Audiovizualni festival

Kraj Illectricity Festivala uz electrofunk, bass i hakere

Atmosfera 2015

Nakon odličnog Sound Clasha u Attacku u subotu na kojem će nastupiti četiri DJ ekipe i rasplesati vas, a senzori pokreta mjerit će koja je najbolja, na red dolazi vrhunac festivala.

Illectricity Festival, koji je tijekom više od mjesec dana Zagreb upakirao u audiovizualne umjetnosti i stavio pečat na cijeli grad, bliži se vrhuncu. Završna je večer u klubu Boogaloo na rasporedu u petak, 9. prosinca, a večer puna sjajnih gostovanja označit će kraj festivala.

Nakon odličnog Sound Clasha u Attacku u subotu, na kojem će nastupiti četiri DJ ekipe i rasplesati vas, a senzori pokreta mjerit će koja je najbolja, na red dolazi vrhunac festivala. Hrvatski festival u hladnijem dijelu godine dugu tradiciju temelji na otkrivanju novih glazbenih trendova zagrebačkoj publici. Glavna festivalska večer održat će se u petak, 9. prosinca, u Boogaloo klubu od 23 sata, a nastupit će engleski producenti Luke Vibert i Synkro, francuski Gary Gritness, naši Ivna Ji i DJ Labud te Illectricity Nucomers pobjednik, Shao, uz neizostavnu podršku CFSN DJs-a.

Luke Vibert kralj je pseudonima i preobrazbe. Od punk benda preko rap grupe do produciranja hip-hopa i elektronike krajem 80-ih, njegov glazbeni put doista nije ostavio ni jedno područje neistraženim. Izdaje za Planet Mu i Ninja Tune, a surađivao je s Aphex Twinom te remiksirao Nine Inch Nails, Squarepushera ili pak Tortoise. Luke radi toliko različitih stvari na toliko različitih načina pod toliko različitih imena da ga je nemoguće sažeti u jedan žanr, a njegove su glazbene evolucije toliko snažne da je lako zapitati se postoji li nešto što on ne zna učiniti.

Synkro se pojavio kao dio dubstep pokreta krajem 2000-ih i pokazao da je jednako dobar u izradi bass heavy glazbe, po kojoj su bili poznati Digital Mystikz, kao i u koketiranju s melankoničnim zvukovima karakterističnima za Buriala. Kreće u vode atmosferičnog DnB-a te se poigrava s elementima deep housea i IDM-a. Krajem prošle godine na labelu Apollo objavio je album Changes.  

Gary Gritness poznat je i kao Slikk Tim. Njegova je glazbena evolucija prožeta kombiniranjem electrofunka i soulful zvukova, a njegovi live nastupi nevjerojatna su kombinacija prljave, tople i funky glazbe. Slikk Tim surađivao je s Dam-Funkom i Orlandom Voornom, a album izdan za Clone Records Crown diviziju hvale ljubitelji elektronike, uključujući legendarnog Davea Clarka.

Ivna Ji ili Ivna Yuri, zagrebačka je DJ-ica i producentica, a znanje je stekla na SAE Institutu u Ljubljani. Započinje DJ karijeru u suradnji s klupskim večerima Le’tronik i Sicko Disko te radi na vlastitim programima Revolver i Divine Divine. Dio je Adriatiko Recordingsa za koji uskoro izdaje svoj drugi EP, a krajem 2016. izlazi joj i prva ploča, The Glowing, za londonski Brokntoys.

Svima se priključuju CFSN DJs, organizatori festivala i jedni od najaktivnijih promotora elektroničke glazbe, a večer otvara pobjednik Nucomers natječaja, Shao.

Glavnu festivalsku večer uvijek prate sjajni vizuali i zvuk, a i ovoga će se puta jaka postava vizualnih umjetnika i inženjera zvuka pobrinuti da Illectricity bude nezaboravno iskustvo.

Ivan Lušičić – Liik odbjegli je arhitekt koji se zapleo u žice novih medija i tehnologija, a od početka studija bavi se animacijom, programiranjem i VJingom. Svoje djelovanje nastavlja kao član ULUPUH-a od 2010. baveći se interaktivnim instalacijama, 3D motion designom i koncertnom scenografijom te je trenutno na master studiju oblikovanja rasvjete na ADU. VJetar, pravim imenom Ines Kesić, novopečena je VJ-ica, ponosna članica LiteMotif kolektiva, rezidentica El Tunel klupskog programa, a festivali, radionice i klupske večeri za nju su mjesta stjecanja iskustva i konstruktivne zabave. Andrija Santro, glazbenik i synth entuzijast, u potrazi za pravom profesijom naišao je na svijet dizajna rasvjete. Trenutno je rezident u klubovima Attack i Močvara, surađuje s bendom ABOP te sudjeluje na raznim projektima (Super Uho festival, Galerija Močvara, Faki, Platforma.hr, Lost Theory Festival).

Igor Ivanković – LoPeaks radi kao organizator određenih glazbenih programa unutar kluba Attack te kao tonski majstor, voditelj je radionica audioprodukcije te je začetnik ideje community radija u AKC. Trenutno radi i kao tehničar živog zvuka bendovima kao što su ABOP ili Cinkuši. 

Zvone Kesić, kad ne radi na raznim festivalima, bendovima kao što su Let 3, Repetitor, Jonathan, MrLee & Ivanesky, Stonebride, Dječaci, Mount Kimbie olakšava živote, a radi sve od rigginga preko ozvučenja do upravljanja rasvjetom.

A za sve gamereIllectricity ima isplanirano nešto posebno. DEDSEC će skvotirati Illectricity Main Night, dođite u njihov Hackers Space i pogledajte o čemu se tu radi na samoj glavnoj večeri festivala u klubu Boogaloo od 01:00.

Projekt koji svake godine predstavlja nove glazbene trendove i audiovizualne projekte te stavlja fokus na nove talente, ove godine diže ljestvicu izvrsnosti. Illectricity je kulturni projekt koji Zagreb stavlja na europsku mapu neizostavnih događaja, a u 12. izdanju pokazuje zašto je s pravom jedan od najdugovječnijih i najiščekivanijih glazbenih događaja. Organizator festivala je Confusion, udruga za promicanje audiovizualnih umjetnosti.

Ulaznice za završnu večer Illectricity Festivala dostupne su u sustavu Entrio.hr i na Entrio prodajnim mjestima. U pretprodaji je cijena 75 kuna, dok će na ulazu cijena iznositi 90 kuna.

Komentari na članak

Vezani članci

Logo Udruge Zamisli

Aktivna politika mladih

Projekt Udruge Zamisli uključuje osobe s invaliditetom u kulturno-umjetnički život

U sklopu projekta "Poduzetni i kreativni: inkluzivnost mladih u poduzetništvu i kulturi" priprema se tematski sastanak između stručnjaka i mladih s ciljem donošenja preporuka za donositelje odluka. Održat će se 19. siječnja u Multimedijalnom institutu MaMa.

Sveučilišna brucošijada

Ne propustite najveći studentski tulum u ovoj akademskoj godini

Objavljen „line up” za najveću Sveučilišnu brucošijadu

Jeftino piće, tri stagea, SC, 24. listopada - be there!

Organ vida - naslovna - 2015

Završni dani Kickstarter kampanje

Podržite međunarodni festival fotografije „Organ vida“ na Kickstarteru

Ovo je sedmi festival Organa Vida, a putem kampanje žele prikupiti 9500 dolara. Zasada su studenti uspjeli prikupiti već 6186 dolara, te imaju još nešto više od 24 sata za prikupiti potreban ostatak.

Musica Maxima

Festival komorne glazbe

Musica Maxima po osmi će put ugostiti svjetski priznate glazbenike

Na osmom izdanju festivala Musica Maxima nastupaju: violinist i dirigent Maxim Fedotov, oboistica Gordana Iosifova – Nedelkovska, pijanistica Galina Petrova, violinist Frederic Moreau, dirigentica Marija Ramljak, sopranistica Eunsil Kang te izbor hrvatskih komornih sastava i solista.

MG

Intervju s Mislavom Gleichom

Nakon objave dviju knjiga, student komparativne književnosti i anglistike objavio svoj prvi samostalni singl

Porazgovarali smo s Mislavom Gleichom o prvom singlu, detaljima sa snimanja spota, talentu za pjevanje i pisanje te njegovim budućim planovima.