Predavanje o Heleni Trojanskoj

Najljepša žena antike u riječi, slici i na filmu

Helena Trojanska

Predavanje će se sastojati od brojnih zanimljivih detalja iz života Helene Trojanske te će biti popraćeno ekskluzivnim videoinsertima iz popularnih filmova.

U Arheološkom muzeju u Zagrebu u četvrtak, 17. studenoga u 20 sati održava se predavanje književnice Milane Vuković Runjić i povjesničara filma Daniela Rafaelića posvećeno najljepšoj ženi antike – Heleni Trojanskoj.

 – Zbog njezine ljepote započinje rat koji je temelj europske književnosti. Uz Homera, ona nadahnjuje tragičare, filozofe, sofiste, slikare, sanjare. Njezino božansko podrijetlo učinilo ju je besmrtnom, a tragove joj nalazimo posvuda: od arheologije do poezije. Priča o njoj počinje svađom triju božica, a ne završava nikada. Ona je Helena Trojanska, ali i Matoševa Lijepa Jelena, vizija kojoj se uvijek možemo prepustiti. – kazala je Milana Vuković Runjić.

Uz brojne zanimljive detalje iz života Helene predavanje pod nazivom Helena – od Troje do Matoša: u riječi, slici i na filmu bit će popraćeno i ekskluzivnim videoinsertima iz popularnih filmova.

Komentari na članak

Vezani članci

Chang i Eng

Na današnji dan

Fascinantna životna priča braće Changa i Enga, najpoznatijih sijamskih blizanaca na svijetu

Riječ „sijam“ odnosi se na staro ime za Tajland, a ime je preuzeto od najpopularnijeg para blizanaca na svijetu. 

Međunarodni dan žena

Na današnji dan

FOTO: Svijet bira najveće ženske uzore – dajte i vi svoj glas na njihov dan!

106. godina je prošlo otkako su žene dobile svoj dan. Čestitajte ga majkama, bakama, prijateljicama, sestrama, rođakinjama i djevojkama. Prisjetimo se doprinosa nježnijeg spola društvu u kojem danas živimo.

Springsteen - naslovna

Na današnji dan

Bruce Springsteen objavio jednu od najvećih pjesama svih vremena – „Born in the U.S.A.“

Na današnji je dan Bruce Springsteen objavio jednu od svojih najpoznatijih, ali i jednu od najčešće pogrešno interpretiranih pjesama – „Born in the U.S.A.“

Škotski viski, naslovna slika (čaša)

Na današnji dan

Pola stoljeća službenog zapisa o škotskom viskiju

Iako možda, s obzirom na cijenu, nije najčešće piće studenata, viski je svakako omiljena i poznata žestica. Na današnji je dan prije 500 godina prvi put službeno zabilježena narudžba ove svjetske žestice! Živjeli!

Bellov telefon

Na današnji dan

Patentiran jedan od najvažnijih izuma u povijesti

Alexander Bell na današnji je dan patentirao telefon i time postao jedna od najpoznatijih osoba u povijesti.