Premijera u HNK Ivana pl. Zajca

Falstaff u operi i dalje ima muški poriv ostati zauvijek mladim – zbog žena

Opera "Falstaff"

Intenzivnu kolektivnu igru, punu komičnog naboja i duhovitih zapleta, prikazat će riječki HNK te time zatvoriti jedinstveni operni projekt „Verdi-Shakespeare-Surian”.

Nakon iznimnog uspjeha opera Macbeth i Otello, trilogiju Verdi-Shakespeare-Surian, jedinstveni operni projekt u Hrvatskoj, zatvara komični Falstaff. Posljednja i jedina Verdijeva komična opera kojom je veliki Maestro odaslao vedri pozdrav svijetu pri kraju svog životnog puta premijerno će se izvesti u ponedjeljak, 7. svibnja 2018, u 19 sati u riječkom HNK Ivana pl. Zajca, a potom 10. i 12. svibnja. Opernom predstavom u režiji i dramaturgiji Marina Blaževića dirigirat će maestro Ville Matvejeff.

Intenzivnu kolektivnu igru punu komičnog naboja i duhovitih zapleta cijelog opernog ansambla predvodi nacionalni prvak Giorgio Surian u naslovnoj ulozi. Slavnog Shakespeareova lika, osebujnog osiromašenog plemića i ostarjelog zavodnika Sir Johna Falstaffa, s velikim je uspjehom igrao više puta tijekom svoje bogate i blistave međunarodne karijere.

– Falstaff  je svjestan kako više nije mlad, ali i dalje ima muški poriv ostati zauvijek mladim zbog žena. Poduzima sve ne bi li se na brzinu domogao novca, a nije mu zapravo ni do ljubavi. Upravo zato je zabavan i smiješan. Iako svjestan, čim popije čašu vina, izgubi se u fantaziji da je lijep, još uvijek poželjan, da je frajer. – kaže Surian.

Četverolist veselih žena windsorskih čine sjajne pjevačice i sjajne komičarke Anamarija Knego (u alternaciji s Ingrid Haller) kao Alice Ford, Vanja Zelčić kao Nanetta, Ivana Srbljan kao Mrs Quickly te Biljana Kovač kao Meg Page. Iako naslovljene imenima muških likova, sve tri opere riječke Trilogije, podsjetimo, posveta su ženskom rodu. 

– Četiri žene windsorske nemoguće je svesti na simboličke figure ili dramaturške funkcije jer su uspostavljene kao kompleksne osobe koje svojim karakterima oblikuju i usmjeravaju dramske situacije. Njihovi su principi ironija i invencija, otpor i solidarnost. One su žene koje upravljaju svojim pravima. Usprkos svima koji im to pravo osporavaju. – navodi Marin Blažević.

U ostalim ulogama, uz orkestar i zbor riječke Opere, nastupit će Robert Kolar, Aljaž Farasin, Sergej Kiselev, Marko Fortunato i Dario Bercich. Dramaturgu-redatelju Marinu Blaževiću, koreografkinji Selmi Banich, kostimografkinji Sandri Dekanić te oblikovatelju svjetla Daliboru Fugošiću, stalnim članovima autorske ekipe svih opera Trilogije, ovaj se put pridružuje scenograf Dalibor Laginja.

Falstaff je nastao prema motivima Shakespeareove komedije Vesele žene windsorske i scenama dvodijelne povijesne drame Henrik IV, a zajednički rad Verdija i libretista Arriga Boita na ovoj je operi trajao gotovo tri i pol godine Boito je tada kazao: Završit ćemo moćnim praskom smijeha – to će zapanjiti svijet!.
Iako je Verdiju tada bilo 79 godina, ostvarenje pršti svježinom i originalnošću, duhovitim dosjetkama i humorom, a dubokim uvidom u ljudsku prirodu i profinjenim osjećajem za dramu.

Ova je opera nedvojbeno jedan od vrhunaca talijanske operne literature, glazbeno-scensko remek-djelo koje su posebno cijenili najveći dirigenti 20. stoljeća poput Toscaninija, Karajana i Soltija. INA je generalni sponzor njene premijere.

Komentari na članak

Vezani članci

Improgresova predstava

Improvizacijsko kazalište

Entuzijastični Improgres širi val inovativnosti u dramskom djelovanju

Improvizacijsko kazalište je novi pojam na dramskoj sceni u Hrvatskoj. Otkrijte čari nove forme predstave 24. veljače u MM centru!

LOGO; Zagrebačko kazališta mladih

SADA JE, ZAPRAVO, SVE DOBRO i ŽUTA CRTA

Vikend u Zagrebačkom kazalištu mladih

SADA JE, ZAPRAVO, SVE DOBRO i ŽUTA CRTA ovaj vikend u Zagrebačkom kazalištu mladih. Osvojite karte i uživajte u odličnim predstavama!

Predstava "Slučaj Medeja"

Izvedba u GK Trešnja

Nekad diplomski ispit, sada kazališno uprizorenje – „Slučaj Medeja“

Saznajmo ima li kazalište još uvijek moć udahnuti novi život i ponovno upaliti svjetlo za tisućljetnu posrnulu heroinu grčkih tragedija.

Balet "Macbeth"

Premijera u HNK Ivana pl. Zajca

Vještica, ludilo, praznovjere i supružnici Macbeth u baletnom pokretu

– Tekst koji se, naravno, ne može iskoristiti u svoj svojoj narativnosti, prilagodili smo tako da smo, osim dijela koji smo posve vjerno slijedili, ponešto mijenjali, a nešto izostavili. Uz snažnu scenografiju, kostime i oblikovanje svjetla, priča je u konačnici postala intermedijalna. – rekla je Maša Kolar, koreografkinja.

Puccini

Na današnji dan

VIDEO: Od Puccinijeve nezainteresiranosti do svjetske slave

Na današnji dan rođen je skladatelj koji u mladosti nije pokazivao nikakav interes za glazbu i skladanje, da bi mu kasnije opere „La Bohéme”, „Tosca” i „Madame Butterfly” osigurale svjetsku slavu. Naravno, pričamo o Giacomu Pucciniju.