21. Filmska revija mladeži i 9. Four River Film Festival

Karlovac postao hit-destinacija srednjoškolskog filma

Posjetitelji

U Karlovcu traje pravi filmski maraton. Čak su 73 filma u konkurenciji za festivalske i revijske nagrade.

Nezaboravnim su svjetlosnim spektaklom projekcija na vodenom zidu otvorene međunarodne manifestacije posvećene srednjoškolskom filmu – 21. Filmska revija mladeži i 9. Four River Film Festival. Sva su događanja tijekom četiri dana u znaku srednjoškolskih filmaša. Organizatori, Hrvatski filmski savez i Kinoklub Karlovac, ponovno su se potrudili da festivalski gosti, kojih je ove godine čak 180, zajedno s publikom, pogledaju 73 filma koji su u konkurenciji za nagrade Revije i Festivala.

Kada pogledam unatrag, ponosna sam na sve što smo ostvarili, a sada trebamo razmisliti koje ćemo si ciljeve postaviti u idućih deset godina. Mladim filmašima želim da kreiraju nove filmove, razmišljaju i uče o filmu i da se odlično zabave. rekla je Marija Ratković Vidaković, kordinatorica Revije i Festivala, naglašavajući da joj je drago što događaj svoju desetu godišnjicu održavanja slavi upravo u Karlovcu.

Foto: Hrvatski filmski savez

Na otvorenju su se pridružili Davor Trupković, pomoćnik ministra kulture; Damir Jelić, gradonačelnik Grada Karlovca; Damir Mandić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Karlovca i ravnatelj Gimnazije Karlovac; Andreja Navijalić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Karlovca; Jelena Ilić i Ksenija Đukić ispred Veleposlanstva Republike Srbije u Republici Hrvatskoj.

Nalazite se u filmskom gradu i hvala vama što ga oplemenjujete iz čitavog svijeta. rekao je gradonačelnik Damir Jelić.

Program je vodio poznati voditelj i imitator Luka Bulić.

 Volim kad se nešto događa za mlade i super mi je da se mladi bave filmom. Ja sam na pragu da ne budem više mlad i zato bi mladim filmašima poručio da se drže svojih uvjerenja, da budu umjetnici i da ostvare svoje snove. rekao je Luka Bulić.   

Foto: Hrvatski filmski savez

Po svemu sudeći, žiriju neće biti lako. A Veliki žiri čine filmašica i producentica iz Odjela za kulturu regije Halland u Švedskoj, Anna Erikkson; samostalni filmski autor i suradnik Britanskog filmskog instituta, Marc Price te redatelj, koji je završio filmsku akademiju sa svega 17 godina, Joe Stephenson.

 Nema tajne kako sam završio Akademiju. Jednostavno sam radio filmove iz srca i to je, kako ja vidim, najvažnije.  rekao je Joe Stephenson.

Zatim je Marc Price napomenuo:

 Do sad sam bio u žiriju na puno festivala, ali nikad nisam bio na filmskom festivalu mladih. Inače se bavim edukacijom mladih filmaša i entuzijastičan sam oko njihova rada.

Veliki žiri dodjeljuje ukupno devet nagrada, dok mali žiri sedam. A mali je žiri mali samo po godinama, s obzirom na to da ih ima skoro trideset, i to iz Amerike, Ujedinjenog kraljevstva, Danske, Makedonije, Srbije i naravno, iz svih karlovačkih srednjih škola.

Foto: Hrvatski filmski savez

Uz ceremoniju otvaranja održala se i karlovačka premijera filma Žena zmaj Ivane Sansević. Film je ponudio inspirativnu priču o pronalaženju i otkrivanju, to je priča o svima nama koji često zaboravljamo koliko vrijedimo i koliko možemo. Jedna je od junakinja i nekadašnja volonterka Revije i Festivala – karlovčanka Magdalena. 

Jeste li znali da je Karlovac 2014. godine proglašen najbiciklističkijem gradom u Hrvatskoj? Upravo je bic, bajs, bicikl i vizualni identitet ovogodišnje Revije i Festivala. Zato je već prvog dana predstavljeno i hit prijevozno sredstvo bicikl za vožnju u paru, takozvani Tandem, djelo mladog Bojana Bige. Iako slijep od svoje druge godine, mladić je nedavno uspješno dovršio Tandem, sastavivši ga uz pomoć oca od dva stara bicikla i nekih novih dijelova. Osim predstavljanja bicikla, prikazan je i kratki film o njemu i procesu rada na Tandemu. Zabava se nastavila nakon otvorenja uz glazbeni program grupe 4head.

Foto: Hrvatski filmski savez

Filmska revija mladeži festival je filmova koje su napravili srednjoškolci, odnosno mladi u dobi od 14 do 20 godina. Revija (zajedno s međunarodnom inačicom – Four River Film Festivalom) s 594 prijavljenih filmova iz cijelog svijeta, 4000 gledatelja i 180 međunarodnih gostiju te Festival već su tradicionalno hit-destinacija srednjoškolskog filma. Pokrovitelji Revije i Festivala su Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Grad Karlovac, Županija Karlovačka i Turistička zajednica grada Karlovca, a tehničku podršku daju Gimnazija Karlovac i Zajednica tehničke kulture Karlovac. Festival i Revija traju do subote, 10. rujna.

Komentari na članak

Vezani članci

Tramvaj: vožnja

Javni prijevoz

ZET-ovom e-ispričnicom opravdajte kašnjenje na nastavu

Ako zbog problema u javnom prijevozu zakasniš na nastavu, ispuni formular i ZET će se umjesto tebe ispričati tvom fakultetu.

Posljednji Književni klub

Književni klub u Klubu Zona

Bliži se matura, srednjoškolci u travnju pripremaju "Posljednje Stipančiće" i "Stranca"

– Druženja Književnog kluba u Klubu Zona započela su u listopadu 2015. te je do sada sudjelovalo više od tri stotine srednjoškolaca. U travanjskom druženju razgovarat ćemo o dva naslova. – ističe Irena Delonga Nešić.

Fotografija Nives Milješić

Otvorenje izložbe

Isti Francuski paviljon u Studentskom centru, različite fotografije

Boris Cvjetanović, Luka Kedžo, Silvestar Kolbas, Mario Kučera, Jerko Macura, Nives Milješić, Barbara Šarić, Nikola Zelmanović i Tajana Zver fotografirali su unutrašnjost Francuskog paviljona kako bi istražili koliko istost uvjetuje različitost.

Akademski kipar mlađe generacije zarobljava jadranske plaže

Izložba u Info zoni

FOTO: Akademski kipar mlađe generacije zarobljava jadranske plaže

– Serija radova s plažama sastoji se od primjeraka koji prikazuju morsku idilu, a njima suprotstavljam radove koji prikazuju ekološke katastrofe, izljev nafte te otpad u moru. – ističe Luka Mimica

Učionica na Sveučilištu Sjever

Dan otvorenih vrata

Za srednjoškolce se priprema više od 25 radionica u Sveučilišnom centru Varaždin

Najzanimljiviji dio Dana otvorenih vrata svakako su radionice koje će održati nastavnici i studenti. Učenici će tijekom zanimljivog programa koji uključuje više od 25 radionica različitog sadržaja moći upoznati studijske programe koji se ovdje izvode – elektrotehniku, graditeljstvo, multimediju, strojarstvo, sestrinstvo, mehatroniku, ekonomiju, odnose s javnostima te fizioterapiju.