Noć kazališta 2016.

Hrvatska na jednu noć postaje „kraljevstvo za kulturu“

1

U ovogodišnjoj Noći kazališta čeka vas 145 predstava i 50-ak popratnih programa diljem Hrvatske. Kako ne biste ništa propustili, donosimo vam kratak pregled bogatih događanja.

Svi ljubitelji kazališta i dramske umjetnosti vjerojatno svake godine s nestrpljenjem odbrojavaju dane do najkulturnije noći u studenom, noći u kojoj svoja vrata otvaraju brojne kulturne institucije diljem Republike Hrvatske. Ovogodišnja se, osma po redu, Noć kazališta održava 19. studenoga, a na konferenciji za novinare održanoj 15. studenoga Željko Šturlić, ravnatelj NS Dubrava, i Nada Kruljac, voditeljica ureda Noći kazališta, predstavili su bogati program kojim će se većina kulturnih institucija pridružiti obilježavanju tradicionalne manifestacije. U nastavku vam donosimo kratak pregled najzanimljivijih zbivanja diljem Lijepe Naše.

Svi nestrpljivi mogu u Noć kazališta ući već prije podne 19. studenoga jer prvi s programom za najmlađe u 10 sati ujutro kreću Gradsko kazalište lutaka Rijeka i Kazalište Mala scena. Stariji će Riječani moći uživati u operi Werther koju im sprema ansambl HNK-a, a za one znatiželjne, tu je i ove godine program Vaše kazalište vama, u kojemu posjetitelji obilaze sve prostore kazališta, a glumci izvode prigodni program u njima. Riječki Kulturni centar Kalvarija ima najinovativniji program, koji počinje u 20 sati, kada izvode Omnibus spektakl u 3 čina Devet/tri, projekt u kojemu sudjeluje 9 redatelja i 24 glumca. Nakon spektakla slijedi party do jutarnjih sati uz niz popratnih programa.

Istočni će dio Hrvatske imati priliku uživati u jednom od najopsežnijih programa Noći kazališta, zahvaljujući brojnim aktivnostima koje se organiziraju u osječkom HNK-u. Humanitarni koncert CroMSIC i ove će godine donijeti pozitivnu energiju među slušatelje, dok će osmijeh na lica publici vratiti izvođači stand up comedy showa koji su pripremili i vrlo bogat popratni program, uključujući obilazak kazališta, gledanje dokumentarnog filma, izložbu, promociju fotomonografije i degustaciju vina. Noć kazališta u osječkom Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u znaku je 40. obljetnice umjetničkog rada glumice Zvjezdane Bučanin, a ulaz im je na sve programe besplatan.

Gotovo sve kulturne institucije u gradu Zagrebu sudjeluju u Noći kazališta, a prvi im se put pridružilo i Gradsko kazalište Komedija. Zagrepčani će u dvadeset jednoj instituciji moći pogledati 42 predstave, a najopsežniji program imaju Dječje kazalište Dubrava, Centar mladih Ribnjak, Centar za kulturu Trešnjevka te klaster Zmajevo gnijezdo i Mala scena. Osim brojnih aktivnosti koje će se održati u kopnenom dijelu Lijepe Naše, obilježavanju će se ove godine pridružiti i dva otoka: Šolta, gdje će se odigrati dvije predstave i kao popratni program izložba, te prvi put otok Vis, na kojemu će Umjetnička organizacija BESA odigrati predstavu Presuda – Tiha likvidacija.

Ove godine u Noći kazališta bit će održane četiri svečane premijere: u Retkovcima – komedija Čaj za dvije, dok će Teatar Erato u Vinyl baru u Zagrebu imati premijeru predstave Od tišine do glazbe – koncert za anegdotu i klavir. Vinyl bar upravo u Noći kazališta u svojemu prostoru u Bogovićevoj otvara novu kazališnu scenu. Premijeru imaju i u POU Samobor, gdje Amatersko kazalište PAXići izvodi Tko pjeva, zlo ne misli, a u Zagrebu na EUROKAZU bit će izvedena premijera predstave Medeja-semioklazam. Jedna je od velikih želja pokretača Noći kazališta i da kazališta ugošćuju u svojim prostorima druga kazališta, što će se također događati.

Kako ne biste propustili nešto što vas zanima, detaljno se o bogatim događanjima koja su za vas pripremile brojne institucije možete informirati na rasporedu događanja po gradovima. Vjerujemo da će svatko od vas pronaći za sebe nešto među 145 predstava i 50-ak popratnih programa koji će se te noći odvijati te da ćete uživati kao i uvijek u kazalištu.

Komentari na članak

Vezani članci

Predstava "OtpisaNE"

Premijera predstave

“OtpisaNE” od listopada u kazalištu Vidra

Hassan, netipični migrant iz Sirije, bivši beogradski student, na svojem ilegalnom putu prema Njemačkoj i trima ženama koje najviše voli, nakratko zapinje u Zagrebu. Kako se priča razvija, saznat ćemo u izvedbama predstave "OtpisaNE" čija je premijera zakazana za 15. listopada.

Predstava "Oleanna"

Izvedbe na Sceni Ribnjak

Studentski.hr nagrađuje čitatelje besplatnim ulaznicama za "Oleannu"

Ovog nas vikenda na Sceni Ribnjak očekuju izvedbe dva značajna kazališna ostvarenja. Za predstavu "Oleanna" Studentski.hr dijeli dvije ulaznice čitateljima. Saznajte kako!

Književna večer s Borbenom Vladovićem

Projekt Kulture snova

Pozivaju se mladi autori i ljubitelji književnosti na „Piščevu noć”

„Piščeva noć” novi je projekt Kulture snova koji će se održati 16. ožujka u 19 sati. Ulaz je slobodan.

Hrvatsko narodno kazalište

Novi balet od 30. lipnja u HNK-u

Petar Pan iz dječje priče dolazi na kazališne daske

Mnogima omiljena priča iz djetinjstva dobiva svoje baletno izdanje! Bajka o dječaku Petru Panu uprizorena je u balet koji će oduševiti sve generacije.

Gavella

Kazališni festival

Pomno odabranih 11 predstava na ovogodišnjim „Gavellinim večerima”

– Odabrane predstave nastale prema tekstovima ovovremenih dramskih i proznih pisaca te filmskih autora odišu kreativnom svježinom, a ponekad i provokativnošću kao posljedicom zagledanosti u naše sada i ovdje te potiču redatelje na maštovit dijalog s predloškom, ali i posvećeno slušanje onoga što nam današnji pisac želi reći, ispričati, pokazati. – stoji u obrazloženju odabira.