambl Antiphonus i njegov umjetnički voditelj Tomislav Fačini na poseban su način povezani s talijanskim majstorom baroka Claudiom Monteverdijem. Upravo je njegov bogati madrigalski opus bio okosnicom koncertnog ciklusa Triade u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt koji je postao prepoznatljiv po pomno osmišljenim programima djela od rane glazbe do najsuvremenijih opusa domaćih i inozemnih skladatelja.

Devet knjiga madrigala s približno 170 djela dio su plodnog Monteverdijeva opusa koji obuhvaća dvadesetak glazbeno-scenskih djela, svjetovnu vokalnu glazbu, nabožnu i sakralnu glazbu, od koje je velik dio izgubljen. Ovaj najznačajniji skladatelj kraja XVI. i početka XVII. stoljeća ostavio je trajni utjecaj, ne samo na svoje suvremenike nego i na autore suvremene glazbe koji su se na najrazličitije načine inspirirali njegovim djelima i referirali na njih.

Antiphonus daje sve od sebe da osvoji i oduševi svoju publiku na svim hrvatskim festivalima, u brojnim gradovima i u inozemstvu, dovitljivim koncertnim programima, u rasponu od srednjeg vijeka do suvremenih autora. Madrigali, moteti, opere, pastorale, organumi, oratoriji, gregorijanika i svi mogući žanrovi luk su kojim Antiphonus, poput muzikalnog Amora, odapinje svoje strelice u razne dijelove srca tijela svoje publike. Antiphonus je posebno ponosan na svoja dva zagrebačka ciklusa, Triade u MUO-u i Trinitas u sv. Katarini. Posebnost je ansambla fleksibilna činjenica da svoj repertoar izvodi komorno, čak i kada se radi o složenim vokalno-instrumentalnim kombinacijama.

U ambijentu renesansne Papalićeve palače madrigali Claudia Monteverdija, čija se 450. godišnjica rođenja obilježava ove godine, zasjat će punim sjajem u izvedbi vrsnih pjevača: sopranistica Ane Jembrek i Monike Cerovčec, alta Martine Borse, tenora Ivana Bingule i basa Tomislava Fačinija, uz pratnju na lutnji Srdjana Berdovića.

Program:

Claudio Monteverdi 450 godina na 465 Hz – ansambl Antiphonus

 • Izbor madrigala iz IV, V, VI i VIII zbirke
 • Madrigali guerrieri et amorosi i Selva morale et spirituale
 • Sfogava con le stelle
 • Si dolce e tormento
 • Amor, se giusto sei
 • Sestina Lagrime d’ Amante al Sepolcro dell’ Amata
 • Incenerite spoglie
 • Ditelo voi
 • Dara la notte il sol
 • Ma te raccoglie, o ninfa
 • O chiome d’or
 • Dunque amate reliquie
 • Ecco mormorar l’onde
 • Laudate Dominum
 • Lamento d’ Arianna
 • Lasciatemi morire
 • O Teseo
 • Dov’e la fede
 • Ahi che non pur risponde
 • Misera ancor do loco
 • Lamento della Ninfa
 • T’amo, mia vita

Ulaznice za završnu večer (40 kn) mogu se kupiti na recepciji Muzeja grada Splita. Koncert počinje u 20 h.

Pokrovitelji ovog iznimnog kulturno-umjetničkog događaja su Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, Ministarstvo kulture RH, Županija splitsko-dalmatinska, grad Split, Turistička zajednica grada Splita i Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije.

Nove informacije o festivalu pratite na mrežnim i Facebook stranicama Udruge mladih akademskih glazbenika.

Komentari na članak

Vezani članci

Kultur Shock

Ususret festivalu

Pogledajte raspored ovogodišnjeg Tabor Film Festivala

Glavni dio filmskog programa čini međunarodna konkurencija u kojoj će se prikazati 26 kratkometražnih filmova, dok je domaća zastupljena sa 17 uradaka. Oba programa imaju nekoliko svjetskih premijera te mnoštva hrvatskih odnosno regionalnih premijernih prikazivanja.

Pasi Tvornica

Lavež u Tvornici

Zadnji koncert punk banda Pasi

U dva desetljeća postojanja riječki Pasi iza sebe imaju mnoštvo vjernih fanova te pregršt odsviranih koncerata i festivala među kojima su i nastupi uz NOFX, Bad Religion, Hanson Brothers i Nomeansno. Nadolazećom turnejom, koja uključuje nastupe u Rijeci, Splitu, Zagrebu i Buzetu, objavljuju razlaz. Dođite ih pozdraviti prije nego završe u šinteraju.

Valentinovo uz S.A.R.S.

14. veljače u Zadru

Valentinovo uz S.A.R.S.

Dan zaljubljenih uz Sveže amputiranu ruku Satrianija!

Studenti

Brucošijada

Opak će se dim nadviti nad Tvornicom zahvaljujući brucošima umjetničkih akademija

Ako si student neke od navedenih akademija, ili se samo želiš dobro provesti u društvu zanimljive ekipe, obavezno svrati u Tvornicu kulture u petak 24. studenog 2017. u 22 sata.

Advent u Čakovcu

Manifestacija u Međimurju

Advent u Čakovcu obiluje programom za sve naraštaje

Međimurska adventska priča obiluje nizom događanja namijenjenih kako mladima, tako i starima, a zvijezda je programa Ivana Kindl koja će 22. prosinca održati besplatni koncert.