Centar za kulturu Trešnjevka

Dojmovi s premijere „Titona”: Pazi što želiš, moglo bi se i ostvariti!

Izvor: Studentski.hr/Doriana Tomac

Predstava „Titon” oduševila je zagrebački Centar za kulturu Trešnjevka. Tijekom izvedbe predstave nije nedostajalo smijeha, zabave, ozbiljnih trenutaka ni aplauza.

Teatar Erato u suradnji s Centrom za kulturu Trešnjevka u nedjelju, 16. prosinca 2018. godine, donio je premijernu izvedbu predstave pod nazivom Titon, čija se tematika bazira na grčkoj mitologiji. U središtu je radnje božica zore Eja te njezin izabranik, smrtnik Titon i njihova ljubavna priča kao o dvama nesretnim ljubavnicima.

Ljubavna veza koja se rađa između smrtnika Titona i božice Eje (poznata kao Eoja ili Ružoprsta) bazirana je na poznatomu mitu. Božica Ružoprsta zaljubljuje se u smrtnika te traži od vrhovnoga boga Zeusa vječni život za Titona. Tijekom izražavanja želje Eja zaboravlja tražiti i vječnu mladost za svojega ljubavnika, pa Titon stari, ali živi vječno.

Ideju i tekst potpisuje Vlatka Vorkapić, no tekst je nastao na osnovi glumačkih improvizacija. Svaki pojedini glumac unio je svoj doprinos u ovu predstavu stvarajući likove na njima svojstven način. Marko Braić odlučio je prikazati mladog Titona kao stereotipnog i površnog Insta boya koji je sposoban izražavati se samo i isključivo pomoću hashtagova. Stariji Titon vrlo je vjerodostojno prikazan jer se i Vladimir Posavec-Tušek bori s jednakim problemima početka starenja te pomirenjem s činjenicom da više nije mladić. Mladi Titon pojavljuje se kao sjetna uspomena na sve ono što više nije sposoban stariji Titon. Najstariji Titon vrlo se dobro snašao u svojoj ulozi, iznimno brbljavi Žarko Potočnjak prikazao je tipičnu svakodnevicu s kojom se susreću osobe starije dobi prikazujući pojam vječnog života potpuno drugačije no što smo očekivali. 

Foto: Studentski.hr/Doriana Tomac
 
Predstavu Titon vrlo je teško žanrovski odrediti. Ona se kreće od romantične komedije do tragikomedije, preko antičke drame do teatra apsurda, od burleske do groteske te upravo time pokazuje kako život nije moguće svrstati samo u jedan žanr.

Predstava odiše poslovicom Pazi što želiš, moglo bi se i ostvariti! tjerajući Eoju da živi svoju nesretnu sudbinu kao posljedicu nedovoljno jasno izražene želje te ju upravo to čini najtužnijim likom. Judita Franković Brdar iznimno je dobro utjelovila drugorazrednu božicu kojom vladaju emocije, no to svejedno ne opravdava činjenicu da ju drugi bogovi zanemaruju. Naime, božica zore jest ona koja donosi novi dan i bez nje ga ne bi ni bilo, no drugi bogovi pojavu zore ne smatraju presudnom. Dapače, smatraju da njezina sposobnost nije od krucijalne važnosti i stoga ju ne poštuju. Zanemarenost Eoje utjelovljuje sva zanimanja koja se danas podcjenjuju i uzimaju zdravo za gotovo – zanimanja poput čistača, smetlara, vratara i slično.

Uopće ne začuđuje što se za premijeru tražila ulaznica više.

Komentari na članak

Vezani članci

Ne gledaj mi u pijat

Svjetska premijera filma Hane Jušić

„Ne gledaj mi u pijat“ na Danima autora venecijanske Mostre

„Ne gledaj mi u pijat“ debitantski je dugometražni igrani film redateljice Hane Jušić. Svjetsku će premijeru imati na Danima autora u Veneciji.

Sjećanje vode, Teatar Ludens

Humorna drama za sve

Očekuje nas premijera predstave „Sjećanje vode”, koju mogu pratiti i slijepe i slabovidne osobe

Koprivnica ugošćuje prvu predstavu namijenjenu i slijepim i slabovidnim osobama. Teatar Ludens 11. studenoga postavlja predstavu o tri sestre i njihovim ljubavima, problemima, životima.

Snajper3

Zagrebačko kazalište mladih ugostilo afričke dramske umjetnike

Karakašev Snajper na drukčiji način

Predstava Snajper izvedena je u okviru ciklusa Europsko kazalište u Zagrebačkom kazalištu mladih, a dan nakon i na Marulićevim danima u Splitu. Nastala je u koprodukciji Yeyotheatre Abidjana iz Obale Bjelokosti, Novog kazališta iz Zagreba te Mini teatera iz Ljubljane.

Stranac na Kastafskom kulturnom letu

25. Kastafsko kulturno leto

Stranac će isprovocirati (malo)građanski mentalitet na Crekvini

Predstava Stranac progovara o nespremnosti na prihvaćanje različitosti. Ilustraciju kroz likove i scensku sliku možete pogledati 17. srpnja u sklopu Kastafskog kulturnog leta.

LOGO; Zagrebačko kazališta mladih

Zekaem predstavlja

Gostovanje američkog kazališta ''PS 122'' u Zagrebu

Poznati autori i kazališne skupine newyorške downtown scene okupljeni oko teatra „PS 122“ obnovili su suradnju nakon dužeg vremena i krenuli na jednomjesečnu europsku turneju te će nakon Toulousea, Pariza i Strasbourga gostovati i u Zagrebu.