Otvorenje stalnog postava Srednjovjekovnog odjela AMZ-a

Jedinstveni spomenici hrvatskoga srednjovjekovlja u Arheološkom muzeju u Zagrebu

Otvorenje stalnog postava Srednjovjekovnog odjela

Prvi put nakon 2002. godine posjetitelji Arheološkog muzeja u Zagrebu mogu pogledati najraznovrsniju i najsveobuhvatniju zbirku kontinentalne Hrvatske. Posebno mjesto u zbirci zauzima jedan od najznamenitijih spomenika hrvatske kulturne baštine – natpis kneza Branimira.

U Arheološkom muzeju u Zagrebu u petak, 20. siječnja u 12 sati otvara se stalni postav Srednjovjekovne zbirke. Prvi put nakon 2002. godine posjetitelji mogu pogledati tu najraznovrsniju i najsveobuhvatniju zbirku kontinentalne Hrvatske do sada dostupnu tek kroz povremene izložbe.

Srednjovjekovni odjel Arheološkog muzeja danas čuva oko 6000 predmeta predstavljajući arheološku ostavštinu brojnih naroda, plemena i etničkih skupina u razdoblju od 5. do 15/16. stoljeća. Kroz 1630 predmeta pokriveno je razdoblje od seobe naroda, bizantske vlasti, provale Avara i dolaska Slavena sve do razvijenog i kasnog srednjeg vijeka. Predmeti su popraćeni opširnim tekstovima i kartama koje olakšavaju njihovo praćenje te brojnim rekonstrukcijama i fotografijama predmeta ili samih nalazišta. Uz tekstove i prateće karte postav prikazuje i rekonstrukcije predmeta te film o doseljenju Slavena.

Stalni postav Srednjovjekovnog odjela AMZ-a, FOTO: AMZ

Posebno mjesto zauzima jedan od najznamenitijih spomenika ne samo Srednjovjekovne zbirke AMZ-a nego hrvatske arheološke, ali i općenito kulturne baštine – natpis kneza Branimira iz Gornjeg Muća. Ovaj jedinstveni spomenik iznimno je važan ne samo kao hrvatski nego i kao općeslavenski epigrafski spomenik jer je njime posvjedočen povijesni podatak da je 888. g. u Hrvatskoj vladao (vojvoda/knez) Branimir.

Posljednji je stalni postav Srednjovjekovnog odjela Arheološkog muzeja u Zagrebu zatvoren 2002. godine Iako se uz povremene izložbe iz fundusa kao i iz drugih muzejskih ustanova nastojalo svih proteklih godina prezentirati hrvatsku i europsku srednjovjekovnu baštinu, bogat fundus AMZ-a nije bio dostupan zainteresiranoj javnosti. Stoga je dovršetak radova od iznimnog značaja u smislu prezentacije arheološke baštine i upoznavanja javnosti s predmetima i nalazištima.

Završetak stalnog postava Srednjovjekovne zbirke ujedno je i završetak stalnog postava Arheološkog muzeja koji sada s velikim ponosom može u potpunosti otvoriti svoja vrata posjetiteljima.

Detalje o otvorenju stalnog postava Srednjovjekovnog odjela potražite na Facebook događaju.

Komentari na članak

Vezani članci

Tursko zrcalo

Recenzija romana „Tursko zrcalo“

„Onaj koji spozna sebe, spoznao je i Boga“

Viktor Horváth nas u romanu „Tursko zrcalo“ odvodi u svijet džamija, kupelji i harema u kojem sasvim neočekivano uz puno smijeha upoznajemo sami sebe.

Post scriptum – Specijalan softver prepoznaje kinesku kaligrafiju

„Post scriptum – povijest i značenje umijeća pisanja“

Replika Gutenbergova tiskarskog stroja na izložbi u Arheološkom muzeju u Zagrebu

Izložba promišlja razvoj ljudske svijesti i razvoj umijeća pisanja na raznim stranama svijeta. Prikazuje se pisanje kao komunikacija, ali i kao sakrivanje podataka u tradiciji šifriranja i tajnih pisama te pisanje kao umijeće kaligrafije.

Andy Warhol

Na današnji dan

Umro „otac pop-arta"

"An artist is somebody who produces things that people don't need to have." - Andy Warhol

Molotov

Na današnji dan

Rođen Molotov - ''izumitelj'' molotovljevog koktela

 Na današnji dan, 25. veljače 1890. godine u Rusiji, rođen je Vjačeslav Mihajlovič Skrjabin, poznatiji kao Molotov.

Vještice iz Salema

Na današnji dan

Početak suđenja „vješticama“ iz Salema

Prema ovom istinitom događaju snimljeni su filmovi i napisane knjige. Tko su zapravo bile „vještice“ iz Salema i zbog čega su optuživane?