Tamburaška glazba

HDU dodijelio posebno priznanje legendarnom bećaru

Šimunovo 2019.

– U karijeri dužoj od pola stoljeća Šima Jovanovac dao je značajan doprinos domaćoj diskografiji. Vlasnik je prvog tamburaškog albuma u neovisnoj Hrvatskoj, a njegove pjesme odjekuju širom svijeta, svugdje gdje su naši ljudi. – izjavila je Maja Vidmar Klarić.

Događanje održano ovog ponedjeljka u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog okupilo je stotine štovatelja Šime Jovanovca i slavonske glazbe. Šimunovo, 28. listopada, tradicionalni je dan kada se legendarni bećar vraća u prijestolnicu hrvatske glazbe, a ove je godine pripremio poseban spektakl za pamćenje.

Dašak Slavonije zajedno s njim u Zagreb donijeli su i njegovi brojni gosti. Nastupili su: Ivica Pepelko, Stjepan Jeršek Štef, Darko Ergotić, Trio Gušt, Marina Tomašević, Vlatka Kopić Tena, Mersa Miljković, Slavonske lole i brojni drugi. Događaj su upotpunili i Folklorni ansambl Broda, Starotopoljani, Gundinčani te vokalna skupina Art Voice, a da smijeha i zabave ne bi nedostajalo, pobrinuli su se Davor Dretar Drele i Damir Ćubi Mihanović.

Hrvatska diskografska udruga Šimi Jovanovcu ovom je prilikom namijenila posebno priznanje. Izvođač čije se pjesme već desetljećima pjevaju u Hrvatskoj upisao se odavno u povijest domaće diskografije. Od početaka karijere do danas svojoj je publici predstavio tamburaške klasike koji su ostali zabilježeni u hrvatskoj povijesti i kulturi. 

Ovom prilikom Maja Vidmar Klarić u ime HDU-a dodijelila mu je priznanje za doprinos hrvatskoj diskografiji i promicanje tamburaške glazbe.

– U karijeri dužoj od pola stoljeća Šima Jovanovac dao je značajan doprinos domaćoj diskografiji. Vlasnik je prvog tamburaškog albuma u neovisnoj Hrvatskoj, a njegove pjesme odjekuju širom svijeta, svugdje gdje su naši ljudi, i zato bez iznimke možemo reći da je Šima vjerni promicatelj tamburaške glazbe. Šima, hvala na svemu što ste učinili za domaću glazbu i glazbom za naše ljude. Čestitamo! – izjavila je Maja Vidmar Klarić prilikom dodjele.

Ovaj je glazbenik desetljećima stvarao pjesme o rodnom kraju koje su ušle duboko u srca njegovih slušatelja, kao što su Slavonac sam, time se ponosim, Šta kog' briga kako živim, Treba mi ruka tvoja i brojne druge. Stoga, publika je svojeg pradidu Šimu nagradila višestrukim pljeskom te pjesmom i plesom, a emocija nije nedostajalo, čak ni u trenutku dodjele posebnog priznanja.

– Sretan sam i neizmjerno zahvalan na priznanju koje mi je dodijelila Hrvatska diskografska udruga. Priznanje mi daje zadovoljštinu za utrošeni trud i rad proteklih godina i snagu za vrijeme koje dolazi. –  izjavio je Šima Jovanovac.

Priznanje Hrvatske diskografske udruge nastavlja niz nagrada i odlikovanja koja je ovaj Slavonac zaslužio u 55 godina karijere. Iza njega su brojni nastupi na tamburaškim festivalima diljem svijeta, kao i turneje koje pohode tisuće poklonika šokačke glazbe. Za svoj je rad odlikovan i Ordenom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za izuzetne doprinose u kulturi, a sve navedeno pravi je dokaz da mu pripada titula izuzetnog zagovaratelja tamburaške glazbe koji će biti zapamćen još dugo u povijesti domaće glazbe.

Komentari na članak

Vezani članci

Guetta EXIT

Drugu večer EXIT gorio

Guetta zapalio, Clinton rasplesao, Kensington oduševio i Kultur Shock rasturio

Druga večer EXIT festivala gorila je pod rukovođenjem Guette, Clintona, Kensingtona, Kultur Shocka te mnogih drugih.

Koncert

Brucošijada u Clubu „Roko”

Studenti Pravnog fakulteta partijaju uz tamburaše

Brucošijada zagrebačkog Pravnog fakulteta zakazana je za 13. listopada, a prvi će se put održati u Clubu „Roko”. Nastupit će Tamburaški sastav „Salaš”, a brucoše i starije studente u pauzama će zabavljati DJ.

Lady Gaga

Na današnji dan

Na 31. rođendan Lady Gage prisjećamo se njenih studentskih dana, borbe s drogom i začetaka karijere

Jedna od najvećih svjetskih pop-zvijezda Lady Gaga na današnji dan slavi svoj 31. rođendan. Tim se povodom prisjećamo nekih sad već zaboravljenih dana.

Note

Glazba

Započela koncertna sezona na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji

Ovog je ponedjeljka održan prvi ovosezonski koncert na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Novi nas očekuje već 17. listopada kada će pijanist prof. Hari Gusek otvoriti ciklus „Vivant professores."

cohen

"Žurke bez harmonike"

VIDEO: Glazbena godina u znaku Bowieja i Cohena

Teško je odrediti najbolje glazbene albume 2016. godine, a kamoli ih rangirati, stoga smo vam „nabacali" u nastavku glazbene velikane koji su obilježili 2016., a i one glazbenike koji su manje poznati.