Sedmi Bloomsday Croatia

Kreativci i avanturisti galopiraju na Bloomsday u punom kasu

Sedmi Bloomsday Croatia

Na sedmom Bloomsdayu u Puli uspostavit će se kreativno-kulturna mreža koja odražava raznolikost Jamesa Joycea u različitim formatima, žanrovima i izvedbenim oblicima.

Bloomsday Croatia zvuči kao najštreberskiji festival u Hrvata, ali ljubitelji Jamesa Joycea i Irske 25 i 26. lipnja 2017. sedmi će se put u Puli uvjeriti kako ujedinjuje kreativce i avanturiste.

Sedmi Bloomsday dovodi sudionike iz cijele zemlje, ali i Europe, kako bi se uspostavila kreativno-kulturna mreža koja odražava joyceovsku raznolikost u različitim formatima, žanrovima i izvedbenim oblicima. Festival ove godine slavi umjetnost plesa i pokreta pa uz nastup Irish Maidena – grupe koja izvodi tradicionalni irski ples – sprema modernu radionicu hip-hopa u irskom tonu.  

Sretna sedmica galopira prema Puli u punom kasu. Crni konj Throwaway (Otpadak) tajnovita je maskota festivala preuzeta iz epizode Lotofazi kojoj je izdanje posvećeno. Crni pastuh i Lotofazi tematiziraju problem nerazumijevanja ideje doma, fetišizacije braka, dogmi i, naposljetku, nacije. Povlače se paralele s velikim promjenama u Europi i svijetu te političkim liderima kiklopskih pogleda.

Promjena je i fokus na ženski rod: neo-soul glazbenica Dorotea Zovko posvećuje nastup Joyceovoj muzi Nori Barnacle s kojom dolazi u Pulu 1904. i s kojom vodi žestoke rasprave razriješene vrućom čokoladom i vođenjem ljubavi. Dorin nastup za Noru slavi stotu godišnjicu prvog velikog glazbenog nastupa gđe Joyce u Zürichu. Kako je gospodin Joyce s divljenjem i čašicom pratio svoju damu, Dorin će nastup popratiti radionica izrade blumzdejovskih koktela. No, i kao ljubitelja kave i rane filmske animacije, Joycea bi obradovala radionica stop-animacije upravo u kavi koja je, kao i ostale, otvorena za sve uzraste i jezike te je potpuno besplatna.

Deset je točaka na Joyceovoj pulskoj karti 2017. zbog čega je ujedno i suvenir-poklon izdanja posebno oblikovana karta grada Pule dostupna na najprometnijim gradskim točkama, a građani i posjetitelji pozvani su obogatiti je svojim iskustvima. Građani su pozvani i s irskom veleposlanicom Olive Hempenstall prodiskutirati u Zajednici Talijana irsko-hrvatske odnose, fenomen emigracije Hrvata u Irsku i čuti kako uspjeti ili se školovati u Joyceovoj domovini iz koje je i sam emigrirao.

Festival je pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Irske i Turističke zajednice Grada Pule zbog čega su sve aktivnosti tradicionalno besplatne.

Više informacija dostupno je na Facebook stranicama.

Komentari na članak

Vezani članci

Park Maksimir 1

Na jedan dan zakročite u francuski park

Veliki francuski piknik u Maksimiru uz francuske zalogaje i šansone

Da sve bude nalik pravom pikniku usred kakvog francuskog parka, posjetitelji su pozvani da na taj dan odjenu nešto plavo, bijelo i/ili crveno te na taj način proslave boje francuske, ali i hrvatske zastave.

Zagreb service jam

Zagreb Service Jam

U 48 sati promijenite svijet i pritom naučite razmišljati izvan okvira te potaknite kreativnost

Zagreb Service Jam 29. ožujka okupit će 70-ak sudionika – od marketingaša i dizajnera, preko programera i financijaša – koji će eksperimentiranjem, međusobnom suradnjom i prijateljskim natjecanjem razviti korisne vještine.

Will Smith

Bombastični kraj MTV SummerBlasta

Will Smith, planetarno popularni „princ iz Bel Aira“, stiže u Poreč

U Poreč 25. i 26. kolovoza stižu Dimitri Vegas & Like Mike, Oliver Heldens, Galantis, Jonas Blue, Duke Dumont, Tinie Tempah, Mike Perry, Far East Movement i R3wire & Varski. Da bi MTV SummerBlast bio potpuno bombastičan, priključuju mu se hip hop ikone Will Smith i DJ Jazzy Jeff.

Stiff on the Road

STIFF On the Road

Ususret novom izdanju: STIFF gostuje u Pulskoj filmskoj tvornici s putujućim programom

Dvosatna filmska poslastica „STIFF On the Road” uz šest nagrađenih filmova donosi i Audience Picks - tri filma koja su osvojila riječku publiku.

STIFF

STIFF

Međunarodni studentski filmski festival u Rijeci

STIFF (student international film festival) je međunarodni festival na kojem se prikazuju najbolji studentski filmovi.