HNK Zagreb

Festival svjetskog kazališta nastavlja se gostovanjem iz Japana

HNK noću

Toshiki Okada jedan je od ključnih kazališnih autora suvremenog japanskog teatra, autor je niza uspješnih dramskih tekstova čije su režije i produkcije izazvale pažnju kazališnih krugova diljem svijeta.

Nakon svečanog otvorenja 14. festivala svjetskog kazališta, na kojem je pred prepunom dvoranom briljirao ansambl berlinskog kazališta Schaubühne s predstavom Brak Marije Braun Thomasa Ostermeiera, program festivala nastavlja se u utorak 20. 9. izvedbom japanske kazališne trupe chelfitsch u predstavi Vremensko putovanje kroz sobu autora Toshikija Okade.

Toshiki Okada jedan je od ključnih kazališnih autora suvremenog japanskog teatra, autor je niza uspješnih dramskih tekstova čije su režije i produkcije izazvale pažnju kazališnih krugova diljem svijeta. Specifičnost njegovih djela proizlazi iz jedinstvene koreografije te istraživanja glazbenih formi popraćenih medijskom tehnologijom koju u ovoj predstavi kreira u suradnji s vizualnim umjetnikom Tsuyoshiom Hisakadom.

Motiv za predstavu Vremensko putovanje kroz sobu autor pronalazi u propitkivanju posljedica prirodnih katastrofa na društvene okolnosti i proizvoljne osjećaje pojedinaca prije njihova socijalnog otuđenja. Kreirajući na sceni tonsku kutiju temeljenu na snimljenom zvuku živog prostora, umjetnici vode posjetitelje kroz odnose između nevidljivog zvuka, tijela, jezika i prostora, portretirajući zavist živih prema mrtvima.

Kroz svoja djela T. Okada sustavno postavlja pitanja o složenosti ultramodernog post-Fukushima japanskog društva. Istodobno, njegova je umjetnost univerzalna i bezvremenska. U predstavi nastupaju Izumi Aoyagi, Mari Ando i Yo Yoshida. Na rasporedu je 20. rujna u 17 i u 21 sat u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu

Komentari na članak

Vezani članci

Filozofski teatar - Sennett i Sassen

Hrvatsko narodno kazalište poziva

Najvažniji sociološki par današnjice u novom izdanju Filozofskog teatra

Richard Sennett i Saskiji Sassen, dvoje najpoznatijih sociologa današnjice – koji su ujedno 30 godina u braku – u novom izdanju Filozofskog teatra.

Kazaliste

Kazališne izvedbe

„Nora”, ispit glume, na pozornici Teatra &TD

Intimnu dramu, rečenice i stanja prigušeno će iznositi studenti prve i druge godine diplomskog studija glume s Akademije dramske umjetnosti.

International development youth forum

Budući lideri međunarodnog razvoja na forumu u Japanu

Međunarodni razvojni forum mladih 2015.

Međunarodni razvojni forum mladih 2015. održat će se u Tokiju od 1. do 8. ožujka 2015. godine pod sloganom „Dizajnirajmo našu budućnost“.

Studenti

Obrazovanje za izgradnju bolje budućnosti za sve

Napiši esej i otputuj u Tokio

Samo jednim esejom upoznajte japansku prijestolnicu i osvojite novčanu nagradu

Asim Ugljen Dnevnik Facebook idiota

Pretpremijera predstave

„Dnevnik fejsbuk idiota" je svojevrsni „Preobražaj" za novi milenij

Priča je to o čovjeku koji dugi niz godina odbija koristiti društvene mreže jer naprosto ne vjeruje u njihovu potrebu niti korist sve dok jednog dana napokon ne popusti nagovaranju brata i okoline te se upusti u otkrivanje Facebooka i ostalih društvenih mreža.