Kazališne izvedbe

„Herbarij” premijerno odražava pokrete što se odvijaju između dvije katastrofe

Predstava "Herbarij"

Iz znatiželje za ekologju kao znanost planetarnog održavanja kućanstva nastaje predstava „Herbarij”, u koprodukciji UO Mašine i BADcoa.-a, koja će se premijerno prikazati u Zagrebu, a zatim i u Rijeci.

Ovog petka, 29. lipnja 2018, u 18 sati u Zagrebu nas očekuje premijera Herbarija. Održat će se u prostoru kupališta Diana (Ilica 8), a izvedba u Rijeci zakazana je za 12. srpnja 2018. u 20 sati u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti. 

Materijal je informiran radom autora poput Andréa Lepeckija, Roba Nixona, Donne Haraway, Anne Tsing, T. J. Demosa, Paola Virilija i Wernera Herzoga. A u nastanku predstave sudjelovali su:

  • koreografija i izvedba: Antonia Dorbić, Marta Krešić, Lana Šprajcer
  • dramaturginja: Nina Gojić
  • kostimografkinja: Katarina Perić
  • autor glazbe: Adam Lončar
  • dizajn vizualnih materijala: Antonia Dorbić i Roko Jurjević
  • produkcija: Romana Brajša (izvršna produkcija) i Ana Letunić (ispred UO Mašina)

Ovaj je Herbarij neka druga vrsta zbirke koja umjesto biljki pod pritiskom održava pokrete i forme što se odvijaju u vremenu između dvije katastrofe, između dvije elementarne ili koje druge nepogode. Proizašao je iz znatiželje za ekologiju kao znanost planetarnog održavanja kućanstva te za ideju viška u plesu kao otpada, pri čemu taj višak želi shvatiti kao izvor informacija i arhive procesa koji se recikliraju kroz ples. Herbarij upošljava pogled koji gleda oko sebe umjesto progresivistički prema naprijed; stavlja pažnju na ono što je već tu, ostaje sa štetom u kojoj se već nalazimo. Takav pogled radi rez u odnosu na ideju ekspanzije i progresa i radije se interesira za horizontalne procese rada, pita se o načinima na koje se izjednačavaju s drugim elementima okoliša umjesto onih koji ljudsko tijelo stavljaju u hijerarhijski nadređenu poziciju.

Projekt Herbarij nastao je u koprodukciji UO Mašine i BADcoa.-a, provodi se u Zagrebu i Rijeci u sklopu aktivnosti projekta Grad, rad, prve faze trogodišnjeg koreografskog istraživačko-produkcijskog procesa Rad panike u okviru programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba. Rad BADco.-a podržava Zaklada Kultura nova.

Komentari na članak

Vezani članci

Isto

Dan kazališnog odgoja

Zadarske studente očekuje bogat program o kazališnoj umjetnosti

U četvrtak, 11. travnja, na Sveučilištu u Zadru održat će se studentski projekt naziva Dan kazališnog odgoja. Manifestacija će uključiti zanimljive radionice, predavanje i okrugli stol pod vodstvom kazališnih stručnjaka.

Ufuraj se i pukni u KSET-u

Play@KSET

KSET domaćin komedije „Ufuraj se i pukni“ u izvedbi Kerekesh Teatra

Nakon što im na pamet padne pitanje „Što studirati i zašto?“, braća se odlučuju za studij glume, a u njihovoj nemogućoj misiji pomaže im Črček, njihov nadglednik i susjed koji ujedno voli malo više popiti.

Gavella

Kazališni festival

„Medeja" proglašena najboljom predstavom na Gavellinim večerima

Na cijenjenom kazališnom festivalu nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je Nataša Matjašec Rošker, a za mušku Siniša Popović. Dora Ruždjak Podolski zaslužila je nagradu za najbolju režiju, dok je „Medeja" ukrašena titulom najbolje predstave.

Predstava "Od tišine do glazbe"

Kazališni festival

„Od tišine do glazbe” zagrijava Ljeto u Ludensu

U sklopu kazališnog festivala Ljeto u Ludensu, inačica slovenske predstave „Od tišine do glazbe” prikazat će se ove subote, 8. srpnja.

Predstava "Otok"

Premijera u Trešnji

„Otok” propituje trenutak kad ljubav prestaje biti dovoljna – za starije od 18

„Otok” je komorni dramski tekst s dva lika čiji se izmaštani mediteranski prostor, u maniri magičnog realizma, polagano raspada. Predstavu je prema tekstu Ivane Vuković režirala Helena Petković, dramatizirala Nina Gojić, a igraju Karla Brbić i Silvio Mumelaš.