LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kako dobiti stipendiju iz Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Dodijeljene stipendije i „Nagrada Dragutina Tadijanovića“ iz Zaklade HAZU

Dodijeljene su dvije stipendije iz fonda Dragutina Tadijanovića pa nam je jedna od dobitnica ispričala što valja učiniti kako bi se takva stipendija dobila.

Dodijeljene su dvije stipendije iz fonda Dragutina Tadijanovića pa nam je jedna od dobitnica ispričala što valja učiniti kako bi se takva stipendija dobila.

Dragutin Tadijanović (1905. – 2007.) jedan je od istaknutijih hrvatskih pjesnika zbog čije se želje svake godine, počevši s 2008., iz posebnog HAZU fonda dodjeljuje jedna pjesnička nagrada i po jedna stipendija najboljim studentima književnosti iz Brodsko-posavske i Ličko-senjske županije.

Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti ovogodišnju je „Nagradu Dragutin Tadijanović”  dodijelila Miroslavu Slavku Mađaru, a dobitnice stipendija su Andrea Divić i Mandica Nikšić

Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti objavila je natječaj za potpomaganje izdavačkih djelatnosti, tj. neobjavljenih djela na području znanosti i umjetnosti, organiziranja znanstvenih skupova, razvijanja znanstvenoistraživačkog i umjetničkog rada te otkupa umjetnina.

Prijaviti su se mogli pojedinci, skupine, znanstvene i umjetničke skupine sa svojim prijedlogom rada i jednom recenzijom. Od dobivanja nagrade/sredstava, dobitnici su dužni unutar godine dana opravdati utrošak za navedeni prijedlog ili iznos vratiti Zakladi. Stipendija za najbolje studente iznosi 5.000,00 kuna

Zanimalo nas je kako su djevojke dobile stipendiju pa nam je Andrea ispričala svoju priču:

– O stipendiji sam saznala kada mi je profesor Vinko Brešić rekao da bi me za nju predložio. Naime, kod njega sam slušala kolegij Uvod u noviju hrvatsku književnost (inače studiram kroatistiku i anglistiku) za koji sam pokazala zanimanje. Ispit iz seminarskog dijela kolegija odradila sam pišući seminar o svakom interpretiranom djelu pa je profesor na taj način htio nagraditi moj trud (budući da je to sve skupa bilo, kada se zbroje seminari, osamdesetak kartica teksta). Morala sam mu poslati životopis i prosjek ocjena, a seminare je već imao. Sve je to priloženo i onda se čekala odluka koja je stigla u devetom mjesecu. Donesena je na sjednici Upravnog odbora Zaklade na temelju rada na kolegiju čiji je Tadija komponenta.

Ovo može biti poticaj svim nadarenim i ambicioznim studentima idućih godina. Potrebno je unijeti malo truda, želje i znanja i stipendija je vaša!