Svjetski festival animiranog filma

Na ovogodišnjem Animafestu čak dva hrvatska studentska filma

Press

Ove se godine na Animafestu svojim animiranim uratcima mogu pohvaliti i dvije hrvatske studentice: Ana Šagadin i Stella Hartman.

U Zagrebu se u razdoblju od 3. do 8. lipnja održava 29. Svjetski festival animiranog filma – Animafest. Filmski program čini više od 400 filmova iz 45 zemalja, a uz prestižna međunarodna natjecanja u kojima sudjeluju zvijezde globalne animacijske scene, tu su i središnji tematski program posvećen vezi animiranog filma i likovnih umjetnosti koji je povezan s posebno bogatim izložbenim programom.

Velika je vijest ovogodišnjeg izdanja sudjelovanje dva hrvatska studentska filma: Saturn u lavu Ane Šagadin i Izvan sebe Stelle Hartman. Od 800 prijavljenih filmova odabrano je 47 iz 25 zemalja, a to što su odabrana naša dva – poprilično je impresivno.

Natjecanje studentskog filma, ističu organizatori, iz godine u godinu obilježeno je radikalnošću, snažnim bojama i upotrebom svih dostupnih tehnika 2D i 3D animacije, kao i često začudnim i šokantnim pričama. Za studente animacije ovo je natjecanje prilika za pokazivanje njihovih svježih, inovativnih i drskih filmova kojima će ovo biti prava odskočna daska.

Jedni od obećavajućih uradaka ovogodišnjeg natjecanja su: američki film na hebrejskom Spokoj (Danna Grace Windsor) s kalifornijskog CalArtsa, zatim talijanski film Jegulja (Silvia Bassoli, Maria Virginia Moratti, Giacomo D'Ancona) koji nudi klasičnu priču o odrastanju i prijateljstvu te hongkonški Iam Twisq (Red Wong Ray Mok) koji kreativno animira urbani krajolik putem snimki nastalih dronom iz ptičje perspektive.

Također, važni segmenti ovogodišnjeg Animafesta su multimedijalna proslava obljetnice prvog slijetanja na Mjesec, retrospektivni programi posvećeni kinematografiji Portugala, Nedeljku Dragiću i Zagrebačkoj školi crtanog filma, open airovi i animacikliranje, radionice animacije i videoigara te program za profesionalce Animafest PRO, kao i bogat Program za djecu i mlade.

 

 

Komentari na članak

Vezani članci

S/UMAS GOES POP

Ansambl za suvremenu glazbu S/UMAS

Splitski studenti pripremaju humanitarni koncert za pomoć beskućnicima

Ansambl za suvremenu glazbu Umjetničke akademije u Splitu uoči Božića uveseljava najpotrebitije sugrađane.

Aplikacije, studenti

One će vam (donekle) pomoći preživjeti novu akademsku godinu

Najbolje aplikacije za studentski život

Nova akademska godina je iza ugla, a mi vam donosimo aplikacije za vaš Android ili iPhone koje će vam olakšati učenje, praćenje financija, ali i (barem pokušati) održati društveni život. 

Ljuto dijete

Sorbus Aucuparia

Dragi političari: Prestanite prozivati mlade koji odlaze raditi u inozemstvu!

Dragi političari, prestanite prozivati mlade koji odlaze raditi u inozemstvo!

Spavanje

Studentski problemi

15 aktivnosti koje ne možemo napraviti iz udobnosti svog kreveta

Odugovlačenje i ljenčarenje nije produktivno, ali ipak postoje aktivnosti i zadaci koje bismo htjeli obaviti bez napuštanja svojih dragih dekica i mekih jastuka.

desk

Ususret predavanjima

5 predmeta koje svaki student treba imati

Pripremite se za novu akademsku godinu uz pet neophodnih predmeta za jednostavniji studentski život. O kojima se točno radi, provjerite u članku.