Umjetnost i aktivizam

FOTO: Umjetnica oživljava izgubljeno kulturno blago pomoću tehnologije 3D printanja

Umjetnica koristi tehnologiju 3D printanja kako bi očuvala sjećanje na izgubljeno kulturno blago
Pogledaj fotogaleriju
Umjetnica oživljava izgubljeno kulturno blago pomoću tehnologije 3D printanja
Umjetnica oživljava izgubljeno kulturno blago pomoću tehnologije 3D printanja
Umjetnica oživljava izgubljeno kulturno blago pomoću tehnologije 3D printanja
Umjetnica oživljava izgubljeno kulturno blago pomoću tehnologije 3D printanja
Umjetnica oživljava izgubljeno kulturno blago pomoću tehnologije 3D printanja

+6

Pogledajte kako jedna umjetnica pokušava sačuvati brojne izgubljene artefakte od zaborava koristeći tehnologiju 3D printanja.

Ratovi u Siriji, Iraku i Afganistanu ostavili su dubok trag, ne samo na stanovništvo tih zemalja, već i na njihovo neprocjenjivo kulturno blago. Borci terorističke organizacije ISIS već su uništili mnogobrojne hramove, zgrade od povijesnog značaja, kipove i druga umjetnička djela, poput hrama Baalshamin u gradu Palmyri. Postoji velika opasnost da mnoga važna povijesna nalazišta pogodi jednaka sudbina.

Iranska umjetnica koja trenutno živi i radi u San Franciscu, Morehshin Allahyari, odlučila je iskoristiti modernu tehnologiju 3D printanja kako bi uništena kulturna blaga sačuvala od povijesnog zaborava. Koristeći 3D printer i prozirne materijale, ona u sklopu projekta pod nazivom Material Speculation: ISIS izrađuje vjerne replike uništenih artefakata. U svakom modelu nalazi se i USB stick ili memorijska kartica na kojima su pohranjeni svi dostupni podaci o artefaktu, uključujući slike, karte, PDF datoteke i video snimke iz posljednjih tjedana prije njihova uništenja.

Digitalni podaci mogu biti izvađeni iz 3D modela ili preuzeti s interneta. Modeli tako postaju svojevrsne vremenske kapsule, čuvani za neke buduće generacije. Kako sama umjetnica kaže na svojoj stranici, ovaj projekt stvara praktični i politički način arhivacije artefakata te predlaže tehnologiju 3D printanja kao način dokumentiranja i otpora. Njegova namjera je iskoristit 3D printanje u procesu reparacije povijesti i memorije. 

No, Allahyari nije jedina umjetnica koja nastoji sačuvati sjećanje na izgubljeno kulturno blago. Slična inicijativa pokrenuta je i u sklopu projekta Project Mosul u kojem se skupljaju fotografije predmeta uništenih tijekom ISIS-ova pljačkanja grada i muzeja, kako bi se napravio virtualni muzej pomoću sakupljenih materijala . Svatko tko ima bilo kakve fotografije s prijašnjih posjeta muzeju može ih učitati na mrežnu stranicu projekta.

Komentari na članak

Vezani članci

Bang

Popularizacija stripova

Jesu li stripovi rezervirani za mušku publiku?

To je pitanje na koje bi svatko odgovorio s „Ne“, ali činjenica jest da su stripovi, kao i mnogi drugi hobiji društveno određeni samo za jedan rod. Trenutno najslikovitiji primjer za našu publiku jest serija „Teorija velikog praska“ u kojem pet šmokljana fantastičnih u područjima fizike i kemije jednako (i možda preuživljeno) uživaju u čarima stripova i igrica. 

Festival "Mladi glumci gradu Rijeci – mi smo tu"

Umjetnička scena

Studenti pokreću festival „Mladi glumci gradu Rijeci – mi smo tu"

– Uzimajući u obzir riječku titulu Europske prijestolnice kulture za 2020. godinu, manifestacijom želimo doprinijeti i obogatiti kulturni izričaj grada Rijeke. – navode organizatori festivala.

Motovun Film Festival

Motovun Film Festival

Devetnaest filmova donosi priče iz raznih dijelova svijeta u Motovun

Počinje Motovun Film Festival koji ove godine u glavnom programu predstavlja 19 filmova, u posebnom programu Istrand prikazuje presjek svih važnijih islandskih filmova te se sastoji od bogatog umjetničkog i glazbenog dijela.

public-service-announcements-social-issue-ads-6-683x1024

Reklamne kampanje koje oduzimaju dah

FOTO: Snažne i dojmljive reklamne kampanje s ciljem podizanja socijalne svijesti

Podizanje socijalne svijesti kroz 25 fotografija snažnih reklamnih kampanja.

Božićni susret mladih grada Splita – „Poklon: kupiti ili biti?!“

Hrvatsko Nadzemlje Split

FOTO i VIDEO: Održan božićni susret mladih grada Splita – „Poklon: kupiti ili biti?!“

Više od 600 mladih uživalo je u kvalitetnim predavanjima, duhovitim skečevima i filmovima, dok je glazbeni sastav mladih „Gospa od Zdravlja“ svojom pjesmom pratio susret.