Open-air koncerti

Koprivnica ponovno domaćin međunarodnom jazz-festivalu; ulaz slobodan na sve programe

Fest Jazza

Bogat glazbeni program, jam sessioni, radionice za djecu i još mnogo toga za sve ljubitelje dobre glazbe i ljetnih festivala na otvorenom održat će se pod motom Dijelimo radost i glazbu.

Fest jazza Koprivnica međunarodni je ljetni open-air festival koji se ove godine od 4. do 6. srpnja održava jubilarni peti put. U tri dana festivalskog programa, a pod neizostavnim motom Dijelimo radost i glazbu koji poziva na druženje, zabavu i uživanje u dobroj glazbi u toplim ljetnim večerima, Koprivnica ponovno postaje središte jazz-zbivanja.

Na ovogodišnjem izdanju moći ćete uživati u izvedbama izvrsnih europskih i svjetskih glazbenika. Prve večeri nastupit će jedna od najposebnijih hrvatskih grupa posljednjih godina: Chui zajedno s Jazz-orkestrom Hrvatske radiotelevizije i projektom Chui ovu glazbu za koji su dobili nagradu Porin za najbolji jazz-album 2018. godine  

Američka pjevačica Sharon Clark dobro je poznata američkoj publici, a na Fest Jazza dolazi s nagrađivanim švedskim pijanistom Mattiasom Nilssonom. Od festivala diljem SAD-a do koncertnih dvorana u Europi oduševljava publiku svojim osebujnim glasom. Wall Street Journal naziva Sharon otkrićem i novom Sarahom Vaughan. Pobjednica je natjecanja Billie Holiday Vocal Competition i American Traditions Competition.

Iz daleke Indije dolaze The Bodhisatwa Trio, new-jazz fusion sastav iz Kalkute, koji će nam pokazati zašto su mnogi glazbenici, od Beatlesa nadalje, tražili inspiraciju u indijskoj glazbi. Njegov album Heart of Darkness bio je najprodavaniji nezavisni album u Indiji u lipnju 2016. godine te je bio odabran u 10 najboljih albuma te godine prema časopisu The Rolling Stone. U sklopu svoje europske turneje posjetit će i Fest Jazza te predstaviti svoj najnoviji album The Grey Album koji je izdala koprivnička izdavačka kuća Intek Music početkom 2019. godine.

Druge večeri festivala nastupa Borna Šercar's Jazziana Croatica – etno jazz-sastav koji uspješno spaja hrvatsku tradicijsku glazbu s američkim jazz izričajem, čime nastoji očuvati hrvatsku glazbenu baštinu inspiriranu etno utjecajem te nametnuti nove standarde na hrvatskoj jazz-sceni. Posljednji, peti album ovog sastava Rise after Fall izašao je u listopadu 2018. godine i kritike ga svrstavaju u sam vrh prošlogodišnjih jazz-izdanja.

Posljednju večer festivala otvorit će jedan je od najpoznatijih suvremenih slovenskih glazbenika – klavirist Marko Churnchetz – koji je surađivao s velikim imenima svjetske jazz-scene, kao što su Bob Mintzer, Seamus Blake, Eric Alexander, Michael Philip Mossman, Ron McClure, Marcus Gilmore i mnogi drugi. Prema izboru časopisa All About Jazz njegov album Devotion uvršten je među najboljih dvadeset jazz-albuma 2014. godine. Churnchetz živi i radi u New Yorku, odakle dolaze i dva člana njegova benda: Ameen Saleem, jedan od najperspektivnijih mladih kontrabasista na svjetskoj jazz-sceni koji je bio član Roy Hargrove Quinteta, te američki r'n'b i jazz-pjevač Jonathan Hoard, nominiran za nagradu Grammy 2016. godine.

Ovogodišnji jazz-festival zatvorit će glazbeni sastav Ecliptic iz Ljubljane koji čine ponajbolji slovenski glazbenici s bogatim glazbenim iskustvom muziciranja u različitim glazbenim žanrovima (jazz, rockhip-hop itd.). Njihova je glazba prepuna žive, nesputane kreativnosti i uspješno spaja jazz, drum'n'bass i elektroniku. Njihov prvi album izlazi u lipnju 2019, a koncert u Koprivnici bit će njegovo prvo predstavljanje u Hrvatskoj.

Nakon glavnog programa na Zrinskom trgu koncerti i jam sessioni nastavit će se u Klubu Nautilus, gdje će u sklopu programa Festivalska noć i Jazz Newbies nastupiti Vedran Zec iz Osijeka, The Quartet iz Varaždina te koprivnički bendovi, Midnight Delight i brojni drugi glazbenici.

Za najmlađe posjetitelje festivala neizostavan je i program Glazbene radionice Zika, zika, muzika koji će se 5. srpnja u dva termina održati u koprivničkom Domu mladih pod vodstvom mlade glazbenice i profesorice violine Lucije Stanojević, u sklopu kojeg će djeca od 4 do 12 godina igrom učiti o ritmu, melodiji i jazz-glazbi te kako izraditi instrumente od otpadnih materijala i zatim zasvirati na njima. Gost festivala bit će i književnik Josip Novaković, finalist nagrade Man Booker International, koji će u organizaciji Umjetničke organizacije Artikulacije u prostoru novouređene Galerije Mijo Kovačić održati književnu tribinu. U sklopu predstavljanja puhačkih orkestara u subotnjem jutarnjem programu nastupit će Puhački orkestar Virje, a u sklopu festivala priprema se i Vinilija, prodajna izložba gramofonskih ploča. 

U slučaju lošeg vremena koncertni programi održat će se u Domu mladih Koprivnica u Ulici hrvatske državnosti 10. Ulaz je slobodan na sve programe.

Komentari na članak

Vezani članci

velika menza

Sveučilište u Zadru

Besplatan ručak razveselio zadarske studente

Sveučilište u Zadru povodom obilježavanja svoga Dana studente je počastilo besplatnim ručkom, a oni su to dočekali s oduševljenjem.

Konferencija

Konferencija MZS-a

Znanstvenici iz cijelog svijeta o javno i društveno odgovornoj znanosti na riječkom Kampusu; ulaz slobodan

10. srpnja možete besplatno sudjelovati u konferenciji naziva „Javno i društveno odgovorna znanost”. Gostovat će brojni gosti predavači koji inače predaju na poznatim svjetskim sveučilištima.

Predavanje u Klubu Zona

Predavanje u Klubu Zona

Razotkrivaju se tajne neuništivih privatnih detektiva mračnog filma

Saznajte tajne mračnog filma, specifičnog žanra filmske umjetnosti, ove srijede u Klubu Zona.

Note

Dan otvorenih vrata

Ri Rock i Savez udruga Molekula otvaraju svoja vrata, a posjetiteljima peku i pizze

Kroz par zanimljivih programa posjetitelji će moći poslušati probe za Music BOX (Ri Rock), poslušati prezentaciju o novom projektu Ri:Use i razgledati prostor radione, uživati u glazbenim poslasticama Radija Roža te se upoznati s akterima organizacija.

 Biennale Mozaik Rijeka

Promišljanje umjetnosti

Riječki "Biennale Mozaika" otvara se prema novim umjetničkim formama

Udruga A.na.nas je pripremila novo izdanje projekta "Biennale Mozaika Rijeka". Ono uključuje grupnu izložbu, zvučno-mozaični performans te različite intervencije u javnom prostoru.