Uz bogat program i mnoštvo iznenađenja

Počinje 14. Festival europske kratke priče

Festival Europske kratke priče

Najstariji europski festival posvećen kratkoj formi na domaćim pozornicama spojit će svjetsku književnu elitu i ponajbolje hrvatske kratkopričaše. Festival će se održati od 31. svibnja do 5. lipnja u Zagrebu i Rijeci, a sadržajno će ga pratiti tema “Amerike”, podijeljene, suprotstavljene i sjedinjene – poviješću, jezicima, ideologijama i oceanima.

14. Festival europske kratke priče otvorit će dobitnica nagrade Orange Lionel Shriver, nova zvijezda meksičke književnosti Valeria Luiselli i nagrađivani hrvatsko-kanadski književnik Josip Novakovich, 31. svibnja u 20 sati na krovnoj terasi Muzeja suvremene umjetnosti (MSU). Najstariji europski festival posvećen kratkoj formi na domaćim pozornicama spojit će svjetsku književnu elitu i ponajbolje hrvatske kratkopričaše.

Festival će se održati od 31. svibnja do 5. lipnja u Zagrebu i Rijeci, a sadržajno će ga pratiti tema “Amerike”, podijeljene, suprotstavljene i sjedinjene – poviješću, jezicima, ideologijama i oceanima.

Trinaest kultnih pisaca upoznat će nas sa “skrivenom” Amerikom!

Kakve su “Amerike” između sebe, ali i u odnosu na ostatak, svijet kojem pripadamo? Postoji li Staro bez Novoga i što su nama danas Amerike? To su samo neka od pitanja koja će nas tijekom 14. izdanja FEKP-a voditi preko nacionalnih i jezičnih granica, kroz prošlost i sadašnjost Novoga svijeta, kroz mitsko i povijesno, od književnosti do politike i natrag. Na pitanja će spremno odgovarati svjetski poznati autori: kultni književnik David Albahari (Srbija/Kanada), Venko Andonovski, jedan od najčitanijih i najnagrađivanijih makedonskih pisaca; nova nada irske književne scene s antologijskom prozom Sara Baume te austrijski pisac Xaver Bayer, doktor filozofije i dobitnik književnih stipendija, nagrada i priznanja, uključujući nagradu Hermann-Lenz.

14. FEKP posjetit će i Alberto Manguel – autor knjige S Borgesom

Po prvi put hrvatskoj će se publici predstaviti Leopoldo Brizuela, književnik koji je svijet oduševio romanom Tejiendo agua, zbirkom poezije Fado te višestruko nagrađivanim romanom Inglaterra i Alberto Manguel (Argentina/Kanada), književnik koji je portretirao zagonetnog genija Jorgea Luisa Borgesa u knjizi With Borges (2004; S Borgesom), za koju je primio nagradu Prix du livre en Poitou-Charentes. Ljubitelji književnosti upoznat će se i s nagrađivanim španjolskim piscem Harakaitzom Canom čija su djela prevedena na devet jezika i književnikom koji često sudjeluje u performansima koji kombiniraju književnost s glazbom i drugim umjetnostima.

U Zagreb dolazi i Álvaro Enrigue, meksički književnik koji je proglašen jednim od najutjecajnijih suvremenih pisaca koji pišu na španjolskom jeziku. Autor je četiri romana i dviju zbirki kratkih priča, a djela su mu prevedena na brojne jezike, između ostalih na njemački, engleski i francuski. Ovim se velikim imenima pridružuju i Fernardo Iwasaki (Peru/Španjolska), pisac, esejist i povjesničar iza kojeg se nalazi dvadesetak naslova;meksička književna zvijezda Valeria Luiselli, spisateljicačiji jeroman Faces in the Crowd dobitnik nagrade za najbolji prvijenac L.A. Timesa za 2015. godinu, Josip Novakovich (Hrvatska/Kanada), finalist nagrade Man Booker International te Santiago Roncagliolo, peruanski književnik, scenarist, prevoditelj i novinar koji je zbog političkog egzila na koji je bila prisiljena njegova obitelj djetinjstvo proveo u Meksiku. Santiago je dobitnik nekoliko književnih nagrada, objavljuje dječje knjige, kratke priče, eseje, književne biografije i romane, a osim književnošću bavi se pisanjem političkih komentara za nekoliko južnoameričkih dnevnih novina i za španjolski dnevni list El País.

Publika će moći uživati i u pričama američke spisateljice Lionel Shriver. Dosad je objavila jedanaest romana, a najpoznatija je po bestselerima So Much for That (finalist nagrade National Book Award 2010. godine i nagrade Wellcome Trust Book) i The Post-Birthday World (knjiga godine po izboru časopisa Entertainment Weekly i jedan od deset najboljih romana po izboru magazina Time 2007. godine) te po međunarodnom bestseleru We Need to Talk aAbout Kevin, koji je prije nekoliko godina premašio granicu od milijun prodanih primjeraka, a po njemu je i snimljen istoimeni nagrađivani film redateljiceLynne Ramsay s Tildom Swinton u glavnoj ulozi. Lionel Shriver je 2014. godine osvojila BBC National Short Story Award.

FEKP podržava i hrvatske kratkopričaše!

14. Festivalu europske kratke priče pridružit će se čak devetnaest ponajboljih hrvatskih kratkopričaša: Daša Drndić, Zoran Ferić, Marko Gregur, Senko Karuza, Maša Kolanović, Ksenija Kušec, Enver Krivac, Davor Mandić, Miroslav Mićanović, Robert Mlinarec, Gordan Nuhanović, Zrinka Pavlić, Nikola Petković, Sven Popović, Ivana Rogar, Korana Serdarević, Andrija Škare, Tea Tulić te Jelena Zlatar.

Glavni večernji program Festivala odvijat će se u Polukružnoj dvorani Teatra &TD (od  19 sati) i zadnju večer u Vip Clubu (od 18.30 sati), dok će se popratni sadržaj održati u Klubu Booksa, Caféu u dvorištu, Filozofskom fakultetu, Gradskoj knjižnici Samobor, Knjižnici Velika Gorica, Knjižnici i čitaonici Bogdan Ogrizović. Riječki program bit će održan u Book Caffeu Dnevni boravak, Ex librisu te Palachu.

Na natječaj pristigle 174 kratke priče! 

Festival europske kratke priče u suradnji s Centrom za kreativno pisanje (CeKaPe)raspisao je natječaj za kratku priču na temu Amerike. Na natječaj su pristigla 174 rada, a najbolje tri priče proglasit će Stjepan Balent, predsjednik žirija, i članovi Vladimir Arsenić, Saša Drach, Damir Karakaš i Diana Matulić. Pristigle priče ulaze u konkurenciju za tri nagrade – dvotjedni boravak u baltičkoj rezidenciji za pisce i prevoditelje u Ventspilsu, Latvija (prva nagrada); dvotjedni boravak u splitskoj rezidenciji za pisce udruge Kurs (druga nagrada), te pohađanje ljetne škole pisanja CeKaPe-a (treća nagrada). Dobitničke će priče biti proglašene na večernjem čitanju u sklopu FEKP-a u utorak, 2. lipnja, a čitanje pobjedničke priče uveličat će završnu večer festivala 5. lipnja.

Detaljan program Festivala možete pronaći na internetskoj stranici FEKP-a.

Komentari na članak

Vezani članci

Coca Cola

Poziv blogerima iz istočne Europe

Coca-Cola traži mlade blogere

Natječaj je otvoren do 15. ožujka 2016., a rezultati će biti poznati krajem mjeseca. Ovogodišnji natječaj posebno ohrabruje blogere koji rade vlastiti video sadržaj, pogotovo one blogere koji imaju otvoren YouTube kanal.

Microsoft Office aplikacija za Android i iPhone

Microsoft Office

Office aplikacija besplatna za iPhone i Android uređaje

Svi korisnici koji se na računalu služe Microsoft Officeom, od sada mogu na svoje Android ili iPhone uređaje besplatno preuzeti Office aplikaciju.

iPhone 6s

Cijene u SAD-u se kreću od 199 dolara za 6S i 299 dolara za 6S Plus

Apple predstavio nove iPhone, iPad Pro i iOS 9

Prodaja novih modela iPhonea kreće od 25. rujna u određenim državama, dok će narudžbe krenuti od 12. rujna. Nažalost u Hrvatskoj to neće biti moguće ovog mjeseca, no trebalo bi biti do kraja godine.

Sirijske izbjeglice - dijete

Komentar novinarke portala Studentski.hr

Zašto se toliko raspravlja o pomoći, umjesto da se pomogne?

Tjednima traje opsadno stanje izbjeglica u susjednim zemljama, svjedočimo svakodnevnim video zapisima i slikama sustavnog ugnjetavanja tih ljudi, ali pitanje koja se proteže vezano za njih nije kako im pomoći, nego što ako dođu kod nas?

3D printer za 500KM

Maturanti u akciji

Mladi iz Banja Luke osmislili jeftinu verziju 3D printera

Nikola Stupar i Neven Berendika napravili su 3D printer koji u svijetu košta desetak tisuća eura, za samo 500 KM (otprilike 1930 kn).