LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Vrelo sedme umjetnosti u Supetru

Matanićev „Zvizdan“ oduševio petsto posjetitelja na otvorenju Brač Film Festivala

Mada je još u povojima, Brač Film Festival postao je solidno okupljalište za sve filmoljupce, kao i platforma za studente filmskih akademija iz cijele regije. Otvaranje festivala prošlo je u znaku „Zvizdana“. Sudeći po primamljivom programu, supetarsko ljetno kino bit će mamac za domaće posjetitelje, kao i za one strane.

Mada je još u povojima, Brač Film Festival postao je solidno okupljalište za sve filmoljupce, kao i platforma za studente filmskih akademija iz cijele regije. Otvaranje festivala prošlo je u znaku „Zvizdana“. Sudeći po primamljivom programu, supetarsko ljetno kino bit će mamac za domaće posjetitelje, kao i za one strane.

Supetar je drugi put postao oaza za sve ljubitelje filmske umjetnosti. Naime, jučer je započeo međunarodni festival filma Brač Film Festival uz dramu Dalibora Matanića Zvizdan. Uz dugometražni program, u kojem se nalaze Zvizdan, Mustang i Ničije dijete, posjetitelji će moći uživati u kratkometražnim filmovima čiji su autori studenti iz cijele regije, kao i dječjim filmovima koji će se u jutarnjim satima projicirati u supetarskoj knjižnici.

Iako je prvi dan festivala bio popraćen pomalo neugodnom burom, ona nije spriječila zainteresirane da pogledaju Matanićev film koji je prikazan na oko 60 međunarodnih festivala, pa tako i na 68. Filmskom festivalu u Cannesu 2015, što već i vrapci na grani znaju. Prije projekcije samog filma, ulogu otvaranja festivala imala je jedna od glavnih glumica Zvizdana, Nives Ivanković.

FOTO: Duje Miliša

Ratna tematika nezaobilazna je u mnogim filmovima naše regije, pa se tako našla i u Zvizdanu. Unatoč tome što je nekima možda dojadila turobna atmosfera devedesetih, ovaj film osvojio je mnoga srca jer je radnja fokusirana na ljudske odnose koji su pogođeni posljedicama rata. Koncipiran je od tri priče, a svaka je od njih zasigurno mnoge ostavila bez teksta. Možda i pokojom suzom. 

Ljetno supetarsko kino bilo je popunjeno. Prvu večer festivala ovjekovječilo je oko petsto posjetitelja, među kojima je bilo dosta stranih posjetitelja koji su ostali impresionirani zanimljivom filmskom pričom i krajolikom u samom filmu. Teško je ostati razočaran nakon gledanja filma uz ugodno društvo zvijezda na nebu. Unatoč tome što festival nema dugu tradiciju, može se pohvaliti poprilično dobrim otvaranjem. Za koju će se godinu zasigurno preobraziti u još veći i respektabilniji festival, ukoliko volonterska ekipa bude radila dobro svoj posao kao i do sada.

FOTO: Karla Lenard

Osim Zvizdana, prvi dan bio je i u znaku norveškog dječjeg filma Operacija Arktik. Drugi dan obilježit će Mustang, prvijenac tursko-francuske redateljice Denize Gamze Ergüven, koji je zaradio nominaciju za najbolji strani film na ovogodišnjoj dodjeli Oscara. Uz Mustang, posjetitelji će moći pogledati dječji francuski film Phantom boy, a za one koji preferiraju kratkometražne filmove, servirat će se filmovi Cvijeće, Piknik, Fajrunt, Paraliza, Igra malog tigra, Silje, Montilmon i Djevojke. Autori kratkometražnih filmova studenti su filmskih akademija iz cijele regije, stoga valja dati podršku kolegama koji još kuju svoj zanat. Dječji filmovi prikazuju se u Narodnoj knjižnici Supetar, kratkometražni filovi u amfiteatru Wateran Resortsa, a dugometražni u ljetnom supetarskom kinu. Na kraju svakog dana organizatori priređuju after party u Roso.

Ako se nalazite u blizini Supetra, svratite pogledati koji film. Ipak se gledanje izvrsnih filmova pod zvijezdama ne nudi na svakom koraku.

FOTO: DUJE MILIŠA