SVE JE TO ISTO, GLAVNO DA JE VESELJE

Kirvaj ili kirbaj

Kolači za kirvaj

Doći u Slavoniju na neku feštu je doživljaj. No doći na kirvaj ili kirbaj - e to je za prepričavanje još dugo vremena.

Riječi kirvaj i kirbaj dolaze iz njemačkih krajeva. „KIRCHWEIH“ – kirvaj, znači blagoslov crkve. Ispravno je oboje. Naziv kirbaj u istočnoj se Slavoniji ustalio još od dolaska podunavskih Nijemaca.

Ovaj oblik svetkovine posebna je vrsta slavlja jer ju obilježavaju skoro sva slavonska sela. To je uglavnom dan koji se veže uz naziv župe ili zaštinika župe, pa tako imamo kirvaje poput Rokova, Marije Magdalene, Lukova, Petrova, Miholjeva i brojne druge. Često se događa da nedaleko udaljena sela i župe imaju na isti dan kirvaj/kirbaj pa se fešta i slavlje šire na cijeli kraj. Tada se Slavonci urede te pokažu svoju kuću, selo i sebe kao domaćina u najboljem svjetlu. A zna se da su Slavonci najbolji domaćini. Tko god dođe u slavonsku kuću, neće izaći žedan i gladan, a u vrećici će kući ponijeti „milošću“ (dar u obliku hrane i kolača).

Običaj je da se na taj dan pozovu rodbina i prijatelji. No pripreme za taj dan mogu početi i mjesec dana ranije. Kuća se čisti i uređuje za goste, a u tjednu prije peku se kolači. Priprema se domaća pileća ili juneća juha (koja dušu liječi), zatim je tu nezaobilazna sarma te na kraju ečenka/pečenica i ponekad janjetina. Sve u svemu, gozba vrhunskih delicija s koje odeš s barem dva kilograma viška.

Stoga, prvom prilikom, i ako vas pozovu, odite na kirvaj. Pogotovo zato jer se zalome i fešte sa sviračima ili pak neka zabava u lokalnom domu do ranih jutarnjih sati.

Komentari na članak

Vezani članci

Ceremonija "Skokom preko kože"

Tradicionalna ceremonija

„Skokom preko kože" primaju se studenti u časni rudarski stalež

Svečanost primanja mladih studenata u rudarski ceh održat će se 1. i 2. prosinca u Zagrebu. Ove će se godine održati 32. put u sklopu proslave dana Sv. Barbare, zaštitnice rudara.

Sirnica

Uskršnji stol

Tradicionalne sirnice iz Dalmatinske zagore

Donosimo vam recept za pripremu tradicionalnih dalmatinskih sirnica.

Halloween

Na današnji dan

All-hallows Eve

Proslava mrtvih, maskiranje, "trick-or-treat" i Jack of the Lantern legenda samo su neke od karakteristika Noći vještica koja ima dugu i zamršenu povijest.

Uskrsno drvo

Proslava Uskrsa

Lude europske uskrsne tradicije

Polijevanje hladnom vodom, bičevanje i „pretvaranje“ u Sherlocka Holmesa su samo neki od otkačenih načina proslave Uskrsa diljem Europe.

Jaslice

Matej Sunara

Sretan Božić svakome

Nakon tri mjeseca loše talijanske hrane uživam u obilnim obrocima moje majke i guštam prešetavajući se po rivi, ispijajući pića u društvu prijatelja. No, je li ljepota Božića skupa jelka, obilan obrok, nove cipele, hrpa darova i dobar provod u nekom klubu? Na blagdan Božića slavimo rođenje Isusa Krista, Sina Božjega, koji je križ svoj nosio radi nas i radi našega spasenja. Mjesto rođenja ne može biti skromnije.