(Zagrebačke) daske koje život znače

Ne propustite vrhunske predstave u zagrebačkim kazalištima

k

Ako dugo niste bili u nekom od zagrebačkih kazališta, nudimo vam popis predstava sljedećeg mjeseca u nekim od gradskih kazališta!

Zagrebačka kazališta nude pregršt odličnih predstava u ožujku. Ukoliko dugo niste bili u kazalištu i imate volju pogledati kakvu predstavu, u nastavku pogledajte što nude neka od kazališta u glavnom gradu. Iako je studentima ponekad teško izdvojiti za kazalište, isplati se platiti koja kuna više za malo smijeha, katarze, suza i kulturnog uzdizanja. Na poveznicama možete proučiti raspored predstava.

Gavella u ožujku publici nudi osam predstava, među kojima su Umišljeni bolesnik, Tri sestre, Malena, Kolovoz u okrugu Osage, U registraturi, Zločin i kazna, Bojim se da se sada poznajemo i Kao na nebu. Predstava Umišljeni bolesnik Krešimira Dolenčića napravljena je po istoimenom Molierèovom djelu koje je svojom radnjom aktualno i nakon gotovo četiristo godina. Kao što i sam naslov nalaže, radnja se vrti oko hipohondra Argana i medicinara koji su prepisivali lijekove za sve i svašta, što i danas zna biti slučaj. Predstava Malena imala je svoju premijeru krajem siječnja. Predstava Mislava Brečića poziva na unutarnju promjenu, a u središtu njegove radnje je ljubav lišena ukalupljenosti malograđanskih formi i nametnutih stereotipa. Premijera predstave Kao na nebu održat će se 25. ožujka, a redatelj je Rene Medvešek.

Kerempuh u ponudi ima predstave Političko vjenčanje, (B)luzeri narodnjaci, Cabaret Chishche Lishche, Policija, Maratonci trče počasni krugPredstava Hamleta u selu Mrduša Donja, 'Ko živ, 'ko mrtav, 5.žena.com, Gospođa ministarka, Spektakluk i Živio Harms! Čuda postoje. Predstava koja zasigurno ima veliku gledanost je Maratonci trče počasni krug. Napravljena je po istoimenom filmu koji je jedan od najgledanijih filmskih radova ovih prostora, a predstavu je režirala jedna od najtraženijih redateljskih imena u regiji Iva Milošević. Najnovija predstava je Policija, čija se tematika bazira na ismijavanju partijskih funkcionera komunističkog režima. 

Na daskama Komedije održat će se mjuzikl Mamma mia!, komedija Vanja i Sonja i Maša i Picko, komedija Loptice, Bljesak zlatnog zuba, Skup, mjuzikl Uskrsli i komedija Mala kavana. Bljesak zlatnog zuba gastarbajterska je kronika Mate Matišića, a riječ je o jednom od najboljih kazališnih komada u novijoj hrvatskoj dramskoj književnosti. Predstava Loptice imala je svoju premijeru krajem siječnja. Riječ je o omnibusu od pet priča koje nude paket smijeha i preispitivanja međuljudskih odnosa. Najnovija predstava zove se Vanja i Sonja i Maša i Picko, komedija koja je dobitnica nagrade Tony za najbolji kazališni tekst i koja propituje je li moguće dostojanstveno stariti u vrijeme selfieja i Twittera.

U ožujku kazalište ZKM sprema predstave Spone, Priroda i društvo, Crna knjiga, plesni projekt Horizont događaja, Emil i detektivi, #radninaslovantigona i Živjet ćemo bolje. Predstava Priroda i društvo imat će svoju premijeru 5. ožujka i predstavit će kako izgleda uvod u kapitalizam za početnike. Crna knjiga pak preispituje dogme ekonomije koja pokreće svijet, tko doista što duguje kome i jesu li svi dugovi sveti. Predstava Živjet ćemo bolje napravljena je po romanu prvijencu spisateljice i novinarke Maje Hrgović, a za glazbu i jednu od uloga ima Damir Martinović Mrle iz grupe Let3. 

U zagrebačkom HNK igrat će opere Nikola Šubić Zrinski, Vještica Hillary ide u operu, Evgenij Onjegin, Mimi te drame Na kraju tjedna, Žena, Bella figura, Evanđelje, Vučjak, Razbojnici Nove pustolovine Don Quijotea. Predstava Žena premijerno će biti prikazana 4. ožujka, a nastala je prema dva teksta Josipa Kosora: Žena i U Café du Dome.

Kazalište Exit za ožujak priređuje SHAKEspeare na EXit, Kreket, Kako misliš mene nema!?, Disco svinje, Pola-pola, Kauboji, Njuške, Ja,Tata! Plemena. Predstava Disco svinje imala je premijeru krajem siječnja, a napravljena je po tekstu irskog dramatičara Enda Walsha. Ova predstava, koju je režirao Matko Raguž, prikazuje priču o mladim ljudima s ruba društva koji su opasni za sebe i okolinu, te se kroz njihove postupke zrcali društvo i obitelji bez nade. Predstava Pola-pola još je jedna nova predstava kazališta Exit, a ona progovara o problemu razvoda iz perspektive djece.

Komentari na članak

Vezani članci

Javni prijevoz u Europi

Tino Deželić

U iščekivanju ZET-a studenti dočekali Godota

ZET se još nedavno glupavo neopreznim iskazivanjem podataka na svojoj stranici hvalio kako godišnje preveze gotovo 300 milijuna putnika uz zaradu od oko 320 milijuna kuna. Matematika opet pomaže pri zaključku kako je to u prosjeku malo više od kune po osobi, odnosno da se velik broj ljudi šverca zbog previsoke cijene karata i da bi očito jednako zadovoljavajuć rezultat po ZET bio i da je cijena karte jedna kuna.

Hrvatsko narodno kazalište

Novi balet od 30. lipnja u HNK-u

Petar Pan iz dječje priče dolazi na kazališne daske

Mnogima omiljena priča iz djetinjstva dobiva svoje baletno izdanje! Bajka o dječaku Petru Panu uprizorena je u balet koji će oduševiti sve generacije.

Predstava "Sve četiri za jedno. Na rubu dodira i kaosa."

Kazališne izvedbe

Nova predstava Ane Kreitmeyer početkom ožujka u Teatru &TD

Predstava „Sve četiri za jedno. Na rubu dodira i kaosa“ bavi se idejom koreografije kao zajedničkog mjesta susreta 1. i 2. ožujka u &TD-u.

Oculus Rift - Sajam stipendija

Znate li što vas očekuje na Sajmu stipendija i visokog obrazovanja?

Bolidi, bespilotna letjelica te 3D printer i skener sutra na Sajmu stipendija

Sajam stipendija ponosno predstavlja slovenske studijske programe i studente koji su proizveli jedinstvene visokotehnološke uređaje.

Natječaj za kratki dramski tekst

Natječaj za kratke dramske tekstove

Najmaštovitija priča oko klupe u parku ispričat će se na kazališnim daskama

Ogranak mladih Hrvatskog društva dramskih umjetnika poziva mlade umjetnike na stvaranje priče koja će se uprizoriti iduće godine u Zagrebačkom kazalištu Gavella.