Program „Kratke slike”

Filmovi o psihoaktivnim tvarima, magijskim obredima i sekularnoj duhovnosti u MM centru

Film "Fake Paradise"

U sklopu programa „Kratke slike” posjetitelji MM centra pogledat će čak tri filma – „Trypps #7”, „Matkorman” i „Lažni raj”, i to besplatno.

U želji za proširenjem stvarnosti filmaši posežu za psihoaktivnim tvarima, prepuštaju se magijskim obredima, tragaju za sekularnom duhovnošću. Kako usložnjavati zbilju, kako rastezati granice percepcije mentalnim i filmskim sredstvima, posjetitelji će saznati 18. siječnja u 19:30 na Kratkim slikama u MM centru kada gledaju tri filma, tri rekonstrukcije s biografskim i autobiografskim efektima.  
 
Američki medijski umjetnik, filmaš i kustos prominentne međunarodne karijere, Ben Russell, u filmu Trypps #7 (Badlands) na svoj specifičan način istražuje mogućnosti filma kao prostora za transcendentalno kroz poimanje romantičarske uzvišenosti, fenomenološkog iskustva i sekularne duhovnosti.

Francuski autori mlađe generacije, Fabien Rennet i Julien Louvet, u Matkormanu donose dokumentarnu rekonstrukciju zapanjujuće priče o istoimenom francuskom magu koji je sa svojim sljedbenicima uspio transmutirati materiju kipa majke božice koji je progovorio i predviđao budućnost te o misterioznom slučaju navodnog nestanka alkemičareve djece, višegodišnjoj potrazi i sudskoj optužbi za nestanak vlastite djece.

Lažni raj, prvi dio trilogije Nužničko gnojivo (Night soil) vrhovne svećenice anti-selfie pokreta Melanie Bonajo (NL) govori o suvremenim trendovima otpora kapitalizmu sistemskim ilegalnim praksama. Bavi se učinkom ayahuasce, amazonske biljke s psihodeličnim svojstvima, tijekom niza svjedočanstava protagonista koje autorica kombinira s osobnim iskustvom korištenja tog halucinogena kao lijeka u eklektičnom i pomalo suludom vizualnom imaginariju.

Kratke slike projekt je posvećen inovativnim filmskim strujanjima prateći tokove suvremene produkcije, ali i klasičnih ostvarenja koja su ostavila neizbrisiv trag na različite svjetske kinematografije.

Program 18. siječnja dio je programske cjeline Iz Kratke baze 25 FPS-a fokusirane na suvremeni kratkometražni film. Ulaz je besplatan, a sve se dodatne informacije nalaze na službenoj stranici MM centra.

Komentari na članak

Vezani članci

Kit ubojica

Šest dokumentaraca koji su svijet učinili boljim mjestom

Dokumentarni filmovi koji su promijenili svijet

U ovom članku donosimo šest dokumentarnih filmova koji su svojim šokantnim sadržajem potaknuli javnost na djelovanje kako bi naš planet učinili ljepšim i sigurnijim za život.

Predavanje "Kako do posla nakon faksa, a da nemaš vezu?"

Predavanje za mlade Splićane

Klub mladih Split otkriva kako do posla nakon faksa ako nemate vezu

Za novu sezonu, Klub mladih Split priprema mnoštvo zanimljivosti. Rujanski program otvaraju temom koja zanima većinu mladih – „Kako do posla nakon faksa, a da nemaš vezu?“.

Izvor: Pixabay

Za maturante i studente

Prijavi se na CeKaPe-ovu besplatnu radionicu kratke priče

Maturant si ili student i voliš zapisane misli na papiru? Donosimo ti informacije gdje možeš usavršiti svoje umijeće pisanja.

Proglašeni pobjednici Filmske revije i Four Rivera

Manifestacije u Karlovcu

Proglašeni pobjedici Filmske revije i Four Rivera

Završene su dvije velike filmske manifestacije u Karlovcu. Donosimo popis pobjednika.

Leslie Nielsen

Na današnji dan

VIDEO: Rođen legendarni komičar čiji nas filmovi i danas mogu nasmijati do suza

– Ništa ne raditi je jako teško. Nikada ne znaš kada si završio – jedna je od poznatijih izjava komičara Leslieja Nielsena koji je rođen na današnji dan prije točno 90 godina.