LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prigodni program širom Hrvatske

Noć knjige 2015. održava se diljem Hrvatske

I ove godine 23. travnja obilježavamo Svjetski dan knjige i autorskih prava. Brojni hrvatski gradovi pridružili su se ovoj manifestaciji prigodnim programom.

I ove godine 23. travnja obilježavamo Svjetski dan knjige i autorskih prava. Brojni hrvatski gradovi pridružili su se ovoj manifestaciji prigodnim programom.

23. travnja svjetski je dan knjige i autorskih prava, a povodom toga će se i ove godine u brojnim hrvatskim gradovima održati Noć knjige.

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se ovog datuma od odluke Glavne skupštine UNESCO-a 1995., a tog su datuma 1616. godine umrli poznati autori Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega. Dan hrvatske knjige je 22. travnja, datum kada je 1501. Marko Marulić dovršio prvi umjetnički ep hrvatske književnosti – Juditu.

Noć knjige u Hrvatskoj održava se od 2012. godine, a organizatori su Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, knjižni blok Inicijativa za knjigu, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika ZANA te portal za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena Info.

Od 18 do 1 sat iza ponoći, ovisno o gradu, u knjižarama i knjižnicama, školama i javnim ustanovama održat će se prigodni program radi promicanja knjige, kulture čitanja, autora i izdavaštva. Tijekom dana održat će se i martineje, odnosno dnevni program za najmlađe građane.

– Cilj je projekta kroz jedinstvenu manifestaciju potaknuti kulturu čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturološkog dosega, koji se svakodnevno dovode u pitanje trivijalizacijom i medijskim zapostavljanjem. Uz promicanje knjige, kulture čitanja, prevođenja, izdavaštva, knjižnica, autora i čitatelja, ovakav događaj omogućuje i bolje povezivanje institucija, organizacija, neprofitnih i interesnih skupina kao i tvrtki koje se bave knjigom. – ističu organizatori.

Noć knjige održava se pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, a detaljni programi po gradovima dostupni su ovdje.

FOTO: NOĆ KNJIGE 2015.