Međunarodni festival komorne glazbe

Ponajbolji hrvatski vokalni ansambl Antiphonus zatvara osmi MAGfestival

Ansambl Antiphonus

MAGfestival završava glazbenom poslasticom pod nazivom „Claudio Monteverdi 450 godina na 465 Hz“ u izvedbi vokalnog ansambla Antiphonusa.

Novoosnovani ansambl ZOOV-COOL u petak je oduševio publiku MAGfestivala izvedbom Ratnih kvarteta hrvatskih skladatelja Anđelka Klobučara, Frane Paraća, Marka Ruždjaka i Željka Brkanovića. Ansambl ZOOV-COOL u sastavu Petromila Jakas (violina), Mia Grubišić (violončelo), Yaroslav Sadovyy (klarinet) i Sanja Vrsalović (klavir) premijerno je pred splitskom publikom izveo djela nastala u ratnom periodu 1991. godine koja su iznimne umjetničke vrijednosti, ali nepravedno zanemarena i rijetko izvođena.

Program ansambla inspiriran je projektom uglednih interpreta Milka Pravdića, Volodje Balžalorskog, Andreja Petrača i Tomaža Petrača ostvarenom u okrilju ratne 1991. godine Tad su na koncertu pod naslovom Za kontinuitet hrvatskog glazbenog stvaralaštva praizvedena djela nekih od nositelja hrvatske suvremene glazbe: Klobučara, Paraća, Ruždjaka i Brkanovića te je izveden Kvartet za kraj vremena Oliviera Messiaena, stožerno djelo glazbe 20. stoljeća. Upravo je Messiaenov Kvartet, skladan za klarinet, violinu, violončelo i glasovir te praizveden u zarobljeničkom logoru u Görlitzu 1941. godine, bio poticaj za skladanje novih skladbi na programu spomenutog koncerta, prikladno korespondirajući s trenutkom hrvatske ratne zbilje 90-ih godina prošlog stoljeća.

Ansambl ZOOV-COOL, FOTO: Igor Jakšić

MAGfestival završava u nedjelju, 3. rujna glazbenom poslasticom pod nazivom Claudio Monteverdi 450 godina na 465 Hz u izvedbi ponajboljeg hrvatskog vokalnog ansambla Antiphonusa. Od osnutka godine 2008. do danas, Ansambl Antiphonus i njegov umjetnički voditelj Tomislav Fačini na poseban su način povezani s talijanskim majstorom baroka Claudiom Monteverdijem. Upravo je njegov bogati madrigalski opus bio okosnicom koncertnog ciklusa Triade u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt koji je postao prepoznatljiv po pomno osmišljenim programima djela od rane glazbe do najsuvremenijih opusa domaćih i inozemnih skladatelja.

Devet knjiga madrigala s približno 170 djela dio su plodnog Monteverdijeva opusa koji obuhvaća dvadesetak glazbeno-scenskih djela, svjetovnu vokalnu glazbu, nabožnu i sakralnu glazbu, od koje je velik dio izgubljen. Ovaj najznačajniji skladatelj kraja XVI. i početka XVII. stoljeća ostavio je trajni utjecaj, ne samo na svoje suvremenike nego i na autore suvremene glazbe koji su se na najrazličitije načine inspirirali njegovim djelima i referirali na njih.

Antiphonus daje sve od sebe da osvoji i oduševi svoju publiku na svim hrvatskim festivalima, u brojnim gradovima i u inozemstvu, dovitljivim koncertnim programima, u rasponu od srednjeg vijeka do suvremenih autora. Madrigali, moteti, opere, pastorale, organumi, oratoriji, gregorijanika i svi mogući žanrovi luk su kojim Antiphonus, poput muzikalnog Amora, odapinje svoje strelice u razne dijelove srca tijela svoje publike. Antiphonus je posebno ponosan na svoja dva zagrebačka ciklusa, Triade u MUO-u i Trinitas u sv. Katarini. Posebnost je ansambla fleksibilna činjenica da svoj repertoar izvodi komorno, čak i kada se radi o složenim vokalno-instrumentalnim kombinacijama.

U ambijentu renesansne Papalićeve palače madrigali Claudia Monteverdija, čija se 450. godišnjica rođenja obilježava ove godine, zasjat će punim sjajem u izvedbi vrsnih pjevača: sopranistica Ane Jembrek i Monike Cerovčec, alta Martine Borse, tenora Ivana Bingule i basa Tomislava Fačinija, uz pratnju na lutnji Srdjana Berdovića.

Program:

Claudio Monteverdi 450 godina na 465 Hz – ansambl Antiphonus

 • Izbor madrigala iz IV, V, VI i VIII zbirke
 • Madrigali guerrieri et amorosi i Selva morale et spirituale
 • Sfogava con le stelle
 • Si dolce e tormento
 • Amor, se giusto sei
 • Sestina Lagrime d’ Amante al Sepolcro dell’ Amata
 • Incenerite spoglie
 • Ditelo voi
 • Dara la notte il sol
 • Ma te raccoglie, o ninfa
 • O chiome d’or
 • Dunque amate reliquie
 • Ecco mormorar l’onde
 • Laudate Dominum
 • Lamento d’ Arianna
 • Lasciatemi morire
 • O Teseo
 • Dov’e la fede
 • Ahi che non pur risponde
 • Misera ancor do loco
 • Lamento della Ninfa
 • T’amo, mia vita

Ulaznice za završnu večer (40 kn) mogu se kupiti na recepciji Muzeja grada Splita. Koncert počinje u 20 h.

Pokrovitelji ovog iznimnog kulturno-umjetničkog događaja su Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, Ministarstvo kulture RH, Županija splitsko-dalmatinska, grad Split, Turistička zajednica grada Splita i Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije.

Nove informacije o festivalu pratite na mrežnim i Facebook stranicama Udruge mladih akademskih glazbenika.

Komentari na članak

Vezani članci

Grupa Ti

Najava koncerta

Cojones, Ti i persons from porlock u Vintageu na zagrijavanju za MENT

Ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 30 kuna mogu se kupiti u Dirty Old Shopu, Rockmarku i Vintageu dok će na dan nastupa koštati 40 kuna.

LADO u Kanadi

Koncerti u "Lisinskom" i Spaladium areni

Bogatiji za kanadsku avanturu, LADO pred novim izazovima

Nakon što ansambl LADO posloži dojmove s tek završene kanadske avanture, održat će dva koncerta – 26. studenog u KD "Vatroslav Lisinski te 1. prosinca u Spaladium areni.

Voland Le Mat

Intervju s Volandom Le Matom

''Svijet pokreće strast. Ljubav spašava svijet.''

Voland Le Mat nakon šest se godina vraća na scenu, a 20. svibnja slušat ćemo ga u dvorani Vatroslav Lisinski.

Ispit' prije ispita

Ispit' prije ispita

Akademsko zagrijavanje u Hangaru prije ljetnih rokova

Literatura i obaveze se gomilaju, a ti više nemaš snage pogledati knjigu? Napuni baterije na velikom zagrebačkom studentskom tulumu.

SCool Fest line-up

Brojna imena za svačiji glazbeni ukus

Ne propustite prvi SCool Fest uz odlična glazbena imena!

Vjerujemo da vas neće trebati previše nagovarati na kupnju karte uz ovakve izvođače i studentima prilagođene cijene.