LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentska kazališna sekcija

„Ovo je najbolje što smo mogli smisliti” – premijera autorskog projekta Teatra K.

Ovogodišnji autorski projekt studentske kazališne sekcije premijerno će se prikazati 23. veljače u Kinu Forum.

Ovogodišnji autorski projekt studentske kazališne sekcije premijerno će se prikazati 23. veljače u Kinu Forum.

Desetak studenata zaljubljenih u kazalište, brojne ideje i eksperimenti te mnogo rada – tako bi se u jednoj rečenici mogao opisati Teatar K.kazališna sekcija studenata komparativne književnosti K. Postoji još od 2013, kada su studentice Ana Fazekaš i Sendi Bakotić pokrenule projekt kazališne radionice pod mentorstvom Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Ovih dana sekcija odrađuje posljednje pripreme pred premijeru ovogodišnjeg projekta zanimljiva naslova Ovo je najbolje što smo mogli smisliti. Premijera će se održati 23. veljače 2018. u Kinu Forum, a u predstavi sudjeluju studenti komparativne književnosti, ali i studenti s drugih fakulteta.

Voditeljica sekcije te redateljica nadolazeće predstave Maja Lay počela je surađivati sa sekcijom još 2014, a godinu kasnije radila je svoj autorski projekt Chaillot, Pariz prema tekstu Jeana Giraudouxa Luđakinja iz Chaillota. Na ovogodišnjem je autorskom projektu sa sekcijom radila posljednjih godinu i pol dana.

– Ideja je došla nekako spontano. Nakon završetka projekta Chaillot, Pariz htjeli smo nastaviti s radom, ali naišli smo na neke strukturne probleme – ekipa se pomalo razišla, nitko nije imao konkretnu ideju za dalje pa smo odlučili da ćemo raditi kolažni projekt. S obzirom da sam ja upravo tada diplomirala, susrela sam se izravno s cijelom pričom „odraslog svijeta“ – traženje posla, novci, loše stanje ekonomije, a sve to bilo je i tim jače naglašeno jer sam godinu ranije provela u Irskoj gdje sam doživjela upravo suprotno, čak i u kulturnom sektoru. U meni je rasla velika doza frustracije, podijelila sam to s članovima sekcije i shvatila da nisam sama. – rekla je.

Ponukani vlastitim iskustvima i dramom Briana Friela Philadelphia, here I come članovi sekcije odlučili su se za neku vrstu dokumentarno-autorskog projekta u kojem su se htjeli baviti problemima mladih ljudi, njihovim masovnim iseljavanjem te potencijalima koji nažalost nisu uvijek ispunjeni.

– Svi vjerujemo da posao možemo naći i u Hrvatskoj, pitanje je samo kakav i ispunjava li to naše potencijale. Zato se projekt u početku trebao zvati „Kapacitet“ otkrila je Maja.

S radom na predstavi krenuli su u prosincu 2016, ali zbog složene tematike kojoj su željeli pomno pristupiti te odlaska nekih članova iz sekcije, predstavu nažalost nisu uspjeli dovršiti do kraja akademske godine Tako je nastao projekt Ovo je najbolje što smo mogli smisliti, koji će publici premijerno predstaviti ovoga petka u 20 sati.

FOTO: Teatar K.

Nakon ove predstave, sekciju očekuje nastavak rada na predstavi Kralj Gordogan u režiji Matee Antunović, studentice komparativne književnosti i francuskog jezika, koja se sekciji priključila na prvoj godini studija iz znatiželje:

– Zanimala me kazališna režija i dramaturgija, i iskreno nisam vjerovala da ću u Teatru K. dugo ostati. Danas, skoro dvije godine kasnije, sudjelujem u jednom projektu kao glumac, a režiram jednu drugu predstavu, također u Teatru K. Kad se prisjetim svih problema s kojima smo se suočili prošle godine u izradi autorskog projekta, beskonačnih kava i razgovora o strukturi, dramaturških rasprava i sličnog, jedino što mogu zaključiti je da sam u Teatru K. ostala iz ludosti, ljubavi, a vjerojatno i nade. I isplatilo se. Mjesto gdje se studenti mogu slobodno izražavati, isprobavati različite teme i forme, eksperimentirati, igrati se i istraživati bez oslanjanja na profesionalce, gdje su prepušteni sami sebi, zaista mnogo vrijedi.  

Upravo ih je činjenica da su krenuli od vlastitih ideja, a ne postojećeg predloška posebno motivirala da projektu pristupe na kreativan način. Lucija Šimić, koja je dijelom sekcije već treću godinu zaredom te trenutno sudjeluje u projektu u funkciji glumice i producentice, u tome vidi posebnost Teatra K. 

– Najljepši dio sudjelovanja na ovom projektu svakako je eksperimentiranje sa koncepcijom kazališta. Dosta smo se igrali sa raznim tehnikama i metodama, a to ne možemo raditi svugdje. Zbog toga je poseban Teatar K., svi možemo kreativno, ili na bilo koji drugi način, pridonijeti predstavi. Rezultat eksperimentiranja je autorski projekt, i sretni smo što imamo svoju predstavu, predstavu koju smo mi, od početka do kraja, napravili. – istaknula je.

FOTO: Teatar K.

Nakon toliko priprema i rada, bilo bi šteta propustiti vidjeti na čemu su radili. Na premijeru te prvu reprizu 1. ožujka  2018. također u Kinu Forum u 20 h pozvani su svi znatiželjnici, a ulaz je slobodan. Budući da sekcija svake godine traži nove članove koji bi se okušali u praktičnom kazališnom radu, možda vas baš ova predstava potakne da im se na sljedećem projektu pridružite.

FOTO: TEATAR K.