LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Foto dani mladih

Jedinstven doživljaj fotografije u Karlovcu kroz edukaciju, natjecanje i zabavu

Održana izložba „Existence. Connecting nature and mankind” nizozemskih fotografa uvertira je u šesto izdanje Foto dana mladih. Događaj u Karlovac donosi čak šest različitih programa.

Održana izložba „Existence. Connecting nature and mankind” nizozemskih fotografa uvertira je u šesto izdanje Foto dana mladih. Događaj u Karlovac donosi čak šest različitih programa.

Na Foto danima mladih, koji se održavaju od 16. do 27. kolovoza, gotovo 60 talentiranih sudionika između 16 i 21 godinu očekuje jedinstven doživljaj fotografije kroz sveobuhvatan program natjecanja, edukacija i niza zabavnih sadržaja. Ovogodišnji festival sudionicima, ali i svim zainteresiranim posjetiteljima, donosi čak šest različitih programa te najbolji koncert sezone – splitske legende TBF.

Izložbom Existence. Connecting nature and mankind nizozemskih fotografa, koja je u subotu otvorena u Centru za mlade u Grabriku, približilo se šesto izdanje Foto dana. U Karlovac dolazi 40 talentiranih fotografa iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije te Srbije koje, zajedno s posjetiteljima, očekuje spektakularno otvorenje na Starom gradu Dubovcu.

Domagoj Pintarić i Nikola Silić, komičari iz zagrebačkog Studija Smijeha, svojim će stand-up točkama otvoriti događaj u ponedjeljak 22. kolovoza. Nakon njihovog nastupa, u jedinstvenom ambijentu Starog grada Dubovca, posjetitelje očekuje svirka karlovačkih glazbenika Marka Plavetića & Mirne Radočaj. Osnovan prije nekoliko godina, ovaj duo izvodi akustične obrade pop, rock, indie, r'n'b i folk pjesama u raznim ambijentalnim prostorima.

Iste večeri otvara se i atraktivna izložba Skrivene tajne Brijuna, nagrađivanog hrvatskog fotografa Marka Vrdoljaka. S više od stotinu izložbi u svijetu, Vrdoljak je uz ostale nagrade i priznanja dobitnik najprestižnije strukovne nagrade u Hrvatskoj Tošo Dabac za veliki doprinos afirmaciji umjetničke fotografije i fotografske umjetnosti u Hrvatskoj. Karlovačkoj publici predstavit će se s presjekom novijih radova s motivima prirode, divljih životinja, povijesnih građevina, arheoloških lokaliteta i pejzaža brijunskog arhipelaga.

Foto: Foto dani mladih

Otvorenje 6. Foto dana mladih svojim će dolaskom uveličati:

  • Damir Jelić, gradonačelnik grada Karlovca
  • Damir Mandić, predsjednik Gradskog vijeća grada Karlovca
  • Davor Trupković, pomoćnik ministra kulture
  • predstavnik Ministarstva turizma

Šesto izdanje festivala donosi čak šest različitih programa za sudionike, ali i sve posjetitelje:

  • FDM Natjecanje

Okosnicu festivala čini program Natjecanje u okviru kojeg će se mladi fotografi natjecati u kategorijama turističke, reklamne i umjetničke fotografije kako bi osvojili titulu najboljeg i vrijednu nagradu  novi Canon EOS 1300D.

  • FDM Laboratorij

Laboratorij podrazumijeva novoosmišljeni edukativni program koji će trajati puna dva tjedna. Sudionicima donosi niz stručnih radionica, predavanja i tribina koje će voditi renomirani stručnjaci s područja fotografije i filmske umjetnosti, poput Barbare Šarić, Marine Paulenke, Lili Zanete i drugih.

I dok su navedeni programi namijenjeni isključivo sudionicima, kao i svake godine dosad, festival gradu domaćinu donosi niz kulturnih sadržaja kojima se obogaćuje ljetna kulturna scena:

  • PickUp Music Festival

Ovogodišnje Dane popratit će i treći po redu PickUp Music Festival koji se održava tijekom dvije večeri. Prve večeri festivala naziva Plugged koja se održava 24. kolovoza u posebnom ambijentu atrija Starog grada Dubovca, održava se koncert splitskog TBF-a. Uz TBF nastupaju i rockeri Media Stres iz Čakovca, retro hard rock bend Bad Mushrooms, Detonator in session te poznati karlovački bend The Chocolate Nipples. Unplugged večer koja se održava u Arboretumu šumarske i drvodjeljske škole 25. kolovoza donosi besplatne nastupe Brune Šlata i prateći bend, dua Mirne Radočaj & Marka Plavetića, karlovačkog metal benda Absortick i Eclipse of Time.

  • Filmski Attachment

Ovogodišnje izdanje festivala usmjereno je i na povezivanje fotografske i filmske umjetnosti pa će se tako održati i filmska večer na kojoj će sudionici i posjetitelji besplatno moći pogledati projekcije dvaju vrhunskih filmova iz europske kinematografije. Riječ je o dugometražnom filmu Kad otvorim oči, nagrađenom nagradom publike na festivalu u Veneciji i Cvijeće, kratkometražnom filmu domaće produkcije nominiranom za studentskog Oscara za najbolji strani igrani film.

  • FDMfun

FDMfun uključuje svečano otvorenje festivala na Starom gradu Dubovcu, a posebno je iznenađenje nastup ponajboljih domaćih komičara iz Studija Smijeha. Ovogodišnje Foto dane mladih zatvorit će poznati DJ Mario Kovač.

  • Izložbeni program

Od 23. do 27. kolovoza posjetitelji će moći uživati u besplatnim izložbama koje će biti postavljene na brojnim lokacijama u gradu Karlovcu. Neke od izložbi u kojima će uživati Karlovčani su Skrivene tajne Brijuna Marka Vrdoljaka, Volim svoju županiju talentiranih fotografa amatera koji su sudjelovali u fotonatječaju Hrvatske zajednice županija i Nekad sudionici FDM, danas studenti ADU.

FOTO: FOTO DANI MLADIH