Kazališni osvrt

Pet različitih jezika na pozornici Europske prijestolnice kulture 2020.

https://www.facebook.com/ZajcRijeka/photos/ms.c.eJxFkMkNADEIAztaYW76b2wVIsh3ZDsTEMlIo0ytiqwPAwzuav4AUgQsA9i7EhgA64ruRlQnkANUzwZlLKiuwAZYdEXpjV4x3gr1Ru2z1mIUK~_bcFdlRXHVsIrgrtqYZx0NixY61CIluwm~;i~;UX6FZuEEw7w2ovFTfBucH8fFA~;cE8oPBmtP5A~-~-.bps.a.1782185055166459.1073741945.400528906665421/1782185155166449/?type=3&theater

Predstava „Gorski divovi“ („I giganti della montagna“) temeljena na posljednjem djelu L. Pirandella premijerno je izvedena u HNK Ivana pl. Zajca ostavivši riječku publiku oduševljenom.

Premijera predstave Gorski divovi (I giganti della montagna) izvedena je u petak, 2. ožujka na daskama koje život znače. Tijekom izvedbe riječkim nacionalnim kazalištem odjekivalo je čak pet jezika koje je publika s oduševljenjem prihvaćala. 

Riječka publika svjedočila je realizaciji prvog projekta izravne suradnje Europske prijestolnice kulture 2020. i HNK Ivana pl. Zajca te prvog projekta riječkog HNK sufinanciranog sredstvima Europske unije Kreativna Europa u sklopu programa Ponovno otkrivanje Europe. Projekt je održan u koprodukciji Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke s Njemačkim kazalištem grada Temišvara (Rumunjska), Slovenskim stalnim gledališčem iz Trsta (Italija), Nacionalnom institucijom Albansko kazalište Skopje (Makedonija) i Mađarskim kazalištem Kosztolányi Dezső iz Subotice (Srbija). 

Pojavljivanje talijanskog jezika u riječkom HNK-u već je uobičajena pojava, no ono što je učinilo premijeru ove drame posebnom jest odjek još četiriju različitih jezika, a to su slovenski, albanski, mađarski i njemački. Naime, pet različitih jezika pojavljivalo se u dijalozima, monolozima ili pak u istim rečenicama. Jezična barijera je spuštena i postepeno je nestala, a kao posljedica rodio se univerzalni jezik kazališne umjetnosti. Uz titlove na hrvatskom jeziku bili su i titlovi na talijanskom jeziku, stoga je predstavu na samom početku bilo teško pratiti. No čim je publika osjetila emocije i osjećaj zajedništva koji su glumci prizvali na scenu, mogli su se u potpunosti prepustiti i uživjeti u svijet u kojem ne postoje različiti jezici, u kojem nema granice između scene i publike te u kojem manjine ne postoje. Ujedno, potrebno je istaknuti i nevjerojatnu sposobnost glumaca da razumiju jedni druge te unatoč činjenici da govore različitim jezicima svejedno su znali u kojem trenutku je vrijeme za njihov monolog ili dio dijaloga.

Izvor: Facebook

Nedovršena drama L. Pirandella omogućava novim generacijama tumačenje na različite načine te je pritom režiser Paolo Magelli prikazao ovaj suvremeni mit o umjetnosti kao ono što ruši barijere između stvarnoga i nestvarnoga. Tijekom izvedbe glumci su na pozornicu stizali kroz publiku te je služeći se ovim postupkom želio izbrisati i zadnju granicu koja je odvajala glumce od publike. 

Premijerna izvedba ove nezavršene drame Gorski divovi ne bi imala jednaki utjecaj na svakog gledatelja da za glazbu nisu zaslužni Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle. Naime, glazba u samoj predstavi je izvanredna i savršeno prati svaki trenutak. Emocije koje glumci izražavaju glazba točno karakterizira i uz to još i pojačava emocije,stoga pojedinac ne može ostati imun na prilično glasan zahtjev koji je ispred njega. Prepustiti se, prepustiti se tom trenutku i zamisliti svijet koji nam toliko vjerno dočarava glumačka postava, glazba i ostatak sudionika. 

Dramaturginja je Željka Udovičić Pleština, a u predstavi glume Valentina Banci, Mirko Soldano, Anikó Kiss, Giuseppe Nicodemo, Daniel Dan Malalan, Xhevdet Jashari, Mauro Malinverno, Boris Kučov, Fisnik Zeqiri, Doroteja Nadrah, Richard Hladik, Silvia Török i Ivna Bruck.

Reprize su na programu 6, 7. i 8. ožujka u 19:30. Nakon toga postava predstave ide na put u Trst u Italiju, u Temišvar u Rumunjsku, u Suboticu u Srbiju i u Skopje u Makedoniju gdje će nastaviti širiti svoju poruku. 

Komentari na članak

Vezani članci

Predstava "Staklena menažerija"

Kazališna izvedba

Vinkovačka „Staklena menažerija” gostuje u Gavelli

Građanska drama „Staklena menažerija” prvi je veliki kazališni uspjeh danas dramskog klasika 20. stoljeća Tennesseeja Williamsa, a na Gavellinu pozornicu dovodi ga vinkovačko kazalište.

Hamlet

Dubrovačka kazališna čarolija

Midsummer Scene Festival ove godine u znaku Shakespeareova „Hamleta“

Treće izdanje Festivala na kazališnim daskama predstavlja jedno od najpoznatijih Shakespeareovih djela – „Hamleta“. No, ove ga godine prvi put u Hrvatskoj igra žena.

Predstava "Bella Ciao"

Kazališne izvedbe

„Bella Ciao” u Zadru pa u kninskom studentskom domu

– Inspirirajući se i motivirajući međusobno, ono najuzbudljivije i najvrijednije događa se uvijek u prostoru među nama. „Bella Ciao” predstava je koja odnose među ljudima pretvara u prostor slobode. – kaže koreografkinja Silvija Marchig.

The Devil's Garden

Izvedba u ZKM-u

„The Devil's Garden“ otvara prozor u zajednicu žena

U prosincu 2016. godine premijerno je izvedena predstava „The Devil's Garden“. Otvarajući prozor u društvo unutar društva – zajednicu žena izvan svakodnevne stvarnosti, izazvala je snažan interes kod publike.

Sveučilište u Zadru

Sveučilište u Zadru

Upoznajte se s jezicima srodnim hrvatskom na Tjednu slavenske pismenosti

Tjedan slavenske pismenosti organizira se na zadarskom sveučilištu za sve one koji se žele približiti jezicima Slavena.