LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Podizanje svijesti

Ovaj finski punk bend bori se za prolazak na Euroviziju, no poseban je po nečemu drugome

Upoznajte Pertti Kurikan Nimipäivät, veoma poseban punk bend iz Helsinkija.

Upoznajte Pertti Kurikan Nimipäivät, veoma poseban punk bend iz Helsinkija.

Upoznajte Pertti Kurikan Nimipäivät (skraćeno PKN), veoma poseban punk-bend iz Helsinkija.

Naime, njegovi članovi – gitarist Pertti Kurikka, vokal Kari Aalto, basist Sami Helle i bubnjar Toni Välitalo – boluju od Downova sindroma i autizma.

Nastupom na finskom izboru za predstavnika na Eurovizijskom natjecanju žele podići svijest o mogućnostima i vještinama osoba s posebnim potrebama, koje su često nedovoljno iskorištene, te pomoći sakupiti novac za programe koji pružaju potporu takvim pojedincima i njihovim obiteljima.

Kao veliki obožavatelji izbora za pjesmu Eurovizije, nadaju se i prilici da nastupe na velikoj pozornici na finalnom natjecanju koje će se u svibnju održati u Beču.

Bend je okupio Kalle Pajamaa, njihov današnji menadžer. On je 2004. godine radio za organizaciju Lyhty ry koja nudi usluge i radionice za osobe s posebnim potrebama te za njihove obitelji, kada je na jednoj glazbenoj radionici upoznao Kurikku, tada u svojim pedesetima.

Kurikka cijeloga svojeg života voli punk rock, pa su on i Pajamaa odlučili osnovati bend. Kad je 2009. godine u bend stigao Kari Aalto, još jedan ljubitelj punka, koji je postao vokal i glavni tekstopisac benda – rođen je PKN. Njih dvoje i danas čine okosnicu benda. 

Bend iza sebe ima i nagrađivani dokumentarac The Punk Syndrome, snimljen 2012. godine, koji je prikazivao svakodnevni život članova benda. Ono što ih čeka jest nastup na finskom izboru za predstavnika na Euroviziji, zajedno s još 17 izvođača, a izvest će pjesmu Aina Mun Pitää.

FOTO: FACEBOOK