Premijera u HNK Ivana pl. Zajca

Falstaff u operi i dalje ima muški poriv ostati zauvijek mladim – zbog žena

Opera "Falstaff"

Intenzivnu kolektivnu igru, punu komičnog naboja i duhovitih zapleta, prikazat će riječki HNK te time zatvoriti jedinstveni operni projekt „Verdi-Shakespeare-Surian”.

Nakon iznimnog uspjeha opera Macbeth i Otello, trilogiju Verdi-Shakespeare-Surian, jedinstveni operni projekt u Hrvatskoj, zatvara komični Falstaff. Posljednja i jedina Verdijeva komična opera kojom je veliki Maestro odaslao vedri pozdrav svijetu pri kraju svog životnog puta premijerno će se izvesti u ponedjeljak, 7. svibnja 2018, u 19 sati u riječkom HNK Ivana pl. Zajca, a potom 10. i 12. svibnja. Opernom predstavom u režiji i dramaturgiji Marina Blaževića dirigirat će maestro Ville Matvejeff.

Intenzivnu kolektivnu igru punu komičnog naboja i duhovitih zapleta cijelog opernog ansambla predvodi nacionalni prvak Giorgio Surian u naslovnoj ulozi. Slavnog Shakespeareova lika, osebujnog osiromašenog plemića i ostarjelog zavodnika Sir Johna Falstaffa, s velikim je uspjehom igrao više puta tijekom svoje bogate i blistave međunarodne karijere.

– Falstaff  je svjestan kako više nije mlad, ali i dalje ima muški poriv ostati zauvijek mladim zbog žena. Poduzima sve ne bi li se na brzinu domogao novca, a nije mu zapravo ni do ljubavi. Upravo zato je zabavan i smiješan. Iako svjestan, čim popije čašu vina, izgubi se u fantaziji da je lijep, još uvijek poželjan, da je frajer. – kaže Surian.

Četverolist veselih žena windsorskih čine sjajne pjevačice i sjajne komičarke Anamarija Knego (u alternaciji s Ingrid Haller) kao Alice Ford, Vanja Zelčić kao Nanetta, Ivana Srbljan kao Mrs Quickly te Biljana Kovač kao Meg Page. Iako naslovljene imenima muških likova, sve tri opere riječke Trilogije, podsjetimo, posveta su ženskom rodu. 

– Četiri žene windsorske nemoguće je svesti na simboličke figure ili dramaturške funkcije jer su uspostavljene kao kompleksne osobe koje svojim karakterima oblikuju i usmjeravaju dramske situacije. Njihovi su principi ironija i invencija, otpor i solidarnost. One su žene koje upravljaju svojim pravima. Usprkos svima koji im to pravo osporavaju. – navodi Marin Blažević.

U ostalim ulogama, uz orkestar i zbor riječke Opere, nastupit će Robert Kolar, Aljaž Farasin, Sergej Kiselev, Marko Fortunato i Dario Bercich. Dramaturgu-redatelju Marinu Blaževiću, koreografkinji Selmi Banich, kostimografkinji Sandri Dekanić te oblikovatelju svjetla Daliboru Fugošiću, stalnim članovima autorske ekipe svih opera Trilogije, ovaj se put pridružuje scenograf Dalibor Laginja.

Falstaff je nastao prema motivima Shakespeareove komedije Vesele žene windsorske i scenama dvodijelne povijesne drame Henrik IV, a zajednički rad Verdija i libretista Arriga Boita na ovoj je operi trajao gotovo tri i pol godine Boito je tada kazao: Završit ćemo moćnim praskom smijeha – to će zapanjiti svijet!.
Iako je Verdiju tada bilo 79 godina, ostvarenje pršti svježinom i originalnošću, duhovitim dosjetkama i humorom, a dubokim uvidom u ljudsku prirodu i profinjenim osjećajem za dramu.

Ova je opera nedvojbeno jedan od vrhunaca talijanske operne literature, glazbeno-scensko remek-djelo koje su posebno cijenili najveći dirigenti 20. stoljeća poput Toscaninija, Karajana i Soltija. INA je generalni sponzor njene premijere.

Komentari na članak

Vezani članci

Kralj Rikard III.

Premijera u Gavelli

„Rikard III.” na pozornicu donosi svijet gdje je čovjek čovjeku vuk

Prva pouzdano utvrđena izvedba „Kralja Rikarda III” dogodila se davne 1633. godine, a ovog nas tjedna očekuje nova u Gavelli.

Gavella

„Gavella Fair"

Treću godinu zaredom gledamo Gavelline premijerne predstave i biramo najbolju; pridružite nam se!

Svake sezone vjerna Gavellina publika dodjeljuje nagradu najboljoj glumici i najboljem glumcu na „Gavella Fairu", a portal Studentski.hr i njegovi čitatelji najboljoj predstavi. Priključite nam se ove godine, prijave zaprimamo do 25. svibnja.

Opera Nikola Šubić Zrinjski naslova

Zagreb Classic

Opera o posljednjim sigetskim danima hrvatskog junaka zatvorit će festival orkestara

Zagreb Classic prvi je open air festival orkestara koji se održava na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava. Zatvorit će se 12. srpnja izvedbom najizvođenijeg djela naše glazbene scene.

Glumačka postava

Intervju sa Sendi Bakotić

Iz života studenata glume: „Mi se učimo biti skromni u tom jednom procesu, mi smo samo jedan mali dio slagalice“

Mladi entuzijastični studenti glume na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci već sklapaju suradnje s profesionalcima, a planiraju i osnovati svoje kazalište u Rijeci. Donosimo intervju u kojem su otkrili pojedinosti iz života klase i glumačkog svijeta.

https://www.facebook.com/dramasngmaribor/photos/a.219791901370685.68793.115932508423292/1675131045836756/?type=3&theater

Recenzija kazališne predstave

Novo viđenje Isusove majke – umjetnička sloboda ili uvreda čitavoj religiji?

Ponuđeno je novo viđenje Marije, prikazane kao emocionalne i krhke žene koja ipak nije imala dovoljno snage da ostane pri zdravom razumu nakon smrti svoga sina.