Jugoslavenska kinematografija

Multimedijalna manifestacija "Tišina molim!" posvećena je filmu i gradu Dubrovniku

Tišina molim! 2017.

Manifestacija "Tišina molim!" i ove godine nastavlja s projekcijama filmova snimljenih u Dubrovniku. Program, također, nudi filmsku turu po gradu i brojne druge sadržaje.

Filmska manifestacija Tišina molim! održat će se od 24. travnja do 30. travnja 2017. godine Film i Grad od 1919. tema je cjelokupnog programa predviđenog za ovu godinu, a ova multimedijalna manifestacija realizirana je u travnju prošle godine po prvi put u Dubrovniku.

Fokus unutar zadane teme bit će usmjeren na razdoblje jugoslavenske kinematografije koje je za Dubrovnik kao lokaciju snimanja bilo vrlo značajno. Program će prikazati neke od filmova iz tog razdoblja, a predavanje će održati poznati hrvatski filmski kritičar, profesor povijesti i sadašnji v.d. ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra, Daniel Rafaelić.

Tišina, molim! bavit će se temom filmskog turizma na panel-diskusiji u kojoj će sudjelovati eminentni domaći i strani stručnjaci kao što je već spomenuti Rafaelić. Poseban je gost predsjednik Španjolske filmske komisije Carlos Rosado od kojeg ćemo čuti iskustva Španjolske kao filmske destinacije. Uz njih će još biti predstavnik Turističke zajednice Grada Dubrovnika i predstavnik lokalnih turističkih agencija.

Manifestacija nastavlja s projekcijama filmova snimljenih u Dubrovniku s hrvatskim i engleskim prijevodom. Među njima se posebno ističe nacionalna premijera indijskog akcijskog hita Fan, snimljenog 2015. godine te, prvi put nakon skoro 80 godina, projekcija dokumentarnog filma Dubrovnik iz 1939. koji se sve do prije par godina smatrao izgubljenim. Osim toga, posjetitelji će imati priliku uživati u predstavljanju restauriranog vinila s također nedavno pronađenim soundtrackom jednog od najpoznatijih jugoslavenskih SF filmova Gosti iz Galaksije popraćenog projekcijom istoimenog filma, snimljenog 1981. godine.

Program će nuditi i besplatnu filmsku turu po gradu uz pratnju licenciranog vodiča, dječju utrku, filmski kviz, slušaonicu filmske muzike i radionicu za djecu. Druga lađa u Lazaretima bit će posebno preuređena za potrebe festivala u kino kavanu gdje će se moći upoznati domaći i strani filmofili i osjetiti dašak filmskog Dubrovnika.

Projekt Tišina Molim! ima potporu Grada Dubrovnika i TZ Dubrovnik uz partnerstvo s JP Kinematografi Dubrovnik.

Komentari na članak

Vezani članci

Dubrovnik

Sveučilište u Dubrovniku

Detalji o dubrovačkom studentskom životu na 5. Smotri

Djelatnosti Sveučilišta u Dubrovniku, smještaj, prehrana i studentski sport u ovom gradu bit će predstavljeni na petoj po redu Smotri.

Tjedan Harryja Pottera u Zadru – metloboj

Magična manifestacija u Zadru

FOTO: Igre, radionice i puno magične zabave na Tjednu Harryja Pottera u Zadru

Gradska knjižnica Zadar prošlog tjedna pretvorila se u Hogwarts i ugostila male i velike ljubitelje čarobnog svijeta Harryja Pottera.

Film "Govornica"

Premijera u Art kinu

Studenti su stvorili „Govornicu“ kojom bude filmsku kulturu

Filmom, koji će se premijerno prikazati u riječkom Art kinu, studenti različitih fakulteta bude riječku filmsku kulturu i motivaciju svih mladih koji streme prema karijeri u kulturi i umjetnosti.

https://www.facebook.com/starwarsrocksmyworld/photos/a.130453373781391.27439.130453223781406/697152513778138/?type=1&theater

Novi konflikti The Last Jedija

Je li u redu ako te privlači Kylo Ren?

Najnovija epizoda „Posljednji Jedi” ostavila je fanove vrlo zbunjene i u konfliktu sa samima sobom. Privlačnost zločestih dečkiju oduvijek je bila iznimno velika, a osma epizoda ove franšize dovodi još jednog takvog u tvoje susjedstvo.

Film

Manifestacije u Karlovcu

Žene dominiraju ovogodišnjom selekcijom Filmske revije mladeži

Bavljenje filmskom umjetnošću sve više ide u smjeru jednake zastupljenosti i ravnoteže među autorima i autoricama. Ovoj konstataciji ide u prilog podatak da su od 37 odabranih naslova u domaći natjecateljski program tj. program Filmske revije mladeži čak 26 naslova režirale (ili surežirale) redateljice.