Nacionalna kampanja

I osječki Filozofski fakultet pridružen kampanji „I ja želim čitati”

čitanje

Budući da u Hrvatskoj do sada nije došlo do sustavnog bavljenja teškoćama čitanja, nacionalnom kampanjom želi se informirati i senzibilizirati hrvatsku javnost te potaknuti na poboljšanje suradnje među relevantnim institucijama i stručnjacima. Njenoj se provedbi pridružio i Filozofski fakultet Osijek.

S ciljem bolje promocije i koordinacije aktivnosti u okviru kampanje I ja želim čitati u istočnom dijelu Hrvatske, a posebice u Osječko-baranjskoj županiji, početkom 2019. godine, brojnim partnerima kao što su Edukacijsko rehabilitacijski fakultet u Zagrebu, Hrvatsko logopedsko društvo, Hrvatska udruga za disleksiju, Poliklinika SUVAG, Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Ured Pravobraniteljice za djecu, Hrvatsku knjižnicu za slijepe itd. pridružio se Filozofski fakultet Osijek. Povodom obilježavanja Noći knjige, krajem travnja ove godine, u Osijeku će se tako prvi put organizirati biciklijada kako bi se iskazala podrška Kampanji, baš kao što se već tradicionalno organizira u gradovima diljem Hrvatske.

Iako je jedan od općih ciljeva nacionalne kampanje, u organizaciji Hrvatskog knjižničarskog društva, Nacionalne i sveučilišne knjižnice i Knjižnice grada Zagreba, poticanje čitanja kod svih građana, ona je ponajprije usmjerena na osobe s disleksijom i teškoćama čitanja, odnosno na sve društvene skupine koje iz bilo kojih razloga ne mogu čitati standardni (crni) tisak i standardne knjižnične usluge.

Disleksija je neurološki poremećaj koji ometa učenje i obradu jezika, a očituje se u problemima s čitanjem, pravopisom, pisanjem, govorom i/ili slušanjem unatoč urednoj inteligenciji i dostatnom trudu, a osobe s teškoćama čitanja sve su one osobe koje teško dekodiraju tekst, čitaju sporo, nerazgovijetno ili ne razumiju pročitano. U tu se skupinu obično ubrajaju slijepe i slabovidne osobe, gluhe i nagluhe osobe, osobe s intelektualnim teškoćama, motoričkim teškoćama, ADHD sindromom, autizmom i kombiniranim smetnjama, socijalno i pedagoški deprivirane osobe te osobe treće životne dobi. Procjenjuje se da 5 do 10% populacije u Hrvatskoj ima disleksiju, a istraživanja su pokazala da nepravovremeno dijagnosticiranje ili izostanak dijagnoze mogu dovesti do problema s učenjem tijekom cijelog školovanja, lošijeg školskog i akademskog uspjeha te posljedično utjecati negativno na sve vidove života pojedinca. 

Budući da u Hrvatskoj do sada nije evidentirana odgovarajuća podrška, organizirano istraživanje i sustavno bavljenje ovom problematikom (npr. u školama još uvijek ne postoje prilagođeni obrazovni programi za djecu i mlade s teškoćama čitanja i disleksijom), Kampanjom se želi informirati i senzibilizirati hrvatsku javnost o problemima osoba s teškoćama čitanja i disleksijom te potaknuti na poboljšanje suradnje među relevantnim institucijama i stručnjacima. Kako bi se pak omogućio lakši pristup većem broju knjiga prilagođenih za ovu skupinu, njome se želi potaknuti uvođenje sustavnog financiranja proizvodnje građe lagane za čitanje i daisy zvučnih knjiga na državnoj razini i povećati mrežu knjižnica koje provode programe za osobe s teškoćama čitanja, disleksijom i programe za osobe koje ne mogu čitati standardni tisak. Jedan od glavnih ciljeva Kampanje, izmjena legislative (Zakona o autorskim pravima i srodnim pravima) kako bi se osobama s teškoćama čitanja i disleksijom omogućio lakši pristup posebno prilagođenim knjigama, približio se svom ostvarenju početkom siječnja 2019. godine stupanjem na snagu Ugovora iz Marakeša Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo, čija je potpisnica i Republika Hrvatska. Cilj je olakšati pristup objavljenim djelima slijepim i slabovidnim osobama te osobama koje imaju druge smetnje pri čitanju otisnutog teksta.

U dosadašnjem razdoblju provođenja Kampanje brojni su dionici u društvu – knjižnice, zdravstvene ustanove, odgojne i obrazovne ustanove, državne, lokalne i civilne organizacije, nakladnici itd. – različitim pristupom pridonijeli ostvarivanju zacrtanih ciljeva, poboljšanju mogućnosti i položaja osoba s teškoćama čitanja i disleksijom u društvu i njihovu uključivanju i socijalizaciji te značajnijem pružanju socijalno-inkluzivnih knjižničnih programa i usluga ovoj ranjivoj skupini.

Komentari na članak

Vezani članci

naslovna

Za čitanje na plaži

Preporuke ljetnog štiva u koje ćete se zaljubiti

Ako vam je ponestalo ideja što čitati, donosimo popis naslova za koje smo sigurni da će vas oduševiti.

Međunarodni dan darivanja knjiga

Na današnji dan

Međunarodni dan darivanja knjiga

Uz svu ljubav koju ćete danas pružiti drugima, neka se u vašim srcima nađe malo ljubavi prema knjigama i čitanju.

Željko Jovanović i zgrada FFZG-a

Javna rasprava između Plenuma Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta

Plenum protiv Vlade

Iako je svjetonazorski lijevi Plenum izvrsno detektirao probleme vladajuće lijeve koalicije, kao i šupljikavost i neodrživost njihovih programa, nisu ponudili nikakav konkretan plan djelovanja ili alternativu programima vladajućih.

Ice bucket challenge

Humanitarna akcija na društvenin mrežama

Ice Bucket Challenge: viralnim videom do 115 milijuna dolara

Sjećate se viralnih videa takozvanog Ice Bucket Challengea? Skupljeno je 115 milijuna dolara. Saznajte kako se raspodijelio novac.

Zagreb Book Festival vol. II.

Zagreb Book Festival vol. II.

Bogat književno-kulturni festivalski program u srcu Zagreba

Ove godine na Zagreb Book Festivalu možete posjetiti više od 40 događanja, promocije domaćih i stranih autora, tribine, filmske projekcije i koncert.