Predavanje o Heleni Trojanskoj

Najljepša žena antike u riječi, slici i na filmu

Helena Trojanska

Predavanje će se sastojati od brojnih zanimljivih detalja iz života Helene Trojanske te će biti popraćeno ekskluzivnim videoinsertima iz popularnih filmova.

U Arheološkom muzeju u Zagrebu u četvrtak, 17. studenoga u 20 sati održava se predavanje književnice Milane Vuković Runjić i povjesničara filma Daniela Rafaelića posvećeno najljepšoj ženi antike – Heleni Trojanskoj.

 – Zbog njezine ljepote započinje rat koji je temelj europske književnosti. Uz Homera, ona nadahnjuje tragičare, filozofe, sofiste, slikare, sanjare. Njezino božansko podrijetlo učinilo ju je besmrtnom, a tragove joj nalazimo posvuda: od arheologije do poezije. Priča o njoj počinje svađom triju božica, a ne završava nikada. Ona je Helena Trojanska, ali i Matoševa Lijepa Jelena, vizija kojoj se uvijek možemo prepustiti. – kazala je Milana Vuković Runjić.

Uz brojne zanimljive detalje iz života Helene predavanje pod nazivom Helena – od Troje do Matoša: u riječi, slici i na filmu bit će popraćeno i ekskluzivnim videoinsertima iz popularnih filmova.

Komentari na članak

Vezani članci

Telefon

Na današnji dan

VIDEO: Slučajni telefonski poziv promijenio smjer komunikacije

Na današnji je dan davne 1876. godine uspostavljen prvi telefonski poziv – Alexander G. Bell slučajno je telefonirao svome asistentu.

App Star Contest

eSTUDENT poziva

Edukativno predavanje o razvoju Android, iOS i WP aplikacija na FER-u

App Start Contest organizira edukativno predavanje u na temu „Brzi razvoj Android, iOS i WP aplikacija koristeći Xamarin.Forms i Azure Mobile Services”.

Dino i Rami

Putopis

Autostopom iz Španjolske u Andoru

Nikada prije nisam Uskrs proveo daleko od kuće, kao ove godine kad sam se odlučio preseliti u Valenciju (u Španjolsku) na neodređeno vrijeme. A budući da, očito, u svijetu putnika i zaljubljenika u avanturu svaki praznik predstavlja novu priliku za „put pod noge“, Rami i ja odlučili smo zgrabiti jednu takvu i posjetiti jednu od najmanjih svjetskih zemalja – kneževinu Andorru.

Pitcairnsko otočje

Na današnji dan

Pobuna na brodu Bounty nije samo film

Pobuna kojoj je posvećeno nekoliko knjiga, filmova i pjesama izbila je na današnji dan – 28. travnja 1789.

ESN HR

Obogatite svoje obrazovanje

ESN Hrvatska vodi studente kroz volonterizam i programe razmjene

Članovi ESN-a Hrvatska pripremaju „Make a Circle!“ – ciklus interaktivnih predavanja, te će vas u opuštenoj atmosferi upoznati s različitim oblicima volonterizma i programa razmjene.