LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Program „Kratke slike”

Filmovi o psihoaktivnim tvarima, magijskim obredima i sekularnoj duhovnosti u MM centru

U sklopu programa „Kratke slike” posjetitelji MM centra pogledat će čak tri filma – „Trypps #7”, „Matkorman” i „Lažni raj”, i to besplatno.

U sklopu programa „Kratke slike” posjetitelji MM centra pogledat će čak tri filma – „Trypps #7”, „Matkorman” i „Lažni raj”, i to besplatno.

U želji za proširenjem stvarnosti filmaši posežu za psihoaktivnim tvarima, prepuštaju se magijskim obredima, tragaju za sekularnom duhovnošću. Kako usložnjavati zbilju, kako rastezati granice percepcije mentalnim i filmskim sredstvima, posjetitelji će saznati 18. siječnja u 19:30 na Kratkim slikama u MM centru kada gledaju tri filma, tri rekonstrukcije s biografskim i autobiografskim efektima.  
 
Američki medijski umjetnik, filmaš i kustos prominentne međunarodne karijere, Ben Russell, u filmu Trypps #7 (Badlands) na svoj specifičan način istražuje mogućnosti filma kao prostora za transcendentalno kroz poimanje romantičarske uzvišenosti, fenomenološkog iskustva i sekularne duhovnosti.

Francuski autori mlađe generacije, Fabien Rennet i Julien Louvet, u Matkormanu donose dokumentarnu rekonstrukciju zapanjujuće priče o istoimenom francuskom magu koji je sa svojim sljedbenicima uspio transmutirati materiju kipa majke božice koji je progovorio i predviđao budućnost te o misterioznom slučaju navodnog nestanka alkemičareve djece, višegodišnjoj potrazi i sudskoj optužbi za nestanak vlastite djece.

Lažni raj, prvi dio trilogije Nužničko gnojivo (Night soil) vrhovne svećenice anti-selfie pokreta Melanie Bonajo (NL) govori o suvremenim trendovima otpora kapitalizmu sistemskim ilegalnim praksama. Bavi se učinkom ayahuasce, amazonske biljke s psihodeličnim svojstvima, tijekom niza svjedočanstava protagonista koje autorica kombinira s osobnim iskustvom korištenja tog halucinogena kao lijeka u eklektičnom i pomalo suludom vizualnom imaginariju.

Kratke slike projekt je posvećen inovativnim filmskim strujanjima prateći tokove suvremene produkcije, ali i klasičnih ostvarenja koja su ostavila neizbrisiv trag na različite svjetske kinematografije.

Program 18. siječnja dio je programske cjeline Iz Kratke baze 25 FPS-a fokusirane na suvremeni kratkometražni film. Ulaz je besplatan, a sve se dodatne informacije nalaze na službenoj stranici MM centra.

FOTO: KULTURA PROMJENE