LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ususret promociji prvog albuma u Tvornici

Intervju s Mikijem Solusom: „Da imam bolji glas, bio bih balkanski Robbie Williams”

Miki Solus, osebujan kantautor koji svira na klaviru u pratnji basa i cajona, svojim će dadaističkim stihovima, u kojima spominje sve od Arjena Robbena, Darth Vadera, Dostojevskog i Magazina, zadržati staru publiku, privući novu i predstaviti svoj novi album „Muzika za djecu i penzionere”.

Miki Solus, osebujan kantautor koji svira na klaviru u pratnji basa i cajona, svojim će dadaističkim stihovima, u kojima spominje sve od Arjena Robbena, Darth Vadera, Dostojevskog i Magazina, zadržati staru publiku, privući novu i predstaviti svoj novi album „Muzika za djecu i penzionere”.

„Djevojke me vole zato jer sam gangsta, kad me vide ostanu bez teksta, jer i babe kod frizera znaju da ova pjesma je extra, remek djelo hrvatske glazbe, kad sam bio mali slušao sam Gazde, Barune i Leteći odred, alternativa mi neće doći na pogreb”, stihovi su pjesme „Mrtav je Johhny” Mikija Solusa, osebujnog kantautora koji se kroz ove stihove i djelomično opisao.

Gangsta je jer repa, a ljudi ostaju bez teksta kad čuju njegove dadaističke stihove. Iako je hipster, ne libi se toga što sluša domaću zabavnu glazbu, poput mnogih alternativnih izvođača.

Odlučili smo se da će nam upravo Miki Solus biti sugovornik, budući da idući petak predstavlja svoj debitantski album „Muzika za djecu i penzionere” u Tvornici kulture, uz pomoć basiste Frane Viskovića i Andreja Tačigina na cajonu. Popričali smo s njim o bendu, hrvatskoj sceni, koncertima, pjesmama, novom albumu i tako dalje.

Kako bi ukratko predstavio svoje lik i djelo onima koji te ne znaju? Osim što u tekstovima spajaš nespojivo, poput Dostojevskog, Arjena Robbena, Heideggera, Jelene Rozge, Darth Vadera, Balaševića, Tinky Winkyja, Dipsyja, Poa i Lale itd.

Ja sam dečko iz susjedstva koji se druži sa svojim susjedima. Evo, baš sam se vratio s kave sa susjedom Dominikom koji je moja velika muza i inspiracija. Pili smo kavu s mlijekom i razgovarali o izletu na Žumberak koji spremamo u nedjelju.

U intervjuima se znaš predstaviti kao Miroslav, pa malo kao Mateo, Mislav, kako ti dođe. Razlog tomu je to što si po prirodi „šaljivdžija” ili nemaš potrebu otkrivati drugima svoje „ja ili..?

Mijenjam imena kao djevojka haljine, a svaka djevojka koja drži do sebe ima pun ormar haljina.

Hipotetski, da imaš vokalno jači glas i da možeš imati na raspolaganju sve instrumente ovoga svijeta, bi li Miki Solus i dalje bio akustični rep s primjesom jazza i punka ili nešto drugo?

U tom slučaju promocija albuma bila bi u Domu sportova, a ne u Tvornici. Stilski gledano, ne bi bilo repanje, zvučao bih kao balkanski Robbie Williams.

Možeš li izdvojiti koji ti je koncert bio najdraži kao izvođaču? Kako publika iz Slovenije, Srbije i drugih zemalja reagira na specifičan zvuk i originalne tekstove Mikija Solusa?

Koprivnica je neki dan bila pakao, ali u pozitivnom smislu. Prije toga sjećam se Ljubljane, u kojoj je isto neki vrag bio na stageu, pa smo poludjeli zajedno s publikom. U Beogradu je bilo pakleno zadnji put, a na sljedećem koncertu u petom mjesecu očekujem vatreni ples u publici.

Imaš li kakvu ekcesnu anegdotu za podijeliti s nama s kojeg koncerta? Navodno si jednom basistu Viskovića pogodio mikrofonom u glavu...

Istina, bude svega. Što se tiče konkretne situacije, samo sam mu vratio jer je on mene na košarci bezobrazno pogodio loptom u nogu, a igrali smo u istoj ekipi. Zbog moje navodne škrtosti u igri. Ali ne mogu si pomoći kad imam dobar šut.

Interesantno je vidjeti kako Barune, Magazin i Škoru spominješ u pozitivnijem kontekstu nego S.A.R.S., Dubiozu i slične bendove. Zbog čega ti potonji bendovi izazivaju alergiju? Čak si rekao da je Rozga Chopen prema S.A.R.S.-u, Brkovima..

Ja se ne sablažnjavam nad zabavnom glazbom i nije mi odbojna, glupa, ni užasna. To je glazbeni žanr poput rapa, jazza, popa i punka. U tom žanru postoji, kao i u svakom drugom, hijerarhija po pitanju kvalitete, pa mi je besmisleno taj žanr cijeli diskriminirati samo zato jer nisam dio te kulture. To je kao da kažem da je svaka punk pjesma sranje jer mi se osobno ne sviđa taj žanr. Ja sam proučavao pjesme Magazina i njihove melodijske strukture, kao i kompletan rad gospodina Huljića. Tu se puno da naučiti o aranžmanima, hitovima i melodijama. Pratim aktualnu zabavnu scenu, a favorit mi je Ivan Zak.

Koje bi izvođače istaknuo kao svijetle točke hrvatske scene, osim možda Nine Romić, benda Vlaste Popić...? Bi li s nekim od njih snimio duet?

Banana smrti, Rusti, Kapetan Snješka su neki novi bendovi koji obećavaju. Snimio bi duet s Augustama jer su njih dvije miss simpatičnosti. Kad god ih sretnem, uljepšaju mi dan.

Jesu li publici draže starije pjesme s izdanja „Muzika sumnjive kvalitete”,„Bojim se muzičkih kritičara” ili malo novije pjesme? Koje su tebi pjesme najdraže? Sviđa li ti se smjer u kojem Miki Solus ide i kakvi su planovi za budućnost?

Publika koja zna za mene od kada sam izdao „Pun kufer” je publika koja ne zna pjesme s albuma „Muzika sumnjive kvalitete”. Jer, ruku na srce, stilski je to očita razlika, bar meni. Meni je najdraže svirati tog prokletog Johnnyja na kraju koncerta jer sam sam sebi jeben, jer je sudbina odabrala baš mene da napišem takav ep od pjesme. Planovi za budućnost su napuniti Dom sportova na jesen. 

Što nas sve čeka na debitantskom albumu „Muzika za djecu i penzionere. Zašto se uopće tako zove album?

Čeka vas kompilacija hitova koji su zasebno izlazili unazad dvije godine Album se zove tako jer se u prosjeku na svakom drugom koncertu slikam s klincima od pet godina. Također, naše bake podržavaju ovu glazbu i radosno preslušavaju svaku novu pjesmu.

Što publiku očekuje idući tjedan u Tvornici, osim pozitivne vibre, dobre glazbe i još boljih stihova?

Pa bit će pizdarija i iznenađenja u svakom pogledu. Od našeg zadnjeg nastupa u Zagrebu ubacili smo par noviteta. Također, proljepšali smo se - kako duhovno, tako i fizički.

Imam dojam da ti riječi za pjesme cure kao iz slavine. Bi li mogao sklepati kakav minijaturni pjesmuljak za sve studente koji prate naš portal?

Ajmo studenti svi na koncert

slušati najbolji hrvatski bend.

Ajmo studenti, platite upad

karta je 25 kuna - nije skupa.

Ako su vas šaljivi odgovor i neobično privlačna karizma Mikija Solusa privukli, dođite 28. ožujka u Tvornicu poslušati „Bolesne tekstove sa super mjuzom”. To je naziv jednog njegovog EP-a, a i ujedno definicija njegove glazbe. Dođite uživati u genijalnim stihovima zapakiranima u zaigranoj glazbi. 

Na ovom linku možete vidjeti njegov posljednji spot za pjesmu „Suncobran”.

FOTO: FACEBOOK