Umjetnost i aktivizam

FOTO: Umjetnica oživljava izgubljeno kulturno blago pomoću tehnologije 3D printanja

Umjetnica koristi tehnologiju 3D printanja kako bi očuvala sjećanje na izgubljeno kulturno blago
Pogledaj fotogaleriju
Umjetnica oživljava izgubljeno kulturno blago pomoću tehnologije 3D printanja
Umjetnica oživljava izgubljeno kulturno blago pomoću tehnologije 3D printanja
Umjetnica oživljava izgubljeno kulturno blago pomoću tehnologije 3D printanja
Umjetnica oživljava izgubljeno kulturno blago pomoću tehnologije 3D printanja
Umjetnica oživljava izgubljeno kulturno blago pomoću tehnologije 3D printanja

+6

Pogledajte kako jedna umjetnica pokušava sačuvati brojne izgubljene artefakte od zaborava koristeći tehnologiju 3D printanja.

Ratovi u Siriji, Iraku i Afganistanu ostavili su dubok trag, ne samo na stanovništvo tih zemalja, već i na njihovo neprocjenjivo kulturno blago. Borci terorističke organizacije ISIS već su uništili mnogobrojne hramove, zgrade od povijesnog značaja, kipove i druga umjetnička djela, poput hrama Baalshamin u gradu Palmyri. Postoji velika opasnost da mnoga važna povijesna nalazišta pogodi jednaka sudbina.

Iranska umjetnica koja trenutno živi i radi u San Franciscu, Morehshin Allahyari, odlučila je iskoristiti modernu tehnologiju 3D printanja kako bi uništena kulturna blaga sačuvala od povijesnog zaborava. Koristeći 3D printer i prozirne materijale, ona u sklopu projekta pod nazivom Material Speculation: ISIS izrađuje vjerne replike uništenih artefakata. U svakom modelu nalazi se i USB stick ili memorijska kartica na kojima su pohranjeni svi dostupni podaci o artefaktu, uključujući slike, karte, PDF datoteke i video snimke iz posljednjih tjedana prije njihova uništenja.

Digitalni podaci mogu biti izvađeni iz 3D modela ili preuzeti s interneta. Modeli tako postaju svojevrsne vremenske kapsule, čuvani za neke buduće generacije. Kako sama umjetnica kaže na svojoj stranici, ovaj projekt stvara praktični i politički način arhivacije artefakata te predlaže tehnologiju 3D printanja kao način dokumentiranja i otpora. Njegova namjera je iskoristit 3D printanje u procesu reparacije povijesti i memorije. 

No, Allahyari nije jedina umjetnica koja nastoji sačuvati sjećanje na izgubljeno kulturno blago. Slična inicijativa pokrenuta je i u sklopu projekta Project Mosul u kojem se skupljaju fotografije predmeta uništenih tijekom ISIS-ova pljačkanja grada i muzeja, kako bi se napravio virtualni muzej pomoću sakupljenih materijala . Svatko tko ima bilo kakve fotografije s prijašnjih posjeta muzeju može ih učitati na mrežnu stranicu projekta.

Komentari na članak

Vezani članci

Osmijeh

Na današnji dan

FOTO: Nasmijati se treba svaki dan, a filmska fotogalerija će vam pomoći u tome

Ozbiljne situacije često izazivaju spontane trenutke smijeha poput trenutka kada je prijatelju iskliznula torta iz ruku, pa je i sam zaronio u nju. Dokazano je da smijeh zapravo jest lijek – rješavate se stresa i glavobolje koju vam zadaje, a i opuštate se. Donosimo vam deset komedija koje vas neće ostaviti ravnodušnima.

Foto dani mladih

Foto dani mladih

Fotografi, pripremite se za profesionalnu karijeru na velikom regionalnom događaju

Prijave za sudjelovanje na šestom izdanju Foto dana mladih traju. Ispunite prijavnicu i pošaljite fotografije do 20. lipnja.

Pisanje projekta

Zaklada Kultura nova

Radionica pisanja projekata i izrade proračuna

Polaznici radionice steći će znanja i vještine vezane uz osnove pisanja projekta te izrade proračuna, što će uključivati različite teorijsko-praktične individualne i grupne metode – od izlaganja, preko simulacija, pa čak i igre.

Ministarstvo kulture

Natječaj za 2020. godinu

Ministarstvo kulture osiguralo dva milijuna kuna za kulturni amaterizam; evo što će sve financirati

Ministarstvo kulture objavilo je natječaj za samostalne umjetnike, umjetničke organizacije, ustanove u kulturi, pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnosti u kulturi na području Republike Hrvatske. Videoigre, streamovi, književnost, kulturna baština, projekti koji funkcioniraju kao kritičko promišljanje načina komunikacije s umjetničkim djelima – sve dolazi u obzir za financiranje.

MM centar

Kulturni program

Problemi s kulturom u SC-u: Klubvizija tvrdi da se prisilno morala iseliti, Bošnjak kaže da je nitko nije ukinuo

Početkom 2019. godine Studentski Centar u Zagrebu je nenajavljeno i bez obrazloženja prekinuo suradnju s Klubvizijom SC-a, te smo u iznimno kratkom roku bili prisiljeni iseliti iz prostora MM centra. – poručuju iz Klubvizije.