Svjetski festival animiranog filma

Na ovogodišnjem Animafestu čak dva hrvatska studentska filma

Press

Ove se godine na Animafestu svojim animiranim uratcima mogu pohvaliti i dvije hrvatske studentice: Ana Šagadin i Stella Hartman.

U Zagrebu se u razdoblju od 3. do 8. lipnja održava 29. Svjetski festival animiranog filma – Animafest. Filmski program čini više od 400 filmova iz 45 zemalja, a uz prestižna međunarodna natjecanja u kojima sudjeluju zvijezde globalne animacijske scene, tu su i središnji tematski program posvećen vezi animiranog filma i likovnih umjetnosti koji je povezan s posebno bogatim izložbenim programom.

Velika je vijest ovogodišnjeg izdanja sudjelovanje dva hrvatska studentska filma: Saturn u lavu Ane Šagadin i Izvan sebe Stelle Hartman. Od 800 prijavljenih filmova odabrano je 47 iz 25 zemalja, a to što su odabrana naša dva – poprilično je impresivno.

Natjecanje studentskog filma, ističu organizatori, iz godine u godinu obilježeno je radikalnošću, snažnim bojama i upotrebom svih dostupnih tehnika 2D i 3D animacije, kao i često začudnim i šokantnim pričama. Za studente animacije ovo je natjecanje prilika za pokazivanje njihovih svježih, inovativnih i drskih filmova kojima će ovo biti prava odskočna daska.

Jedni od obećavajućih uradaka ovogodišnjeg natjecanja su: američki film na hebrejskom Spokoj (Danna Grace Windsor) s kalifornijskog CalArtsa, zatim talijanski film Jegulja (Silvia Bassoli, Maria Virginia Moratti, Giacomo D'Ancona) koji nudi klasičnu priču o odrastanju i prijateljstvu te hongkonški Iam Twisq (Red Wong Ray Mok) koji kreativno animira urbani krajolik putem snimki nastalih dronom iz ptičje perspektive.

Također, važni segmenti ovogodišnjeg Animafesta su multimedijalna proslava obljetnice prvog slijetanja na Mjesec, retrospektivni programi posvećeni kinematografiji Portugala, Nedeljku Dragiću i Zagrebačkoj školi crtanog filma, open airovi i animacikliranje, radionice animacije i videoigara te program za profesionalce Animafest PRO, kao i bogat Program za djecu i mlade.

 

 

Komentari na članak

Vezani članci

Studenti na testu

Nove informacije o slučaju

Diplomirani učitelji napokon izjednačeni s magistrima primarnog obrazovanja!

Borba je trajala četiri godine i rezultirala je uspjehom. Ovo je najbolji primjer da udruživanje studenata u borbi protiv ovakvih problema dovodi do toga da je sve moguće i da trud nikad nije uzaludan.

Studentica

Dvodnevna konferencija za mlade

ESN Zagreb oblikuje poduzetničke sposobnosti studenata

Dvodnevna konferencija o poduzetništvu mladih „Employ your Skills" naglasak stavlja na profesionalizaciju vještina i usmjeravanje budućnosti još u studentskoj i mladenačkoj dobi.

Kappa centar Osijek

Sveučilište i Ekonomija namjeravaju useliti u poslovne prostore

Osječko Sveučilište odustalo od izgradnje novog kampusa?

Sudeći po tome kako stvari zasad stoje, Kappa centar mogao bi postati novi dom za brojne studente i nastavnike. Naime upravo u tom stambeno-poslovnom kompleksu, Sveučilište i Ekonomski fakultet namjeravaju kupiti prostore koje bi koristili za potrebe različitih službi Sveučilišta.

Animafest

Poziv svim mladima

Animafest traži volontere

Animafest ove godine traži volontere koji žele naučiti sve o organizaciji festivala, izložbi i koncerata.

ZKLS

Hvalevrijedan projekt ZKLS-a

Zagrebački klub livanjskih studenata pokreće fond za stipendije

Ideja je nastala tijekom neformalnih druženja u studentskim sobama, gdje su uvidjeli kako mnogi studenti moraju uz redovito studiranje raditi neki posao da bi ''pokrpali'' svoj mjesečni budžet.