LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Umjetnost, siromaštvo i ljubav

Nove izvedbe opere "Mimi" u zagrebačkom HNK

U zagrebačkom HNK prikazuje se suvremena opera Frédérica Verrièresa. "Mimi" je djelo otrgnuto iz 19. stoljeća u želji da zazvuči i odjekne danas.

U zagrebačkom HNK prikazuje se suvremena opera Frédérica Verrièresa. "Mimi" je djelo otrgnuto iz 19. stoljeća u želji da zazvuči i odjekne danas.

Suvremena opera Mimi Frédérica Verrièresa, jednog od najboljih europskih suvremenih skladatelja, naslov je kojim je Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu započelo 2016. godinu. Operu ponovno možete pogledati ovoga petka i subote, 25. i 26. ožujka.

Djelo je režirao Guillaume Vincent, a novim izvedbama ravnat će mladi Darijan Ivezić kojemu će ovo biti dirigentski debi. Projekt je nastao u koprodukciji Hrvatskoga narodnoga kazališta u Zagrebu i slavnoga pariškoga kazališta Bouffes du Nord. U glavnim ulogama nastupaju pjevači Maja Posavec, Vanda Winter, Mia Domaćina, Gorana Biondić, Leon Košavić i Đani Stipaničev.

Operom se propituje se jedno od slavnih Puccinijevih djela iz rakursa suvremenosti. Mimi, koju slobodno reinterpretira Frédéric Verrières, postavlja junakinju u današnje vrijeme, u 21. stoljeće, analizirajući sve dimenzije ljubavi u suvremenom društvu. I ovdje je riječ o umjetnosti, siromaštvu, ali i ljubavi iznad svega. Svaki lik ima svoju viziju ljubavi koja mu pripada, bilo da je riječ o idealiziranoj emociji, ljubomori, bolesnoj ljubavi ili onoj smrtonosnoj.

Praizvedba djela bila je u Parizu u studenom 2014. godine U siječnju 2015. u Hrvatskom narodnom kazalištu izvedena je s francuskim pjevačima, a od siječnja 2016. izvodi se s hrvatskim pjevačima. Ansambl suvremene opere koja govori o intenzivnoj, razarajućoj i bezuvjetnoj ljubavi u siječnju je ispraćen ovacijama publike i odličnim kritikama. Ne propustite nadolazeće izvedbe nesvakidašnjega glazbeno-scenskoga djela.

FOTO: MARA BRATOŠ