LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Riječke ljetne noći

Petorka „Zajc Stand Up-a“ priprema noćne terapije smijehom

Troje vrhunskih glumaca svojim će šarmom, inteligencijom i duhovitošću smoći snage i stati pred riječku publiku izvodeći stand up, autorski projekt Borka Perića.

Troje vrhunskih glumaca svojim će šarmom, inteligencijom i duhovitošću smoći snage i stati pred riječku publiku izvodeći stand up, autorski projekt Borka Perića.

Zajc Stand Up projekt je Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca. U Arheološkom parku Principij, u sklopu 14. Riječkih ljetnih noći, pretpremijerno će igrati 13. srpnja, premijerno 14. srpnja, a reprizno 15. srpnja 2017. u 21:30, u režiji jednog od ponajboljih komičara hrvatskog glumišta – Borka Perića. Igraju glumci Hrvatske drame Anastazija Balaž, Jasmin Mekić i Dean Krivačić. Skladatelj je Mario Knezović, frontman grupe Zoster, a suradnica za kostime je Manuela Paladin Šabanović.

Intendant Marin Blažević na konferenciji za novinare govorio je o tijeku pregovora s Borkom Perićem, koji je oduševio maestralnom ulogom prigodom gostovanja predstave Jazavac u Kerempuhu u prosincu 2015., nakon čega se javila ideja o suradnji. Rezultat je pregovora autorski projekt i popularna, ali iznimno zahtjevna forma – stand up.

– Da mi je netko prije par godina rekao da ću režirati u HNK Ivana pl. Zajca, rekao bih mu da je lud. No, nije trebalo dugo da netko poludi, pozove me upravo u Rijeku i ponudi mi režiju. Naoko jednostavnost forme koju stand up posjeduje, otkriva svu njezinu zahtjevnost i ozbiljnost. Pronaći ključ za humor, smijeh i dobru suigru glumaca s publikom je svakako najteži zadatak. Zadatak je još teži, budući da sam se prvi put sa scene spustio u prazno gledalište u kraljevstvo redatelja. – riječi su Borka Perića.

Za njega je projekt zapravo bio zanimljivo i inspirativno putovanje:

– Forma stand up-a zapravo ne podnosi režiju, teško je u njoj postaviti svoj rukopis. Nisam se niti htio odmicati od forme koja je dinamična i koja bez improvizacije, publike i bez kontakta s publikom ne postoji. Očekuje se, naravno, komentiranje, ubacivanje publike kojoj se glumci doista izravno obraćaju. Odabrao sam Anastaziju, Jasmina i Deana, troje vrhunskih glumaca koji svojim šarmom, inteligencijom i duhovitošću imaju snagu i moć stati pred publiku i povesti je putevima glumačke ludosti i mudrosti. – rekao je.

Dodao je kako je zapravo riječ o monodrami s tri glumca s obzirom da svatko od vrhunske glumačke trojke ima svoj solo iskaz. Tekstovi su nastajali iz vlastitih i tuđih stvarnih životnih situacija, ima i istine i fikcije, kako je kazala Anastazija Balaž koja je ispisala pola bilježnice, dok je Dean Krivačić sve imao u glavi. Perić je potom njihov materijal oblikovao u formulu stand up-a i kako kažu glumci sve je postalo skup poanti.

Ravnateljica Hrvatske drame Jelena Kovačić istaknula je kako se na stand up valjalo odvažiti, odvažiti na nešto što se na prvi pogled čini jednostavnim, a zapravo je prilično teško – nasmijati publiku.

– Anastazija Balaž, Jasmin Mekić i Dean Krivačić u petak će vam se predstaviti u jednom sasvim novom izdanju, u formi stand up-a koja iziskuje prilično veliko glumačko umijeće, koncentraciju, a s obzirom na svoju otvorenost i direktnost, i jedno sasvim specifično umijeće – umijeće improvizacije. Na tom putu vodio ih je Borko Perić, zaista majstor komike s dugogodišnjim glumačkim stažom komičara, prije svega u svom matičnom zagrebačkom Satiričkom kazalištu Kerempuh. U Rijeci se prvi put okušao u režiji. Slušajući ga kako na probama daje upute glumcima, bez sumnje je riječ o znalcu koji jako dobro poznaje mehanizme komičnog, a uz to je i beskrajno kreativan. – istaknula je.

Petorka Zajc Stand Up-a priprema tri noćne terapije smijehom u povijesnom okruženju u samom središtu grada. Zbog velikog zanimanja publike, prilika za smijeh bit će mnogo jer će Zajc Stand Up biti i dio nove sezone Hrvatske drame 2017/2018.

FOTO: HNK IVANA PL. ZAJCA