Otvorenje stalnog postava Srednjovjekovnog odjela AMZ-a

Jedinstveni spomenici hrvatskoga srednjovjekovlja u Arheološkom muzeju u Zagrebu

Otvorenje stalnog postava Srednjovjekovnog odjela

Prvi put nakon 2002. godine posjetitelji Arheološkog muzeja u Zagrebu mogu pogledati najraznovrsniju i najsveobuhvatniju zbirku kontinentalne Hrvatske. Posebno mjesto u zbirci zauzima jedan od najznamenitijih spomenika hrvatske kulturne baštine – natpis kneza Branimira.

U Arheološkom muzeju u Zagrebu u petak, 20. siječnja u 12 sati otvara se stalni postav Srednjovjekovne zbirke. Prvi put nakon 2002. godine posjetitelji mogu pogledati tu najraznovrsniju i najsveobuhvatniju zbirku kontinentalne Hrvatske do sada dostupnu tek kroz povremene izložbe.

Srednjovjekovni odjel Arheološkog muzeja danas čuva oko 6000 predmeta predstavljajući arheološku ostavštinu brojnih naroda, plemena i etničkih skupina u razdoblju od 5. do 15/16. stoljeća. Kroz 1630 predmeta pokriveno je razdoblje od seobe naroda, bizantske vlasti, provale Avara i dolaska Slavena sve do razvijenog i kasnog srednjeg vijeka. Predmeti su popraćeni opširnim tekstovima i kartama koje olakšavaju njihovo praćenje te brojnim rekonstrukcijama i fotografijama predmeta ili samih nalazišta. Uz tekstove i prateće karte postav prikazuje i rekonstrukcije predmeta te film o doseljenju Slavena.

Stalni postav Srednjovjekovnog odjela AMZ-a, FOTO: AMZ

Posebno mjesto zauzima jedan od najznamenitijih spomenika ne samo Srednjovjekovne zbirke AMZ-a nego hrvatske arheološke, ali i općenito kulturne baštine – natpis kneza Branimira iz Gornjeg Muća. Ovaj jedinstveni spomenik iznimno je važan ne samo kao hrvatski nego i kao općeslavenski epigrafski spomenik jer je njime posvjedočen povijesni podatak da je 888. g. u Hrvatskoj vladao (vojvoda/knez) Branimir.

Posljednji je stalni postav Srednjovjekovnog odjela Arheološkog muzeja u Zagrebu zatvoren 2002. godine Iako se uz povremene izložbe iz fundusa kao i iz drugih muzejskih ustanova nastojalo svih proteklih godina prezentirati hrvatsku i europsku srednjovjekovnu baštinu, bogat fundus AMZ-a nije bio dostupan zainteresiranoj javnosti. Stoga je dovršetak radova od iznimnog značaja u smislu prezentacije arheološke baštine i upoznavanja javnosti s predmetima i nalazištima.

Završetak stalnog postava Srednjovjekovne zbirke ujedno je i završetak stalnog postava Arheološkog muzeja koji sada s velikim ponosom može u potpunosti otvoriti svoja vrata posjetiteljima.

Detalje o otvorenju stalnog postava Srednjovjekovnog odjela potražite na Facebook događaju.

Komentari na članak

Vezani članci

Gustav Klimt

Na današnji dan

Umro Gustav Klimt

"All art is erotic." - Gustav Klimt

Valkire

Na današnji dan

VIDEO: Premijerno izvedena Wagnerova Valkira

„Die Walküre“, djelo njemačkog skladatelja Richarda Wagnera, jedna je od najpoznatijih melodija klasične glazbe. Dio je opere „Prsten Nibelunga“, inspirirane germanskim i vikinškim sagama, a govori o bogovima, junacima, mitskim bićima i njihovom potragom za čarobnim prstenom.

Novi Zeland

Na današnji dan

Otkriveno zadnje naseljeno kopno na Zemlji

Novi Zeland zbog svojih se nepreglednih prirodnih ljepota smatra jednom od najegzotičnijih i najekstremnijih turističkih destinacija.

Plišani medvjedići

Na današnji dan

Prvi plišani medvjedić pušten u prodaju

Na današnji dan, 15. veljače 1903. godine, izumitelj i vlasnik trgovine igračkama Morris Michtom svijetu je predstavio novi izum – plišanog medvjedića, igračku koju su zasigurno mnogi od vas posjedovali, a vjerujemo da mnogi i dalje posjeduju barem jedan primjerak.

Izvor: Pixabay

Program MM centra

O najutjecajnijim pravcima filmske umjetnosti na „Filmskim (pri)povijestima” u Savskoj 25

U epizodi „3B”, koju gledamo 9. veljače, Godard priča o novom valu, jednom od najvažnijih i najutjecajnijih pravaca u filmskoj povijesti. Potom s Hrvojem Turkovićem i Jankom Heidlom, o novom valu, povijesti i budućnosti filma razgovara Višnja Vukašinović, filmska kritičarka.