LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zavirite u njihovu stvarnost

Pet najzanimljivijih iskustava koja vas očekuju u Muzeju realnosti

U Muzeju realnosti možete doživjeti brojna zanimljiva interaktivna iskustva te upoznati stvarnost najugroženije djece u svijetu.

U Muzeju realnosti možete doživjeti brojna zanimljiva interaktivna iskustva te upoznati stvarnost najugroženije djece u svijetu.

Virtualna stvarnost, hologrami, optičke iluzije i interaktivne instalacije samo su neki od eksponata koji nas ove godine, od 12. do 18. prosinca, očekuju u Muzeju realnosti. Upravo će uz njihovu pomoć, smjestivši ih prigodno u Muzej iluzija, UNICEF ispričati zanimljive i daleke priče te nas uvesti u stvarnost najugroženije djece, mijenjajući pogled na današnji svijet. Od brojnih zanimljivih interaktivnih iskustava koje ćete kao posjetitelj Muzeja realnosti moći doživjeti izdvajamo one koje nikako ne smijete propustiti:

1. Posjetite Keniju s Ewanom McGregorom

Uz pomoć specijalne VR (virtual reality) opreme, s UNICEF-ovim ambasadorom dobre volje Ewanom McGregorom posjetit ćete selo dječaka Joba u Keniji ili izbjeglički kamp Zaatari u Jordanu i pogledati kako izgleda svakodnevica djevojčice Sidre koja tamo živi.

2. Uđite u rudnik zlata

Oko 150 milijuna djece u dobi od 5 do 14 godina u cijelom svijetu uključeno je u dječji rad. Ne mogu ići u školu, igrati se i biti djeca. Na trenutak, moći ćete ući u njihovu kožu i saznati zašto ne mogu više čekati da ta realnost postane iluzija.

Dječji rad, FOTO: PR/Vitamin C

3. Pronađite izlaz iz medijskog labirinta

Od različitih utjecaja medija može nam se zavrtjeti u glavi – upravo je zato medijska pismenost abeceda 21. stoljeća. Dok se vaš mozak i oči pokušavaju dogovoriti oko toga stojite li na ravnoj ili kosoj podlozi, u medijskom labirintu morat ćete iščitati poruku i tako pronaći izlaz.

4. Otvorite vrata sobe gladi

Svako šesto dijete u zemljama u razvoju je pothranjeno, a taj podatak postaje stvaran tek kada primite jedno takvo dijete u svoje ruke. U sobi gladi moći ćete, uz pomoć lutki, osjetiti razliku između djeteta koje se normalno razvijalo i djeteta koje zaostaje u razvoju uslijed kronične pothranjenosti u dobi od 1 godine

5. Prolistajte foto-album vjenčanja djevojčica mladenki

Širom svijeta danas živi gotovo 750 milijuna žena i djevojčica koje su stupile u brak prije svog 18. rođendana, a svakoga dana oko 41 000 djevojčica stupa u brak s muškarcima koji su dvostruko ili čak trostruko stariji od njih. Prelistavajući jedan drugačiji vjenčani album saznat ćete zašto su svi sretniji kada djevojčice smiju živjeti kao djevojčice.     

Djevojčica-mladenka, FOTO: PR/Vitamin C

Uz spomenute eksponate, posjetitelji Muzeja moći će i prošetati kroz UNICEF-ov vremeplov i upoznati se s postignućima za djecu u posljednjih 70 godina, pogledati kako izgleda škola nakon uragana, zaigrati računalnu igru za slijepe u sobi inkluzije, čuti beskonačna svjedočanstva o traumama koje je teško zaliječiti i aktualizirati važnu temu nenasilja. Posjetitelji će imati priliku osjetiti težinu svakodnevnog pribavljanja vode kada ona nije lako dostupna, a tu je i svima poznata igra školica, no s nešto drugačijim brojevima.

Posjetitelji Muzeja moći će, također, saznati što UNICEF, uz podršku građana, čini za najranjiviju djecu te se uključiti u program Čuvari djetinjstva i podržati stvaranje boljeg, sigurnijeg i pravednijeg svijeta za djecu.

Uz Zagreb, Muzej realnosti ove godine svoja vrata otvorit će u još dva grada – Zadru i Ljubljani. Postav Muzeja realnosti u Zagrebu bit će moguće razgledati od 12. do 18. prosinca od 9 sati do 22 sata, a na dan otvaranja od 12 sati.  Ulaz će biti slobodan za sve posjetitelje. Preporučena dob za posjetitelje Muzeja je 12+.

Muzej realnosti održava se uz potporu Turističke zajednice grada Zagreba.

FOTO: VITAMIN C