Foto dani mladih

Najveći regionalni festival za mlade fotografe bogatiji za "Filmski Attachment"

Foto dani mladih

Posjetitelji Foto dana mladih moći će besplatno uživati i u filmskom programu 23. kolovoza u Karlovcu. Prikazat će se dva velika ostvarenja europske kinematografije – "Kad otvorim oči" i "Cvijeće".

Ovogodišnje izdanje Foto dana mladih, najvećeg regionalnog festivala za mlade fotografe koji se održava u Karlovcu od 16. do 27. kolovoza, usmjereno je na povezivanje fotografske i filmske umjetnosti. Tako će sudionici programa, ali i posjetitelji, besplatno moći uživati u programu Filmski Attachment. Filmska večer donosi projekcije filmova europske kinematografije Kad otvorim oči i Cvijeće, a održat će se 23. kolovoza na Šetalištu dr. Franje Tuđmana.

Foto: Foto dani mladih

Prvijenac redateljice Leyle Bouzid, Kad otvorim oči, prati odrastanje djevojke iz Tunisa tijekom kojeg se suočava s osobnim i političkim izborima koji na koncu vode do gubitka nevinosti glavnog lika, kao i društva koje ju okružuje. Protagonistica se Farah u ljeto 2010. godine, netom pred izbijanje Jasmin revolucije, pridružuje rock bendu kao glavni vokal. Unatoč tome što ju počinje nadzirati policija, ona ne odustaje od pjevanja i buntovništva. Film se našao u službenoj konkurenciji Subversive Festivala Zagreb te je isto tako proglašen i najboljim filmom Festivala mediteranskog filma Split ove godine Prošle je godine na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji ponio nagradu publike i Europa Cinemas Label.

Foto: Foto dani mladih

Gledatelje očekuje i film iz najnovije domaće kinematografije, a riječ je o kratkometražnom uratku Cvijeće, studentice Akademije dramske umjetnosti  Judite Gamulin. Osamnaestominutni film prikazuje dvije obitelji koje dolaze u posjet očevima koji dijele bolničku sobu. I dok se jedna obitelj svađa oko trivijalnih problema, druga obitelj ima potpuno drugačiju perspektivu. Ovo je jedan od sedam filmova koji je nominiran za studentskog Oscara. Brojne nagrade niže i na filmskim festivalima, pa je tako na Studentskom filmskom festivalu Early Bird (Sofija) 2015. osvojio Nagradu za najbolju montažu, na Reviji hrvatskih kratkih filmova Kratki na brzinu 2016. nagradu za najbolji scenarij, a s Pulskog filmskog festivala ove je godine ponio Diplomu za najbolji kratki film.

Komentari na članak

Vezani članci

Pjesnička večer "Poezija na sceni"

Odnos publike i suvremene hrvatske književnosti

„Poetika sudjelovanja” jača kapacitete mladih za sudjelovanje u kulturnom životu; u pripremi pjesnička večer

Pjesnička večer dio je projekta „Poetika sudjelovanja” koji je pokrenuo KA-MATRIX, a kojem su ciljevi produbljivanje odnosa lokalne publike sa suvremenom hrvatskom književnosti te jačanje kapaciteta mladih za sudjelovanje kao angažirane publike u kulturnom životu zajednice.

Slavko Mihalić

Na današnji dan

Deset godina od smrti slavnog hrvatskog pjesnika

Petog dana veljače prije deset godina preminuo je najlucidniji poslijeratni hrvatski pjesnik te jedan od glavnih nositelja hrvatskog identiteta treće četvrtine prošloga stoljeća.

Proglašeni pobjednici Filmske revije i Four Rivera

Manifestacije u Karlovcu

Proglašeni pobjedici Filmske revije i Four Rivera

Završene su dvije velike filmske manifestacije u Karlovcu. Donosimo popis pobjednika.

Mjuzikl "Raskružje"

Izvedba mjuzikla

Slavenske vile, bogovi i grčke furije "Raskružja" vrvit će Karlovcem

U sklopu Karlovačkog kazališnog festivala, Grad Karlovac i Zorin dom svoje sugrađane daruju "Raskružjem", autorskim mjuziklom Putokaza.

Turistička fotografija 1

Najveći regionalni fotografski festival

Foto dani mladih: Avantura s turističkom fotografijom i nastup beskompromisnih legendi

Više od 40 mladih fotografa iskazivalo se u kategoriji turističke fotografije, prenoseći ono najbolje od Karlovca kroz svoje radove. Program se nastavio na Starom gradu Dubovcu uz PickUp Music Festival i beskompromisne splitske legende –TBF.