Praizvedba u Teatru &TD

Intimno su poražene junakinje predstave „Bijeli bubrezi“

Predstava "Bijeli bubrezi"

– Prilično je nemoguće izbjeći teret rodne i klasne determiniranosti, onog suštinskog što oblikuje naš identitet i životne izbore. – naglašava autorica i redateljica Vedrana Klepica.

Praizvedba predstave Bijeli bubrezi autorice i redateljice Vedrane Klepice održat će se u utorak, 11. travnja u Velikoj dvorani Teatra &TD u 20 sati. Reprizna izvedba u programu je dan kasnije u istom terminu.

Protagonistkinje ostvarenja kroz kolaž vremenom i mjestom neodređenih dramskih skica govore o autoritarnosti i okrutnosti prirode, obitelji te društveno-ekonomskih uvjeta kojima su žene kroz povijest kontinuirano i grubo podređene. Hana, Maša, Daša i Anđa, četiri glavna lika ponekad se bore za svoj prostor slobode i preživljavanja, ponekad ne, ali u oba slučaja završavaju isto – svojim intimnim porazom. Iz njihove perspektive, jedini način konkretnog napretka i emancipacije dolazi transgeneracijski.

– Prilično je nemoguće izbjeći teret rodne i klasne determiniranosti, onog suštinskog što oblikuje naš identitet i životne izbore. To je samo po sebi okrutno, u nekom filozofskom smislu, no kada ta determiniranost postane poljem političke manipulacije u društvu koje ne skrbi za potrebe pojednica, stvar postaje opasna. Onda ta determiniranost vodi k povijesti izgubljenih sloboda i ugušenih glasova. I za žene i za muškarce. – naglasila je autorica i redateljica, Vedrana Klepica.

Naše su bake i prabake zapinjale u različitim odnosima skrbeći se za obitelj i zajednicu. Zbog tih zapinjanja često su optuživane da su neuke ili nedovoljno emancipirane. Nisu se izborile za samostalnost i nisu slijedile svoje ekonomske ciljeve. Ipak, prateći ovu dramu, ne možemo ne primijetiti koliko je skrb za druge stavljena u privatnu sferu, i da se ona gotovo podrazumijeva. Skrb je prepuštena altruističnim, požrtvovnim ženama koje kao da u tome pomalo i uživaju. Postala je neka vrsta privatne (i privatizirane) brige za odnose za koju su odgovorne isključivo žene.

– Iako je zamišljeno da se Maša, Daša, Hana i Anđa nalaze na nekakvom pragu (pred)emancipacije koja je u ovom distopijskom okviru za njih beznadno neprohodna, jasno je da ne postoji linearnost u transgresiji, kao što je jasno da ne postoji prag ženske emancipacije. Ali zato postoje zakoni koji će se mijenjati, javni prostor koji će se okupirati. To se neće dogoditi istovremeno, niti će ići jedno za drugim. I to nije naše duboko „nesvjesno” o kojem odlučuje apstraktno tijelo. Religijsko, recimo. Nema Zone. To je naše javno, jasno artikulirano, pametno ispregovarano „svjesno”. – pojasnila je dramaturginja Nataša Antulov.

Komentari na članak

Vezani članci

"Slučajni perverznjak" dolazi u Vinkovce

Redateljski debi Gorana Grgića

"Slučajni perverznjak" dolazi u Vinkovce

"Slučajni perverznjak" iznimno je zabavan tekst. Usprkos tome, ili upravo zahvaljujući tome, govori o ozbiljnim stranama naizgled bezazlene priče o ovisnosti o pornografskim filmovima.

Baby

Demografski problemi

Fenomen „nestalih muškaraca“

Mnoge mlade žene odlučuju se zamrznuti svoja jajašca. Mi vam otkrivamo razloge koji stoje iza takve odluke.

Izložba "Dolina"

Izložba i performans

Utorak u Studentskom centru u znaku odnosa majka – kći

– Ovaj intiman zapis svojevrstan je obračun sa svim frustracijama u odnosu majke i kćeri, u odnosu dviju žena koje se pokušavaju nadograđivati uzajamno bez obzira na sve sličnosti i različitosti. – pojasnila je Vlasta Delimar.

Žena ratnica

Drugačija slika žena kroz povijest

FOTO: Devet žena-ratnica koje su ostavile neizbrisiv trag u povijesti

Smatrane slabijim spolom koji se uvijek mora dokazivati i boriti za svoja prava žene su uvijek bile postrance. No ove su žene pokazale da nipošto nisu slabiji spol. U njihovo vrijeme, kada je trebalo više hrabrosti da se napravi nešto što za žene nije bilo moguće ili uobičajeno, one su to učinile.

Kazalište

Festival u Savskoj 25

Kritike iz pera studenata i uređenje atrija &TD-a na novom Ganzu

U tijeku su prijave za mlade kazališne kritičare na novom Ganz novom festivalu te za besplatnu radionicu „Atrij je vrt je pozornica je atrij“.