Europska filmska umjetnost

"Kino Mediteran" proglašeno europskim kinom mjeseca

Kino Mediteran

Projekt Festivala mediteranskog filma nagrađen je jer se u 30 gradova održalo ukupno 517 projekcija. Odazvalo se više od 23 tisuće gledatelja.

Kino Mediteran, projekt revitalizacije kina u Dalmaciji koji je u proteklih pet godina film doveo u mjesta koja već odavno nemaju dvorane, proglašen je europskim kinom mjeseca veljače. Portal Film New Europe zajedno s Europa Cinemas već neko vrijeme provodi ovaj izbor, uzimajući pritom u obzir izazove s kojima se pojedino kino susreće i uspjehe koje postiže, a ovaj je izbor stigao kao najbolje priznanje nakon 2016. godine u kojoj su ostvarene zaista impresivne brojke. 

U 30 gradova održano je ukupno 517 projekcija, od kojih se čak 60 posto odnosi na nezavisne filmove s naglaskom na hrvatski i europski film, a na koje se odazvao 23 561 gledatelj. Prosjek po projekciji bio je 45 gledatelja, a od ukupne brojke čak 8 500 gledatelja odnosi se na periode mimo sezone ljetnih kina. 

– Sjajna godina je iza nas jer smo tijekom 2016. opremili još tri grada iz naše mreže. Supetar je dobio digitalnu opremu, a Lastovo i Jelsa HD projektore i razglas. Kad tome dodamo Bol, Hvar, Imotski, Komižu i Pirovac koji su opremljeni u 2015, dolazimo do osam gradova kojima smo osigurali opremu pa njihovi stanovnici mogu gledati najnovije naslove tijekom cijele godine Naše putujuće kino ide kroz cijelu godinu u Omiš, Kaštela, Ploče, Mljet, Velu Luku, a ostale gradove i mjesta obilazimo tijekom ljetnih mjeseci. – rekao je Alen Munitić, direktor Festivala mediteranskog filma Split. 

Splitski Festival meditaranskog filma stoji iza projekta. Za njega je dobio i trogodišnju potporu Zaklade Kultura nova koja će im omogućiti da se još više stabilizira te nastavi svoj rast i širenje.

Projekt Kino Mediteran početkom je prošle godine postao član Europa Cinemas, organizacije kojoj je cilj umrežavanje nezavisnih art kina i promicanje prikazivanja europskih naslova, nakon što je ostvaren uvjet da imaju minimum od 15 tisuća gledatelja i 300 projekcija godišnje. Više informacija potražite na poveznici.

Komentari na članak

Vezani članci

Filmovi - kamera

Za ljubitelje filma

Prijavite se na radionicu za kinooperatere

Zaljubljenici u kinematografiju od 23. do 25. rujna moći će naučiti nešto više o teoriji i praksi rada kao kinooperateri. Osim početničke, tu je i napredna radionica, a moguće je pohađati obje ili samo jednu.

Waterphone

Instrument iz horor filmova

Upoznajte instrument koji stvara najstrašnije zvukove!

Mnogi od vas su se sigurno nekad zapitali kako nastaju strašni zvukovi u horor filmovima, zar ne?

Psi rata

Ostvarenje američkog sna

„Psi rata" nasmijat će vas do kostiju

„Psi rata" počinju se u Cinestarima diljem Hrvatske prikazivati 1. rujna. Radi se o filmu snimljenom po istinitom događaju i inspiriranom raznim starim uspješnicama. U pamćenje će vam se zauvijek urezati smijeh Efraima Diverolia i mutavi izraz Davida Packouza.

Vinko

Intervju s filmskim i kazališnim redateljem

Vinko Brešan: „Očito se svaki moj zaplet čita kao provokacija.“

S jednim od najuspješnijih hrvatskih redatelja porazgovarali smo o novom filmu, o procesu stvaranja, motivaciji i hrvatskoj kinematografiji.

Filmoljupci

iCheckMovies

Društvena mreža za filmoljupce

iCheckMovies društvena je mreža za ljubitelje filmova, gdje dijelite što želite i što ste gledali, saznajete za neke filmove koji bi vas mogli zanimati i štošta novo o njima što do sada niste znali.