FA Zagreb Markovac poziva na audiciju

Otpleši gdje poželiš!

Otpleši gdje poželiš

Ulijenili ste se ove zime? Želite se družiti s mladim talentiranim i upornim ljudima,a usto volite i putovati? Priključite se jednom od najboljih amaterskih folklornih ansambala!

Ulijenili ste se ove zime?  Zasitili ste se sjedanja pred TV-om? Osvježavanja Facebook naslovnice svakih 10 minuta? Izležavanja u krevetu uz prežderavanje dok se kilogrami samo skupljaju? Fali vam aktivnosti? Žudite za novim poznanstvima? Želite se družiti s mladim talentiranim i upornim (čitaj: ne tako talentiranim) ljudima? Volite putovati? Imate viška vremena i želite ga pametno iskoristiti?

Ako ste se našli u barem jednom od ovih pitanja, mi vam nudimo rješenje. Folklorni ansambl Zagreb-Markovac raspisuje audiciju za popunu plesnog ansambla! Sve što je potrebno jest prijaviti se. Čim prođete audiciju, postajete dio ove spektakularne ekipe koja će vam nerijetko prirediti i obred inicijacije. No dobro, nije baš tako. Ono što vam mi garantiramo je obilje smijeha, radosti, druženja, plesanja, pjevanja, sviranja. Puno koncerata, putovanja, neprospavanih noći, stjecanje novih iskustava, predviđanje nepredvidivog kada je riječ o situacijama koje se mogu dogoditi na sceni, upoznavanje s tradicijom, prezentacijom tradicije na drugačiji način... Garantiramo vam da ćete zajedno s nama stvarati umjetnost o kojoj se priča i o kojoj će se još dugo pričati.

Turopoljski svati
 

FOTO: Vladimir Urban

Za one koji se još uvijek premišljaju, ekskluzivno smo intervjuirali članove FAZM-a koji su ukratko pokušali objasniti ono što je zapravo neobjašnjivo - zašto se time bave i zašto baš u ovom ansamblu. Pročitajte nekoliko redaka koje su ispisali u trenucima inspiracije.

ZAŠTO FOLKLOR? ZAŠTO BAŠ FA ZAGREB MARKOVAC?

 Hrvoje Vlašec; FFZG

Folklor otvara vrata novim prijateljstvima i ljubavima za cijeli život, putovanjima, provodima, zabavama, druženjima... Ono što sama riječ 'folklor' znači, može razumjeti samo onaj koji je osjetio tu infekciju u svojoj krvi.

Zato jer je folklor infekcija protiv koje ne postoje anti-tijela. Jednom kad uđe u krv nema oporavka i ostaje zauvijek. Ali od te infekcije se ne umire nego život s njom počinje. Plesati, pjevati, obući nošnju, svirati tambure ili bilo koji drugi tradicijski instrument folklorašima jako puno znači. To nam je direktna poveznica stoljećima unatrag. Poveznica koja nas povezuje s našim precima, s običajima i načinom života kako su naši nekada živjeli, a mi to danas proživljavamo na sceni, naravno umjetnički oblikovano, kako bi bilo razumljivo i estetski prihvatljivo svima.


Linđo
 

FOTO: Tomislav Mataić

 

 Filip Lučić; KIF

Zašto folklor... Zato jer je ljudima koji plešu folklor svaki nastup dobra zabava. Zato jer možeš otputovati daleko i pokazati što si naučio. Zato jer ljudi koji plešu folklor prave najbolje zabave na svijetu. Zašto Markovac? A zašto ne?

Marija Patljak; PMF

Zašto folklor? Volim ples i pjesmu, dobro društvo. Folklor spaja tradicije iz svih dijelova Hrvatske i Hrvata izvan domovine, tu nije bitno otkud si niti koliko imaš godina. Iako folklor kao aktivnost nije natjecateljskog duha, boriš se za poziciju u koreografiji. Iz probe u probu dokazuješ da si baš ti prava osoba za tu koreografiju. Potrebni su sati i sati vježbanja da bi se usavršili neki pokreti ili neke pjevne dionice. Posebnu radost donose oni trenutci kada publika pozitivo reagira na izvedbu, mislim na onaj pljesak kojim prekidaju plesnu ili pjevnu točku. Ili ponos na licima kolega kada izađemo na scenu u nošnjama. Zato volim folklor!

Zašto Markovac? Za FA „Zagreb-Markovac“ sam čula preko prijateljice i krenuvši na fakultet sam htjela nešto više od onog što možete dobiti u prosječnom KUD-u. Prelazak u jedan od ponajboljih zagrebačkih ansambala možete usporediti s transferom u 1. ligu HNL-a!

Anja Kokotović; UFZG

Folklorom sam se počela baviti još u osnovnoj školi na nagovor prijateljice. Odmah mi se dopalo i od tada sam u folkloru. Prvo je sve počelo u KUD-u Kraluš Stupnik, a onda sam jednog dana prešla u Zg Markovac. Sve ono što sam htjela me dočekalo ondje. Ozbiljnost, rad , putovanja, novi ljudi, nove koreografije, nastupi...to je ono što me osvojilo i zadržalo već četvrtu godinu u Markovcu. Veže me puno lijepih trenutaka uz predivne ljude kojih se nadam da će biti sve više i više...

Etno cure
 

FOTO: Tomislav Mataić

Maja Pavić; UFZG

Zašto folklor? Nakon bezbroj pokušaja u pronalasku odgovarajuće aktivnosti koja bi zadovoljila moje potrebe, odlučila sam probati i s folklorom. Oduševila sam se na prvu. Ljubav prema pjesmi, plesu, narodnoj nošnji i općenito tradiciji ubrzo se razbuktala do neviđenih razmjera. Danas, nakon 7 godina, sa sigurnošću mogu reći da ide u beskonačnost i da trenutak kada bi se moja ljubav prema folkloru mogla ugasiti ne postoji. To nije samo ljubav nego i strast. Strast prema novom i nepredvidljivom, jer uvijek postoji nešto što još nisam naučila, a želim. To je stvaranje novih prijateljstava, poznanstava, stjecanje novih iskustava, puno dobre zabave i izlazaka, to je osjećaj pripadnosti nekome ili nečemu. To je ono kad svi moji prijatelji navečer idu u kino, u kazalište, na klizanje ili na palačinke, a ja uvijek izostajem ili u najboljoj varijanti kasnim 2-3 sata, jer ''imam folklor''. To je ono kad mi nije žao žrtvovati se, jer znam koliko će mi se to isplatiti. Jer kad osjetim onu toplinu oko srca i vidim iskru u našim očima kad smo na sceni, postajem svjesna koliko uživam i koliko sam ovisna o tome. Da, ovisna sam o stvaranju umjetnosti koja se zove folklor! Zašto FAZM? Kad sam dolazila na studij u Zagreb, znala sam da se želim nastaviti baviti folklorom, ali nisam znala u kojem ansamblu. Naposljetku tu nije bilo previše razmišljanja, 2-3 preporuke, malo pretraživanja po internetu, plakat za audiciju na vratima studentskog doma i vrlo brzo sam se stvorila u B-ekipi, pa još brže u A-ekipi. Tek kasnije sam postala svjesna u što sam se zapravo upustila. I nisam požalila, već suprotno, postala sam oduševljena.

Atmosfera pred koncert
 
FOTO: Tomislav Mataić
 

Ivana Hajtok; FPZG

Zašto folkor? Iskreno, ne znam. Jednog dana sam se našla u grupi punoj djece, bilo je zabavno, stekla sam puno prijatelja, zavoljela folklor i to se pretvorilo u 16-godišnje folklorno plesačko iskustvo. Spremna na nove izazove odlučila sam se učlaniti u Markovac koji je na glasu kao odličan amaterski ansambl, a još kada sam vidjela sliku u novinama kako šalju pozdrave iz Meksika odluka je bila konačna. Bila je to dobra odluka!

Sve ostale informacije doznajte na službenoj web i Facebook stranici FA Zagreb Markovac!

Komentari na članak

Vezani članci

Moj mobitel

Mojmobitel.hr

Novi portal namijenjen mobilnim uređajima i opremi

Na portalu ćete na jednom mjestu moći pronaći sve informacije vezane uz svijet telefonije, a namijenjen je kupcima i prodavačima uređaja i opreme koji na jednostavan način mogu naći sve što je razasuto po internetu.

Oculus Rift

Virtualna stvarnost

Facebook kupuje Oculus Rift

Zuckerberg je odlučio kupiti Oculus Rift za nevjerojatnih dvije milijarde dolara.

Aplikacija Type n Walk

Tipkajte i hodajte u isto vrijeme

Type n Walk: Aplikacija za prozirno pisanje poruka

Prema najnovijim istraživanjima, korisnici pametnih telefona mnogo vremena provode zureći u mobitele. Stoga često dolazi do sudaranja prolaznika u prometu ili nailaženja na prepreke.

iPhone 6s

Cijene u SAD-u se kreću od 199 dolara za 6S i 299 dolara za 6S Plus

Apple predstavio nove iPhone, iPad Pro i iOS 9

Prodaja novih modela iPhonea kreće od 25. rujna u određenim državama, dok će narudžbe krenuti od 12. rujna. Nažalost u Hrvatskoj to neće biti moguće ovog mjeseca, no trebalo bi biti do kraja godine.

Super Mario Bros 30 godina

Na današnji dan

Igrica Super Mario Bros danas slavi 30 godina

Brkati debeljko u plavomu radnom odijelu s crvenom kapicom na glavi pojavio se u više od 200 videoigrica, a također ima i vlastiti crtani film i strip.