Festival nezavisnog kazališta u Opatiji

Nemojte propustiti svoju povijesnu šansu, borite se na Neretvi

Predstava- Bitka na Neretvi

Metadramski i nadpovijesni spektakl "Bitka na Neretvi" prikazat će se na Festivalu nezavisnog kazališta u Opatiji. Riječ je o interaktivnoj predstavi koja sažima iskustva stvarnih bitaka.

Nakon uspješne premjere u Zagrebačkoj Laubi, Bacači sjenki će sa svojom novom predstavom Bitka na Neretvi gostovati na Festivalu nezavisnog kazališta u Opatiji, 31. ožujka. Dođite u 19:00 h u Vilu Angiolinu i budite dijelom ovog antispektakla.

Ovaj nadpovijesni i metadramski izvedbeni antispektakl je odgovor na potragu za Arhimedovom točkom u svemiru. To je naprasno neprekinut i nedosljedan scenski dijalog dvoje ljudi u potrazi za samim sobom. To je pokušaj promišljanja pojmova i ponuda sreće, emancipacije, slobode, sigurnosti, odgovornosti i budućnosti u doba permanentnog dokidanja i pretpostavljanja dijaloga i smisla. Ta potraga, ona je i zamišljeno i stvarno promišljanje zelene doline suvremenosti u događajnom prostoru-instrumentu scene koja može promišljati sve.

Foto: Bacači sjenki
 
Intermedijalna, diskurzivna i interaktivna predstava/istraživanje Bitka na Neretvi dokumentarističkim pristupom sažima iskustva stvarnih bitaka, njihovih pobjeda i poraza, ali i iskustva snimanja filma o bitci, tražeći pritom odgovor na pitanje gdje se nalazi budućnost u okolnostima odgovornosti koje nosi naša kolektivna i individualna prošlost.

Narativ predstave je višeslojan i pripovijeda o relativnosti prošlih i sadašnjih pobjeda progovarajući o ključnim mjestima povijesti zbog kojih je - upravo stoga što su se oni dogodili – naša sadašnja realnost moguća. Iz svoje perspektive konformističke sadašnjosti mi te događaje nazivamo pobjedama: pobjeda antifašizma, pobjeda demokracije i ljudskih prava, pobjeda zdravog razuma. Jesu li ta povijesna čvorišta uistinu donijela pobjedu, ili je to bio tek privid pobjede?

Ako niste imali priliku 187. g prije Krista, pa onda 1942., 1967, 1969. ili 1992. poslije Krista boriti se na Neretvi, imate sada – nemojte propustiti svoju povijesnu šansu! Autor koncepta i redatelj je Boris Bakal, dramaturginja predstave je Anja Pletikosa, a scenograf i koautor je Leo Vukelić. Izvođači radova su Boris Bakal i Leo Vukelić. glazbu i zvučne slike potpisuje Tomislav Babić, video oblikovanje Vedran Senjanović, a oblikovanje plakata Ivan Klisurić. Kostimografkinja je Ivana Bakal.

Komentari na članak

Vezani članci

Slavoljub Penkala

NA DANAŠNJI DAN

Penkala patentirao prvu mehaničku olovku

Na današnji dan, 24. siječnja 1906. godine, Eduard Slavoljub Penkala patentirao je prvu mehaničku olovku na svijetu.

Izvor: Pixabay

Program MM centra

O najutjecajnijim pravcima filmske umjetnosti na „Filmskim (pri)povijestima” u Savskoj 25

U epizodi „3B”, koju gledamo 9. veljače, Godard priča o novom valu, jednom od najvažnijih i najutjecajnijih pravaca u filmskoj povijesti. Potom s Hrvojem Turkovićem i Jankom Heidlom, o novom valu, povijesti i budućnosti filma razgovara Višnja Vukašinović, filmska kritičarka.

Mahatma Gandhi

Na današnji dan

Umro Mahatma Gandhi

"Oko za oko i cijeli svijet bi bio slijep."- Mahatma Gandhi

Gavella Fair 2017

Festival u Frankopanskoj

Na Gavella Fairu možete pogledati sve predstave po jedinstvenoj cijeni od 20 kuna

Najbolju glumicu i najboljeg glumca u predstavama premijerno izvedenim ove sezone na Gavella Fairu izabrat će prosudbeno povjerenstvo sastavljeno od najvjernijih gledatelja ovog kazališta, a najbolju predstavu sezone odabrat će žiri portala Studentski.hr.

Kolovoz u okrugu Osage

„Kolovoz u okrugu Osage“

Provedite sjajnu večer u Gavelli za samo 20 kuna

Kazalište Gavella pripremilo je posebnu ponudu za sve obožavatelje – ulaznice za izvedbe kultnog „Kolovoza u okrugu Osage“ 24. i 25. veljače možete kupiti po cijeni od 20 kuna.